Tisk článku

Chlebová polévka

Zbývá vám doma chléb a nemáte chuť na topinky? Jedním z řešení, jak zužitkovat starší a tvrdý chléb je chlebová polévka. Chlebová polévka má několik výhod, základní surovinu nemusíme příliš upravovat, polévka se dá připravit na několik způsobů, je variabilní při použití koření a dalších ingrediencí a je také úsporná z hlediska celkových nákladů.

Chlebová polévka

Chlebová polévka a základní surovina

Základní surovinou je samozřejmě chléb a to chléb starší a tvrdší, který se již nehodí k přímé konzumaci. Není snad nutné zdůrazňovat, že v žádném případě nepoužijeme chléb, který již byl napaden plísní. Chléb do polévky nalámeme na kousky nebo nakrájíme na kostky, velmi tvrdý a vysušený chléb můžeme i nastrouhat. Využít se dají i kůrky, které jsme z různých důvodů odkrojili z krajíčků chleba. Pak jej pouze rozvaříme v polévce, ale chutnější je chléb předtím zlehka osmažený na oleji nebo sádle. Je však třeba dávat pozor na to, aby byl jen dozlatova a nepřipaloval se, jen tak je chutný a bez přiboudlé chuti. Máme-li slabé krajíčky, pak je někdy lepší osmažit je jako topinky a do polévky nalámat na kousky.

Chlebová polévka a další ingredience

Chlebová polévka patří mezi ty polévky, do kterých se dá přidávat téměř vše a kromě toho, že využijeme dalších přebytků, tak může mít pokaždé jinou chuť. Mezi nejčastěji přidávané ingredience patří :

  • zelenina: Je to především cibule nebo česnek, případně oboje, které dodají chlebové polévce chuť. Kromě nich však můžeme přidávat i květák nebo brokolici, samozřejmě cuketu, kořenovou zeleninu, pórek, papriky i rajčata, ředkvičky, kedlubny, kapustu i zelí.
  • uzenina: I menší kousek uzeniny dodá chlebové polévce chuť. Může to být jemnější uzenina jako jsou párky, šunka nebo měkké salámy. Ostřejší chuť dodají kořeněné klobásy.
  • maso: Z masa využíváme především přebytky vařeného nebo pečeného masa, které nadrobno nakrájené přidáváme do polévky. Pro chuť se hodí i kousek uzeného masa.
  • vejce: Vejce bývají častou součástí chlebové polévky. Můžeme je rozšlehaná přidávat až do hotové polévky a nechat je zatuhnout. Mohou to být i vejce vařená, která do polévky nakrájíme na plátky nebo kostky. Vaříme-li polévku ze strouhaného chleba nebo jako hladkou krémovou polévku, kdy uvařený chléb rozmixujeme, tak jsou trochu zpestřením smažená míchaná vejce, která po lžičkách vkládáme do hotové polévky.
  • smetana: Smetanou se chlebová polévka zjemní. Místo sladké smetany se dá použít i smetana zakysaná a chceme-li snížit podíl tuku, tak postačí i mléko, případně kefír či podobný zakysaný mléčný výrobek.
  • sýry: Sýry nepatří mezi časté ingredience, ale rozhodně polévku nijak chuťově nepoškodí.

Chlebová polévka a koření

Chlebovou polévku solíme opatrněji, protože chléb je sám o sobě již slaný. Kromě soli se uplatní kmín nebo zázvor. Může to být i mletá paprika a chlebová polévka pak má charakter gulášové polévky. Podle celkové úpravy se velmi často hodí i majoránka. Kromě toho můžeme použít i další koření a různé kořenící směsi.

Chlebová polévka a postup vaření

Pracovní postup při přípravě chlebové polévky je velmi jednoduchý a zvládne ho i naprostý začátečník. Nakrájený, nalámaný nebo nastrouhaný chléb, předem osmažený nebo neosmažený vhodíme do hrnce. Můžeme zalít jen vodou, ale vhodnější a chutnější je vývar z masa nebo kostí, případně alespoň z bujónové kostky. Pak přidáváme další ingredience, některé i postupně, podle toho, jak dlouhou dobu potřebují k vaření. Vejce, smetanu a uzeninu přidáváme až nakonec. Chléb téměř rozvaříme. Pokud nám nevadí kousky nerozvařených kůrek, tak vše jen rozkvedláme. Chceme-li mít polévku hladkou, můžeme rozvařený chléb rozmixovat. Pak ovšem musíme chléb vařit v menším množství vody zvlášť a rozmixovaný jej přidávat k ostatním povařeným ingrediencím. Chlebovou polévku nezahušťujeme ani jíškou, ani moukou, zahustí ji samotný chléb. Dochucujeme kořením přímo do polévky a současně můžeme přidat do ní nebo do jednotlivých porcí i sekané zelené natě.
 





Příspěvky ke článku: Chlebová polévka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...