Tisk článku

Chřest

K jarní zelenině patří i chřest. Je to velmi jemná, chutná zelenina, která je považována za lahůdkovou zeleninu. Protože jeho pěstování je poměrné pracné, tak jsme se s ním dlouho v obchodech nesetkávali, ale dnes je možné si jej kromě vlastního pěstování i koupit. Výživná hodnota chřestu není příliš vysoká, ale kromě vitamínu C a minerálních látek má léčivé vlastnosti a právě pro ty se hlavně pěstoval. Chřest upravuje krevní tlak a podporuje činnost srdce a ledvin. Jako raná jarní zelenina s vitamínem C také odstraňuje únavu.

Chřest

Úprava chřestu před vařením

Aby nám chřest opravdu zachutnal, musíme jej umět připravit. Pro běžnou domácnost nebyl chřest obvykle používanou zeleninou a proto není každý seznámen s tím, jak jej připravovat. Chřest vyžaduje tepelnou úpravu vařením. Před vařením jej očistíme, odkrojíme spodní, zpravidla dřevnatou část a necháme jen kratší část od hlavičky, tj. asi 8-10 cm. Hlavičky jsou na chřestu nejcennější, proto chřest tence loupeme od hlaviček dolů. Po sloupnutí jej opláchneme studenou vodou. Omytý chřest pak svážeme lýkem nebo nití do malých snopečků neboli otýpek a to asi po 10-15 kouscích. Takto připravený chřest vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 15-20 minut do změknutí. Pak už jej připravujeme různými způsoby.

Pokrmy z chřestu

Předem povařený chřest můžeme podávat jen s máslem a strouhankou nebo jej dále upravujeme s omáčkou, zapékaný nebo jako nákyp. Chřest se pro svou nízkou kalorickou hodnotu a své složení hodí i jako dietní pokrm. Z chřestu můžeme připravit i saláty.

Chřest s máslem

Uvařený chřest vyjmeme a necháme okapat. Souběžně si připravíme na másle osmaženou strouhanku, rozpuštěné máslo a vařené brambory. Chřest podáváme posypaný osmaženou strouhankou a politý máslem. Místo strouhanky můžeme zvolit strouhaný sýr. Přílohu tvoří vařené brambory, které hustě posypeme sekanou pažitkou. Pro redukční dietu můžeme brambory jako přílohu vynechat.

Chřest s omáčkou

Chřest uvaříme, vyjmeme a vývar z chřestu si odložíme na ředění omáčky. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vývarem z chřestu, provaříme a doplníme smetanou. Dochutit můžeme kouskem masoxu, citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Do omáčky můžeme přidat i hrášek nebo drobně sekanou šunku. Podáváme s brambory nebo rýží, mohou to být i jemné těstoviny.

Zapékaný chřest

Uvařený a okapaný chřest narovnáme do pekáčku nebo zapékací misky a zalijeme bešamelovou omáčkou, kterou připravíme obvyklým způsobem, ale místo mléka nebo vývaru ji ředíme vývarem z chřestu. Bešamelovou omáčku osolíme a okořeníme. Doplnit ji můžeme sýrem, drobně sekanou šunkou, hráškem nebo nadrobno nasekanými žampiony. Chřest připravený k zapékání zapečeme v troubě dozlatova. Nechceme-li vařit bešamelovou omáčku, celkem dobře ji nahradí palačinkové těsto. Jako přílohu volíme opět vařené brambory nebo bramborovou kaši.

Chřestový nákyp

Uvařený chřest rozkrájíme na kousky, přidáme sůl, žloutky a strouhanku, popřípadě další suroviny, kterými chceme nákyp nastavit. Může to být kousek uzeniny nebo jiná zelenina. Vše promícháme a do hmoty zlehka zabalíme sníh z bílků. Vložíme do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a zapečeme. Podáváme s bramborovou kaší.

Dietní chřest

Jako dietu podáváme chřest jen vařený. Zapéci si ho můžeme třeba jen napůl, například tak, že uvařenému chřestu svázanému do svazečku posypeme sýrem jen špičky a zapečeme. Přílohy omezujeme. Toto platí pro redukční diety. Pro ostatní diety musíme vždy přihlédnout k podmínkám a surovinám doporučeným pro konkrétní dietu.

Chřestový salát

Chřest očistíme a uvaříme v osolené vodě, vyjmeme, necháme okapat a vychladnout. Studený chřest nakrájíme na drobné kousky a zalijeme salátovou zálivkou. Zálivka může být majonézová, jogurtová, nebo s trochou oleje. Zálivky dochucujeme citronovou šťávou, která je jemnější než ocet. Saláty podáváme jako přílohu k masům nebo samostatně s pečivem.
 





Příspěvky ke článku: Chřest

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...