Co je/jsou Cibule

Pravlastí cibule je údajně střední Asie a jejím předkem byla některá z planých česnekovitých rostlin. Dnes je cibulí pro použití v kuchyni vyšlechtěno obrovské množství typů a nové stále vznikají. Jedná se o zeleninu, která patří v kuchyni k jedněm z nepoužívanějších druhů. Hojně se používá syrová do různých salátů a pomazánek nebo jako zeleninová obloha, což je dobře, protože v syrovém stavu je cibule nejúčinnější. Cibule obsahuje řadu vitamínů včetně vitamínu C a B a to jak v cibuli, tak v nati. Kromě vitamínů se v ní nacházejí minerální a siličnaté látky. Při tepelné úpravě se cibule používá do polévek, jako základ omáček, přísada do masových a jiných pokrmů a upravuje se samostatně jako dušená příloha. Nepostradatelná je při přípravě marinád nebo při nakládání zeleniny a hub. Šťáva ze syrové cibule obsahuje látky s antibiotickými účinky a proto se s úspěchem používá v lidovém léčitelství při nachlazení a různých zánětech. Prospěšná je také při léčbě některých dalších chorob.