Tisk

Ciabatta (italský chléb)

Jedná se o italský bílý chléb vyráběný z pšeničné mouky a kvasnic. Jeho recept byl vyvinut sice až v roce 1982, ale rychle se stal populární v Evropě i Americe. Bochník tohoto chleba je protáhlý, široký a spíše plochý, takže se často používá jako druh sendviče. V různých oblastech se pro jeho výrobu používají odlišné ingredience a dochucující přísady, jako například majoránka nebo olivový olej, takže se pak i chléb liší jak svoji strukturou, tak křupavostí kůrky.


Další pojmy slovníku:

  • Kopr

    Kopr je rostlina z čeledi miříkovitých a pěstuje se téměř na celém světě, nejvíce však v Evropě a Asii. Z kopru se využívá především mladá nať...

  • Kedlubna

    Kedlubna je zeleninou, která patří do zelných odrůd. Ve starších receptech je někdy pojmenována jako brukev, což je původní název plané nešlechtěné...

  • Konfitování

    Konfitování je způsob úpravy masa, který spočívá v jeho velmi pomalé tepelné úpravě. Název napovídá, že je převzat z francouzštiny a že se jedná o...

  • Platýs

    Platýsů je několik druhů žijících v evropských mořských vodách. Všechny druhy mají společný tvar a tím je velmi ploché tělo. Chuťově se jedná o...

  • Pasírování

    Pasírování je prolisování suroviny přes síto s otvory o různé hustotě tak, aby sítem prošly jemné části. Hrubší a nežádoucí části jako jsou části...



Nové příspěvky