Tisk článku

Cizrna v naší kuchyni

Cizrna, konkrétně cizrna beraní, patří mezi luštěniny a poslední dobou si získává čím dál větší oblibu mezi naším dosavadním sortimentem luštěnin. Podobá se hrachu, se kterým je příbuzná, proto se jí také někdy říká římský hrách. Podobně jako hrách se kuchyňsky upravuje.

Cizrna v naší kuchyni

Cizrna a její složení

Cizrna není v plodinách novinkou. Pěstuje se již velmi dlouho, ale protože její výtěžnost je menší než u hrachu, tak pěstování hrachu převážilo. Pro své kvality se postupně vrátila, nejdříve hlavně do vegetariánských jídel, pak i do běžných jídelníčků. Cizrna má vysoký obsah rostlinných bílkovin, které mohou částečně nebo zcela nahradit maso. Dále cizrna slouží jako zdroj vápníku, železa a dalších minerálních látek a důležité vlákniny. Zrnka cizrny jsou žlutá až žlutohnědá s jemnou oříškovou chutí.

Cizrna a její úprava

Cizrnu v obchodech pořídíme buď v suchém stavu jako ostatní luštěniny nebo sterilovanou ve slaném nálevu. Suchá cizrna vyžaduje pro změknutí slupek předcházející namáčení. Propláchnutou cizrnu zalijeme studenou vodou a potřebná doba máčení činí 10-12 hodin, nejlépe je tedy ji namočit přes noc. Druhý den ji vaříme do změknutí, což trvá cca 1,5 hodiny. Nejméně o polovinu zkrátíme dobu vaření použitím tlakového hrnce. Vařit ji můžeme s kořením, ale solíme až nakonec. Pro rychlejší přípravu můžeme využít sterilovanou cizrnu, kde nálev slijeme a cizrnu použijeme.

Cizrna a její kuchyňské použití

Cizrnu používáme především do polévek nebo jako přílohu k masovým nebo jiným jídlům. Můžeme ji samostatně podávat spolu se zeleninou, vejci nebo masem. Z rozmělněné můžeme připravovat různé karbanátky nebo placičky. Cizrna se dá využít i ve studené kuchyni, protože i po uvaření si uchovává křupovitost. Hodí se proto do salátů, kde může tvořit základní surovinu nebo doplněk. Rozmělněná se využívá i do pomazánek.

Cizrnová polévka

Před přípravou polévky musíme cizrnu uvařit doměkka nebo téměř doměkka. Pak ji doplníme zeleninou nakrájenou nadrobno a dovaříme. Zahušťovat můžeme jíškou, ale stačí, když část cizrny rozmixujeme a tím polévku zahustíme nebo přidáme tolik zeleniny, aby polévka byla hustá. Ze zeleniny se hodí všechny druhy, které máme momentálně k dispozici. Pokud chceme mít polévku středomořského rázu, tak použijeme především čerstvá nebo konzervovaná rajčata a kořeníme tymiánem, koriandrem, bazalkou nebo rozmarýnem.

Cizrnová příloha

Cizrnu, kterou budeme podávat jako přílohu, předem namočíme a máčenou uvaříme doměkka. Pak ji buď pouze scedíme a dochutíme nebo rozmixujeme na kaši. Dá se také pasírovat přes síto, jak se to dělávalo s jinými luštěninami, ale odstraněním slupek se zbytečně zbavíme vlákniny. Pak ji dochutíme kořením. K cizrně se hodí kmín, koriandr, tymián, bazalka, tymián i exotičtější a ostřejší koření jako chilli koření nebo kurkuma. Chuť můžeme vylepšit i tím, že ji před podáváním osmahneme na tuku s jemně nakrájenou cibulí nebo česnekem. Podáváme ji k vařenému nebo pečenému masu, k sázeným vejcím nebo opékané uzenině.

Cizrnový hlavní chod

Uvařenou a scezenou cizrnu můžeme upravit i jako samostatný chod. V tom případě ji doplníme především nakrájenou zeleninou, se kterou ji ještě krátce podle potřeby podusíme nebo ji k cizrně přidáme povařit v závěru jejího vaření. Využíváme zase především rajčata, ale hodí se i ostatní zelenina jako cibule, mrkev nebo celer, cukety, květák nebo brokolice. Kromě zeleniny můžeme přidat i trochu uzeniny nebo předem tepelně upraveného masa. Hotové jídlo nezahušťujeme, ale můžeme je zjemnit smetanou nebo dochutit například kečupem. Kořeníme podle chuti, ale pro cizrnu je vhodné koření uvedené u cizrnové přílohy. Z cizrny rozmělněné na kaši můžeme po zahuštění strouhankou nebo moukou a dochucení smažit karbanátky nebo placičky.

Cizrnový salát

Na salát si uvaříme cizrnu doměkka, ale rychlejší a také křupavější je použití sterilované cizrny. Nálev slijeme, cizrnu necháme okapat a pak ji mícháme s dalšími ingrediencemi. Těmi mohou být různé druhy zeleniny, především nezbytná cibule, nadrobno nakrájená uzenina nebo rybí maso z konzerv. Pikantní chuti dosáhneme kořením a dochucením citronovou šťávou.

Cizrnová pomazánka

I na pomazánku je vhodnější sterilovaná cizrna. Po okapání ji rozmixujeme na hladkou hmotu s přídavkem oleje neb jogurtu a dochutíme kořením, většinou i česnekem a citronovou šťávou. Populární je pomazánka hummus převzatá z arabských zemí, která se doplňuje sezamovou pastou a citronovou šťávou.
 





Příspěvky ke článku: Cizrna v naší kuchyni

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky