Tisk

Cirzna

Cizrna je luštěnina velmi příbuzná hrachu, proto se také někdy nazývá římský hrách. Je známá téměř od pradávna, protože byla vyšlechtěna údajně před asi 7000 lety v oblastech dnešního Blízkého Východu. Dnes se pěstuje téměř po celém světě, ale její výnosy jsou nižší než hrachu, takže ten z tohoto důvodu často dostává přednost. Cizrna má kulatá žlutá zrna, o něco větší než hrách. Obsah vitamínů a minerálních látek je o něco vyšší než u hrachu. V kuchyni se používá do polévek, dušená jako příloha a do zapékaných pokrmů. Její předností je to, že je dříve uvařena než hrách. Při nedostatku receptů na využití cizrny stačí jen mírně pozměnit recepty na hrách. 


Další pojmy slovníku:

  • Lilek vejčitý

    Lilek, nazývaný také baklažán, pochází pravděpodobně z Indie. Plody této teplomilné rostliny mají různý tvar a jsou nejčastěji fialové barvy, i...

  • Macerace

    Macerací se nazývá postup, při kterém se potraviny máčí v tekutině, aby změkly, případně, aby se zbavily nežádoucího pachu. Tak se třeba máčí...

  • En Papillote

    Francouzský název "En Papillote" znamená v překladu "v pergamenu". Je to způsob kuchyňské úpravy, kdy se jídlo pečlivě zabalí...

  • Roquefort

    Francouzský sýr Roquefort, u nás zvaný Rokfór, je plísňový sýr vyráběný výhradně z ovčího mléka což je pro Roquefort dáno dokonce zákonem z roku...

  • Slepice

    Prodávané slepice nepocházejí z chovů specializovaných na maso, ale většinou se vždy jedná o vyřazené nosnice. Jejich maso je tužší a proto je pro...



Nové příspěvky