Tisk

Chřest

Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Mladé dužnaté výhonky se často bělí přihrnováním zeminy nebo se používají zelené. Lidově se nazývají prýty nebo pazoušky. Chřest se považuje za lahůdkovou zeleninu a čerstvý je k dostání na jaře a začátkem léta, během roku se používá konzervovaný. Jeho výživná hodnota není příliš veliká, obsahuje menší množství vitamínu C, minerálních látek, tuků, cukrů a bílkovin a silici asparagin. Jeho předností kromě chuti jsou léčivé vlastnosti. Upravuje vysoký tlak, odstraňuje únavu a podporuje činnost srdce a ledvin. Chřest se nejčastěji podává teplý, přelitý rozpuštěným máslem nebo studený, vařený s jemnou nakyslou omáčkou. Může se využít k přípravě polévek nebo nákypů.


Další pojmy slovníku:

  • Žampión

    Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do...

  • Lasagne

    Lasagne jsou typické italské těstoviny využívané k zapékání. Na rozdíl od známých širokých nudlí jsou ještě širší, tvarově představují spíše malé...

  • Okurka salátová

     Okurka je teplomilná plodová zelenina pocházející z Indie a je příbuzná s tykvemi. Šlechtěním již bylo odstraněno hořknutí plodů pěstovaných...

  • Hlávkový salát

    Pochází pravděpodobně ze Středozemí, v současnosti se však pěstuje na celém světě a to ve třech hlavních typech: tzv. ledový salát s pevnou tvrdou...

  • Majoránka

    Majoránka je i u nás běžně pěstovaná rostlina využívaná jako bylinné koření. V kuchyni se různě používají sušené květy a lístky, které mají po...

Recepty s "Chřest":

  • CHřestová pizza

    Ve vodě s trochou cukru a droždí necháme vzejít kvásek,přidáme mouku olej a sůl,dobře promícháme a necháme kynout. Po vykynutí(asi 20 minut)těsto...

  • Chřestová pizza

    Chřest očistíme, uvaříme v osolené vodě, necháme odkapat a pokrájíme na menší kousky. Listové těsto vyválíme na plát, které přeneseme na plech...

  • Kuřecí rolky s chřestem

    Tak nejprve si naklepeme řízky a osolíme a opepříme, mezitím si nachystáme chřest, omyjeme a nakrájíme na kratší tyčinky, tak aby se vešly do...

  • Masové závitky

    Řízky omyjeme a nakořeníme. fazolky 10 minut povaříme ve slané vodě. Cibuli olupeme, zeleninu omyjeme, očistíme mrkev, papriku a okurku nakrájíme...

  • Chřestový nákyp s brambory

    Očištěný chřest uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme odkapat. V míse utřeme máslo se žloutky, přidáme prolisované brambory a po lžících...



Nové příspěvky