Tisk

Cibule

Pravlastí cibule je údajně střední Asie a jejím předkem byla některá z planých česnekovitých rostlin. Dnes je cibulí pro použití v kuchyni vyšlechtěno obrovské množství typů a nové stále vznikají. Jedná se o zeleninu, která patří v kuchyni k jedněm z nepoužívanějších druhů. Hojně se používá syrová do různých salátů a pomazánek nebo jako zeleninová obloha, což je dobře, protože v syrovém stavu je cibule nejúčinnější. Cibule obsahuje řadu vitamínů včetně vitamínu C a B a to jak v cibuli, tak v nati. Kromě vitamínů se v ní nacházejí minerální a siličnaté látky. Při tepelné úpravě se cibule používá do polévek, jako základ omáček, přísada do masových a jiných pokrmů a upravuje se samostatně jako dušená příloha. Nepostradatelná je při přípravě marinád nebo při nakládání zeleniny a hub. Šťáva ze syrové cibule obsahuje látky s antibiotickými účinky a proto se s úspěchem používá v lidovém léčitelství při nachlazení a různých zánětech. Prospěšná je také při léčbě některých dalších chorob. 


Další pojmy slovníku:

  • Teriyaki

    Tímto názvem se označuje způsob vaření používaný v japonské kuchyni, kdy se maso namáčí ve sladké sójové marinádě a griluje. Název pochází ze...

  • Miňonky

    Miňonky nejsou jen známé malé oplatky s čokoládou. Jedná se o název pro ozdobené pečivo, který se u nás neujal a byl nahrazen jednodušším, i když...

  • Hlávkový salát

    Pochází pravděpodobně ze Středozemí, v současnosti se však pěstuje na celém světě a to ve třech hlavních typech: tzv. ledový salát s pevnou tvrdou...

  • Čerstvé droždí

    Droždí je v podstatě kultura živých kvasinek lisovaných s hladkou moukou, proto také i další název kvasnice. Čerstvým droždím se kypří těsta na...

  • Čokoláda

    Čokoláda a kakao se připravují z plodů mexického stromu kakaovníku (Theobroma cacao), které obsahují 20-30 bílých semen. Z fermentovaných, sušených...

Recepty s "Cibule":

  • Krabí pomazánka s Lučinou

    Krabí tyčinky lehce osmažíme na másle a pokrájíme na kostičky. Mrkev najemno nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno, sýr rozdrobíme nebo rozetřeme....

  • Studená bramborová polévka

    Brambory i zeleninu nakrájíme na malé kostičky a ve vývaru vše uvaříme doměkka. Vývar přecedíme, zeleninu do něj propasírujeme (rozmixujeme),...

  • Vepřový guláš s kukuřicí

    Maso nakrájíme na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájené maso a opečeme je na oleji i s cibulkou.K opečenému masu...

  • Holandské brambory

    Syrové brambory nakrájíme na kolečka a osolíme je. Cibuli nadrobno nakrájíme. Do kastrolu vymazaného máslem vrstvíme střídavě brambory s cibulí a...

  • Lasaně

    Nejprve si nakrájíme rajčata na plátky a cibulku na malinkaté kostičky. Pečící misku ci vymažeme a podložíme nakrájenýma rajčatama. Potom si...



Nové příspěvky