Tisk článku

Co připravit z vajec?

Pokrmy připravené z vajec se podávají jako teplé předkrmy, ale my si je klidně můžeme dopřát ke snídaní, k obědu i na večeři. Pokud jde o klasické pořadí menu, podávají se vejce vždy po polévce. Polévka se nepodává? Nevadí, pak mohou být vejce podávány jako první chod menu. Množství vajec na osobu se počítá dle typu menu, obvykle však jedno nebo dvě vejce pro jednoho hladovce. K přípravě vaječných pokrmů můžete mimo vajec slepičích sáhnout i po vejcích křepelčích nebo po velkých pštrosích vejcích.

Co připravit z vajec?

Jakým způsobem vajíčka připravit?
Způsobů k přípravě vajec je opravdu mnoho, zde je alespoň několik typů.
Oblíbená vejce na hniličku je nutné povařit pět až sedm minut. Po uplynutí této doby se vejce ochladí, oloupe a pokud je to třeba, může se před podáváním ohřát v osolené vodě.
K přípravě vajec na měkko je třeba použít opravdu čerstvá vajíčka, neměla by být starší než sedmnáct dní. Vejce na měkko vaříme ve vroucí vodě maximálně pět minut a minimálně dvě minuty.
Ač to není příliš obvyklé, vejce můžeme i upéct. Pro tento způsob přípravy jsou vhodná vajíčka výběrové třídy. Vejce lze upéct také se špenátem či s kopřivami.
Připravte se vejce v mističkách. Jak? Ušlehaná vajíčka vložte do máslem vymazané mističky. Dno misky můžete vyložit oblohou, například slaninou, šunkou, rajčaty, salpikonem nebo jazykem. Doba přípravy je asi deset minut. Vejce se pošírují v troubě ve vodní lázni. K tomuto způsobu úpravy lze využít i tlakový hrnec.
Klasická vejce na tvrdo vařte osm až deset minut a poté je okamžitě zchlaďte. Obvykle se podávají s pečivem.
Velmi oblíbené jsou vaječné omelety. Jejich příprava je poměrně snadná. Omeleta, která je uvnitř měkká se odborně nazývá Baveuse, její příprava už je složitější. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte okořeněná rozšlehaná vajíčka. Omeletu o správné konzistenci pak srolujte od rukojeti pánve směrem k druhému konci a překlopte na máslem vymazaný talíř. A jak omeletu podávat? Existuje více možností. Buď podávejte ploché omelety, nebo můžete do vaječné hmoty přidat nějakou náplň. Náplň lze vložit do omelety před přeložením a nebo jí vložit do naříznuté omelety.
Míchaná vejce jsou asi nejlepším způsobem úpravy vajec. Jde o lehké jídlo, ale to pouze v případě, že jsou správně připravena. Musí tedy být poloměkká a hustá. Stačí na pánvi rozpustit máslo, přidat lehce okořeněná rozmíchaná vajíčka a míchat. Míchat tak dlouho dokud nevznikne křehká a zároveň spojená hmota. Pro zjemnění a optimální konzistenci přidejte trochu smetany.
 

Zdroj: sRecepty.cz





Příspěvky ke článku: Co připravit z vajec?

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...