Tisk článku

Chlupaté knedlíky

Podzimní brambory už bývají dostatečně vyzrálé, ale přitom mají daleko do klíčení, mají přiměřený obsah vody, ale přitom ještě nevysychají a najdou se mezi nimi velké, nebo jen větší či menší brambory, takže vybírat se dá podle potřeby. Právě takové brambory jsou vhodné k tomu, uvařit si zase jednou některý druh bramborových knedlíků. Mohou to být i chlupaté knedlíky ze syrových brambor uvařené tak, jak je vařily naše maminky a babičky.

Chlupaté knedlíky

Těsto na chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou představitelem knedlíků ze syrových brambor. Mají ještě další názvy, jako bosáky nebo klouzáky a jiné místní nebo krajové názvy. Někde se jim také říká halušky, ale správně jsou halušky menší než chlupaté knedlíky. Ať už se jim říká jakkoli, vždy se jedná o těsto připravené ze syrových strouhaných brambor, hrubé mouky, vejce, soli a koření podle receptu nebo chuti. Oloupané brambory je třeba nastrouhat na bramborovém struhadle, které je rozstrouhá na jemné třásně. Nelze je strouhat na slzičkovém struhadle, protože kousky brambor by se špatně tvarovaly do knedlíků i špatně provářely. Chlupaté knedlíky by po uvaření měly být světlé, měkké a s příjemnou chutí. V žádném případě by neměly být tvrdé a promodralé nebo našedlé. Úspěch by měl zaručit následující postup :

  1. Pokud mají brambory přebytek vody, tak ji částečně slijeme.
  2. Brambory mírně přelijeme mlékem a promícháme, tak nebudou tmavnout ještě před vařením.
  3. Přidáme vejce, lepší je přidávat jen žloutek a bílky odložit na jinou spotřebu. Na 1 kg brambor dáváme 1-2 kusy.
  4. Těsto osolíme.
  5. Zahušťujeme hrubou moukou, kterou můžeme míchat s krupicí nebo dětskou krupičkou. Mouka mletá nahrubo lépe vstřebává tekutinu a knedlíky se více navaří a jsou měkčí. Existují také recepty, kdy se pro měkkost těchto knedlíků část mouky nahrazuje strouhankou nebo se přidává špetka prášku do pečiva.
  6. Měkké a správně barevné jsou chlupaté knedlíky tehdy, když do těsta přidáme alespoň třetinu strouhaných studených vařených brambor, pak je úspěch zaručen. Lze tak využít zbylých brambor nebo s tím počítat při předcházejícím vaření. Místo brambor můžeme přidat i menší množství tvarohu.
  7. Chlupaté knedlíky je možné i různě dochucovat kořením. Jedním z nich je majoránka. Přidáme-li ji do těsta spolu s malým množstvím česneku, tak uvařené knedlíky chutí připomínají bramborák.
  8. Kromě majoránky můžeme přidávat i pažitku nebo petrželku.
  9. Pokud chceme chlupaté knedlíky podávat samostatně, tak je možné do těsta zapracovat i trochu nakrájeného uzeného masa, škvarků nebo uzeniny.
  10. Těsto dobře promícháme, mělo by být přiměřeně husté, hustší než na bramborák a ihned je vaříme, aby zbytečně neřídlo a netmavlo.
  11. Knedlíky po uvaření promícháme s uvařeným zelím, tak zaručeně neztmavnou.

Vaření chlupatých knedlíků

Z připraveného těsta tvarujeme knedlíky. Nejlépe je použít polévkovou lžící, nabrat do ní těsto, trochu otřít o mísu, tím se knedlíky částečně zaoblí a pak už je můžeme zavářet do dostatečného množství vroucí osolené vody. Tyto knedlíky mají oválný vejčitý tvar a velikostí také odpovídají menšímu vajíčku. Knedlíky můžeme tvarovat i ve studené vodě namočenýma rukama, takové jsou stejnoměrnější. Máme-li raději drobné halušky, tak na ně potřebujeme cedník s kulatými otvory, kterým těsto protíráme do vroucí vody nebo namočené prkénko, na které rozprostřeme těsto a nožem odkrajujeme malé kousky přímo do vody. Ihned po vložení do vody je podebereme lopatkou nebo vařečkou a uvolníme ode dna, aby se nepřichytily. Knedlíky vaříme podle velikosti. Větší vaříme 10 minut, menší o něco méně, drobné halušky 5-6 minut. Pak je vybíráme z vody děrovanou naběračkou a ihned promícháme se zelím. Vyplácí se před vařením vyzkoušet jeden knedlík, zda se nerozváří, protože tak můžeme těsto ještě zahustit.

Příloha k chlupatým knedlíkům

Ke chlupatým knedlíkům je nejlepší zelí. Může být hlávkové, ale určitě ještě lepší je kysané zelí. Uvaříme si je podle vlastní chuti, protože příprava zelí se krajově dost liší. Někdo je zvyklý na zelí jen dochucené, někdo přidává osmaženou cibuli, někdo si potrpí na zelí zahuštěné jíškou. Tím, že knedlíky ihned zamícháme do zelí, zůstanou světlé, měkké a neslepují se. Na talíři pak podáváme směs knedlíků se zelím a doplňujeme ji opečenou uzeninou nebo plátkem uzeného či pečeného vepřového masa. Chutné jsou tyto knedlíky i k jitrničkám nebo jelítkům. Někdy však stačí je jen přelít osmaženou cibulkou. To platí zvláště v případě, že uzeninu nebo maso jsme již přidali do těsta.
 





Příspěvky ke článku: Chlupaté knedlíky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky