Tisk

Cikorka

Je pražený drcený kořen čekanky, a kdysi byla používána jako náhražka kávy. Na rozdíl od kávy však cikorka neobsahuje kofein, a tudíž je vhodná jako bezkofeinová káva. Jak barva, tak aroma je kávové. V době nedostatku kávy sloužila jako její náhražka. Vaří se tak, že se do vroucí vody vsype směs, ta se nechá přejít varem a přecedí. Dochucovat se může mlékem a cukrem a pít teplá i studená.


Další pojmy slovníku:

  • Bobkový list

    Jsou to kožovité listy vavřínu, teplomilného stálezeleného stromku, který roste po celé středozemní oblasti, i když původně pochází z Asie. Používá...

  • Mrkev

    Mrkev je rostlina pocházející z jižní Asie, kde dnes ještě rostou její nešlechtěné druhy, ale ty můžeme objevit i u nás. Předpokládá se, že se ve...

  • Mořská sůl

    Mořská sůl se získává odpařováním mořské vody a je používána nejen při vaření, ale i v kosmetickém průmyslu. Pro svůj obsah minerálních látek má...

  • Krekry (Cracker)

    Krekr je druh drobných, tenkých a plochých sušenek vyrobených z mouky bez přidání kvasnic. Do těsta se přidává sůl a celá řada dochucujících přísad...

  • Roquefort

    Francouzský sýr Roquefort, u nás zvaný Rokfór, je plísňový sýr vyráběný výhradně z ovčího mléka což je pro Roquefort dáno dokonce zákonem z roku...



Nové příspěvky