Tisk článku

Co budeme pít na Silvestra?

Dobrou náladu na Silvestra bezesporu podepírají nápoje s větším či menším obsahem alkoholu. Snad je zbytečné připomínat, že pijeme jen s mírou. Trochu se také v tomto článku zamyslíme nad kombinací nápojů a způsobem jejich podávání - předejdeme tak nepříjemným následkům.

Co budeme pít na Silvestra?

Aperitiv

Aperitivem, který má za úkol povzbudit chuť k jídlu začínáme slavnostní večeři. Aperitivem je sklenka v množství cca 0,5dcl dezertního sladkého vína. Aperitiv se podává dobře vychlazený obvykle s kouskem citronu. Pije se pomalu, aby se vychutnala jeho sladká a přitom kořenitá chuť.

Pivo

Světlé pivo můžeme podávat již po polévce a slouží především k zapití masitého pokrmu. Nejlepší je jistě to ze sedmého schodu. Kdo nemá doma schody do sklepa, chladí pivo na asi 6°C. Jestliže máme připraveny další nápoje, tak piva podáváme opravdu jen sklenku k jídlu a držíme se zásady, že pivo jen před vínem, nikdy po něm.

Bílé víno

Bílé víno se hodí k jemným masům jako telecímu masu, drůbeži a rybám. Kromě masa je bílé víno vhodné také k sýrům a sýrovým pokrmům. Chladíme je na teplotu kolem 10°C a podáváme v užších a vyšších sklenkách. Sladké bílé víno můžeme podávat i ke sladkým moučníkům.

Červené víno

Červené víno podáváme k pokrmům z těžšího červeného masa. To znamená, že je vhodné k pečením nebo minutkám z hovězího nebo vepřového masa a ke zvěřině. Nechladíme je, pro červené víno je nejvhodnější pokojová teplota, což je asi 18-20°C. Při této teplotě má víno nejlepší chuť. Podáváme je v širších a hlubších sklenkách.

Šampaňské neboli šumivé víno

Na Silvestra je šampaňské podle tradice téměř nezbytné na půlnoční přípitek. Chladíme je na 8°-10°C. Při této teplotě vydrží déle bublinky, které mají vliv na jeho osvěžující chuť. Podáváme je v trychtýřovitých sklenkách.

Destiláty

Destiláty jako vodku, whisky a podobné většinou chladíme asi na 10°C nebo je podáváme s ledem. Koňaky nechladíme, naopak teplem se z nich uvolňují látky, které ovlivňují jejich vůni. Jednotlivé destiláty můžeme podle zvyklostí podávat s ledem, kouskem citronu nebo jinými přísadami, případně je i ředit sodovkou. Destiláty nepodáváme k hlavním pokrmům.

Likéry

Mezi likéry počítáme většinou sladké nebo hořké alkoholické nápoje s charakteristickou chutí odpovídající jejich názvu. Podáváme je ve velmi malém množství, spíše jen pro chuť nebo je používáme do míchaných koktejlů. Stejně jako destiláty je zásadně nepodáváme k hlavním pokrmům nebo mezi jednotlivými chody.

Koktejly

Koktejly jsou míchané nápoje složené z destilátu, ovocné nebo zeleninové šťávy a většinou se speciální přísadou odpovídající názvu a receptu. Dobrým základním prvkem je vodka, samozřejmě bez příchuti, a to pro svou neutrální chuť. U koktejlů dodržujeme cíl chuti, to znamená, sladké, hořké, slané, kyselé a tyto chuti mezi sebou nemícháme. Připravujeme je ve speciální nádobě, tzv. šejkru, kde potřásáním zajistíme promísení všech složek. Pokud nemáme šejkr, pomůžeme si příležitostně mixérem. Všechny tyto nápoje se chladí již předem jako složky nebo se podávají s ledem ve speciálních vyšších sklenicích. Sklenice se zdobí ještě plátkem citronu, případně jinak.

Káva

Káva není alkoholický nápoj, i když ji můžeme alkoholem doplnit. Ale při delších společných oslavách na ni vždycky přijde chuť. Připravujeme ji z kvalitní kávy a způsobem, který nám nejvíc vyhovuje.
 





Příspěvky ke článku: Co budeme pít na Silvestra?

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky