Tisk

Chřest

Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Mladé dužnaté výhonky se často bělí přihrnováním zeminy nebo se používají zelené. Lidově se nazývají prýty nebo pazoušky. Chřest se považuje za lahůdkovou zeleninu a čerstvý je k dostání na jaře a začátkem léta, během roku se používá konzervovaný. Jeho výživná hodnota není příliš veliká, obsahuje menší množství vitamínu C, minerálních látek, tuků, cukrů a bílkovin a silici asparagin. Jeho předností kromě chuti jsou léčivé vlastnosti. Upravuje vysoký tlak, odstraňuje únavu a podporuje činnost srdce a ledvin. Chřest se nejčastěji podává teplý, přelitý rozpuštěným máslem nebo studený, vařený s jemnou nakyslou omáčkou. Může se využít k přípravě polévek nebo nákypů.


Další pojmy slovníku:

  • Parmská šunka

    Parmská šunka je syrová šunka vynikající kvality, která se pod názvem prosciutto crudo konzervuje v Langhiranu u Parmy v Itálii. Význam názvu...

  • Oliva

    Olivy jsou plody olivovníku, stromu z čeledi olivovníkovitých, který v Evropě roste především při pobřeží Středozemního moře. K dispozici jsou...

  • Zelí červené

    Červené zelí je odrůda zelí, která vytváří středně velkou kulovitou hlávku červenofialové barvy. Připravuje se obdobným způsobem jako zelí bílé....

  • Angrešt

    Bobulové ovoce s kyselejšími plody dozrávající v průběhu léta. Čerstvý se využívá hlavně do moučníků. Jinak z něj připravujeme sladkokyselé teplé i...

  • Cizrnová mouka

    Cizrna je luštěnina velmi podobná hrachu, odtud také její lidový název římský hrách a její používání jako luštěniny. Pěstování cizrny je však...

Recepty s "Chřest":

  • Chřest se sýrovou omáčkou

    Očištěný chřest povaříme asi 15 minut v osolené vodě doměkka, vyjmeme a necháme okapat. Mezitím připravíme omáčku a chřest v ní necháme prohřát....

  • Zapečený chřest po maďarsku

    Chřest očistíme a uvaříme v osolené vodě. Strouhanku osmažíme na lžíci másla.Zapékací misku vymažeme máslem a nalijeme do ní polovinu smetany a...

  • Chřest se smetanovou omáčkou

    Chřest očistíme a sloupneme. Omytý chřest svážeme nití po 10 kouscích do svazečku , vložíme do vařící osolené vody a vaříme asi 10 minut. Podáváme...

  • Chřestový nákyp s brambory

    Očištěný chřest uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme odkapat. V míse utřeme máslo se žloutky, přidáme prolisované brambory a po lžících...

  • Chřest v aspiku

    Chřest očistíme a uvaříme v osolené vodě. Nakrájíme jej na kousky a spolu s na kostičky nakrájenou uzeninou, plátky vajec a zeleninou naskládáme do...



Nové příspěvky