Tisk

Cibule

Pravlastí cibule je údajně střední Asie a jejím předkem byla některá z planých česnekovitých rostlin. Dnes je cibulí pro použití v kuchyni vyšlechtěno obrovské množství typů a nové stále vznikají. Jedná se o zeleninu, která patří v kuchyni k jedněm z nepoužívanějších druhů. Hojně se používá syrová do různých salátů a pomazánek nebo jako zeleninová obloha, což je dobře, protože v syrovém stavu je cibule nejúčinnější. Cibule obsahuje řadu vitamínů včetně vitamínu C a B a to jak v cibuli, tak v nati. Kromě vitamínů se v ní nacházejí minerální a siličnaté látky. Při tepelné úpravě se cibule používá do polévek, jako základ omáček, přísada do masových a jiných pokrmů a upravuje se samostatně jako dušená příloha. Nepostradatelná je při přípravě marinád nebo při nakládání zeleniny a hub. Šťáva ze syrové cibule obsahuje látky s antibiotickými účinky a proto se s úspěchem používá v lidovém léčitelství při nachlazení a různých zánětech. Prospěšná je také při léčbě některých dalších chorob. 


Další pojmy slovníku:

  • Polenta

    Polenta je název pramenící ze staroitalského názvu pro kaši. Za dob starého Říma se připravovala z jedlých kaštanů, dnes se vaří z kukuřičné mouky....

  • Máslo

    Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už...

  • Kedlubna

    Kedlubna je zeleninou, která patří do zelných odrůd. Ve starších receptech je někdy pojmenována jako brukev, což je původní název plané nešlechtěné...

  • Estragon

    Estragon má i domácí název a to pelyněk kozalec. Je to tradiční potravinářské koření téměř na celém světě a současně i naše domácí koření z...

  • Vepřové sádlo syrové

    Syrové sádlo se v domácnosti využívá k domácímu škvaření sádla, jen výjimečně k domácí přípravě slaniny. Při domácím škvaření se syrové sádlo krájí...

Recepty s "Cibule":

  • Vločkové karbanátky se zeleninou

    Vločky předem namočené ve vodě (nejméně 3 hodiny, nejlépe přes noc), smícháme se zeleninou, podle potřeby ještě mírně zalijeme vodou, přidáme masox...

  • Houbová pizza

    Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek nasekáme, sýr nastrouháme a žampiony sloupneme a nakrájíme na jemno plátky. Z mouky, změklého másla, soli a...

  • Marinované grilované kotlety

    6 vepřových řízků (kotlety nebo kýta), 3 lžíce oleje, 6 lžic kečupu, 2 lžíce medu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 dl piva, 1 lžíce octa, nahrubo...

  • Švýcarský cibulový koláč

    Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme. Jednu položíme na dno vymazaného pekáčku tak, aby okraje byly zvednuté. Na osmažené...

  • Sekaná s křenem a sýrem

    Maso promícháme s na kostičky nakrájenou slaninou, vejci, v mléce namočenými a vymačkanými houskami a strouhaným sýrem. Přidáme hladkou mouku, sůl,...



Nové příspěvky