Tisk

Cirzna

Cizrna je luštěnina velmi příbuzná hrachu, proto se také někdy nazývá římský hrách. Je známá téměř od pradávna, protože byla vyšlechtěna údajně před asi 7000 lety v oblastech dnešního Blízkého Východu. Dnes se pěstuje téměř po celém světě, ale její výnosy jsou nižší než hrachu, takže ten z tohoto důvodu často dostává přednost. Cizrna má kulatá žlutá zrna, o něco větší než hrách. Obsah vitamínů a minerálních látek je o něco vyšší než u hrachu. V kuchyni se používá do polévek, dušená jako příloha a do zapékaných pokrmů. Její předností je to, že je dříve uvařena než hrách. Při nedostatku receptů na využití cizrny stačí jen mírně pozměnit recepty na hrách. 


Další pojmy slovníku:

  • Poprášení

    Jedná se o velmi jemné posypání zpracovávané suroviny nebo připravovaného jídla a to moukou, cukrem nebo kořením. Tento jednoduchý a přitom...

  • Chipsy

    Slovo chipsy je převzato z angličtiny a v Anglii se tak označují bramborové hranolky, lupínky se nazývají crisps. V českém jazyce název chipsy...

  • Cuketa

    Cukety, zuccchini neboli zucchetti jsou typem tykve obecné. V některých receptech se také objevují pod zjednodušeným názvem cukýny nebo cukíny....

  • Kaše

    Kaše je prastaré jídlo, jehož původ asi není možné vystopovat a dnes i těžko určíme, kolik druhů kaší se kdy vařilo. Dlouhou dobu byly základem...

  • Polévkové koření

    Polévkové koření je tekutý přípravek k ochucení polévek nebo omáček, případně i jiných jídel. Vždy se jedná o extrakt z masových výtažků, koření a...



Nové příspěvky