Tisk článku

Cibulačka

Polévku z cibule, která bývá vařena v nejrůznějších variantách označujeme jednoduchým a výstižným názvem cibulačka. Jedná se o polévku velmi chutnou, zvláště při vhodných kombinacích surovin. Výhodou je i to, že cibule je k dispozici po celý rok, stejně tak není problém s dalšími ingrediencemi, takže cibulačka může být na stole v každém z ročních období.

Cibulačka

Cibulačka v různých úpravách

Základem cibulačky bývá vývar z masa, kostí nebo masové či zeleninové bujónové kostky. Hlavní zeleninou je v ní cibule, ta bývá často doplňována další zeleninou, brambory nebo houbami. Do cibulačky lze přidávat také maso nebo uzeninu, sýry či vejce. Zahušťujeme světlou nebo tmavší jíškou podle typu polévky, některou ze zavářek, různými knedlíčky nebo noky, případně polévku mixujeme na cibulovou polévku krémovou. Výborné jsou do cibulačky i různé zelené natě. Polévku můžeme doplnit i mlékem nebo smetanou. K cibulačce se pak velmi často podává osmažený chléb nebo kostičky opečených housek.

Cibulačka se zeleninou

Do vývaru přidáváme cibuli nakrájenou na kroužky nebo kostičky a doplňujeme další zeleninou, kterou může být samozřejmě česnek, mrkev, další kořenová zelenina, cuketa, trochu kapusty nebo zelí, brokolice, křen, papriky i rajčata. Vše nakrájíme nadrobno podle potřeby a vaříme doměkka. Polévku s měkkou zeleninou zahustíme, podle potřeby povaříme a podáváme s osmaženou houskou.

Cibulačka s brambory

Do vývaru vkládáme kromě cibule také oloupané syrové brambory nakrájené na kostičky a vše vaříme doměkka. Samozřejmě můžeme přidat i trochu jiné zeleniny, kterou máme zrovna k dispozici. Tato polévka se často vaří jako bílá, to znamená s přidáním mléka nebo smetany a do uvařené se pak přidává rozšlehané vajíčko. Druhým nejčastějším způsobem je její úprava podobající se gulášové polévce, kdy se polévka ochutí mletou sladkou a špetkou pálivé papriky.

Cibulačka s houbami

Do cibulačky můžeme použít směs lesních hub čerstvých, mražených, sušených i nakládaných. Pokud je nemáme, pak vždy poslouží žampiony nebo hlíva ústřičná. Polévku můžeme připravovat jako bílou smetanovou nebo na způsob gulášové.

Cibulačka s masem

Nejchutnější je do cibulačky uzené maso nebo alespoň vývar z uzeného masa. Použít je možné jakékoliv maso, které nám třeba přebývá, případně menší a použitelné odkrojky. Maso vkládáme do vařící vody nakrájené na menší kousky. Pokud jej vaříme ve větším kusu nebo s kostí, tak jej po uvaření vyjmeme a nakrájíme, případně obereme z kostí. Cibulačku s masem můžeme doplňovat zeleninou, brambory, houbami a dalšími přísadami.

Cibulačka s uzeninou

Do cibulačky lze přidávat měkkou uzeninu jako jsou salámy nebo párky či pikantnější klobásy. Protože uzenina nepotřebuje vařit doměkka, přidáváme ji až ke konci vaření. Chuť uzeniny vylepšíme jejím opečením na troše slaniny nebo sádla. Uzenina je zvlášť vhodná do cibulaček připravovaných s paprikou na ostřejší způsob.

Cibulačka se sýrem

Sýry jsou velmi dobrým doplňkem cibulové polévky. Přidáváme je až před koncem vaření, případně strouhaným sýrem sypeme polévku při podávání. Využít se dají téměř všechny druhy sýrů a to měkké tavené sýry, tvrdé sýry, tvarůžky i brynza.

Cibulačka s vejci

Do cibulačky se velmi často přidávají před dokončením vejce. Můžeme je před vložením do polévky rozšlehat a nechat přejít varem. Také lze přidat jen žloutek a již nevařit. Docela dobře se do cibulačky dají přidat i vařená vejce nakrájená na kostičky.

Zavářky do cibulačky

Do cibulové polévky můžeme zavářet nejrůznější zavářky. Mohou to být nudle, rýže, knedlíčky z masa, zeleniny nebo droždí, kapání nebo moučné či krupičné noky. Kromě toho do ní můžeme vkládat i předem připravené pečené nebo smažené svítky či nudle. Místo zavářky pak poslouží osmažený chléb nakrájený na kostičky nebo opečené kostičky housek či rohlíků.
 





Příspěvky ke článku: Cibulačka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky