Tisk článku

Co s padanými jablky?

V každém úrodnějším roce, kdy není jablíčko pouhou vzácností, vyvstává problém, co s jablky, která nevydržela až do sklizně na stromě, sklepal je silnější vítr, případně jsme je museli z nepřístupných míst sklepat sami. K nim se ještě přidávají méně vzhledná jablka, která se nehodí k uskladnění. Protože taková jablka se musí oloupat a vykrájet, což samo o sobě zabere dost času volíme jejich další úpravu takovou, která zabere co nejméně času. Vybrat si můžeme například z následujících možností.

Co s padanými jablky?

Jablkový kompot

Velmi malé množství využijeme na přípravu čerstvého kompotu. Oloupaná a vykrájená jablka nakrájená na plátky povaříme v přiměřeném množství vody doměkka. Pro chuť přidáváme do vody celý hřebíček a případně i kousek celé skořice, které potom vyjmeme. Uvařený kompot dochutíme cukrem a citronovou šťávou, necháme vychladit a podáváme k některému z pokrmů.

Jablkový moučník

Menší množství méně kvalitních jablek zpracujeme do moučníků. Přitom vybíráme takové recepty, kde je potřebné množství větší než malé. Především to jsou záviny z různých těst, včetně rychlého závinu z koupeného lístkového těsta. Dále je celá řada receptů na různé rychlé třené nebo jen zamíchané buchty, do kterých se jablka přidávají nebo se s nimi různě kombinují. Jedním z nich je například moučník, kde se do podušených jablek zamíchají drcené piškoty nebo část upečeného těsta, směs dochutíme a takto upravená jablka slouží jako náplň mezi pláty upečeného těsta. Chutí se tento moučník částečně podobá punčovým řezům.

Mražená jablka

Nepříliš velké množství jablek můžeme zamrazit a použít je v následujících asi dvou měsících do moučníků nebo na kompot. Jablka po oloupaní a vykrájení nakrájíme na plátky nebo kostky, zabalíme do mikrotenových sáčků nebo plastových krabiček a zmrazíme. Takto upravená jablka mají pouze jednu nevýhodu, že mražením se naruší jejich pletiva a jablka jsou potom velmi měkká. Do kompotů a moučníků to však příliš nevadí.

Jablkový rozvar

Rozvar bychom taky mohli nazvat jablečnou klevelou nebo kleverou. Vyplatí se u většího množství jablek, zabere však také více času. Jablka oloupeme, vykrájíme a dusíme je při velmi mírné teplotě doměkka. Dusíme jen ve vlastní šťávě, kterou jablka pustí, pouze méně šťavnatá mírně podléváme. Během dušení občas zamícháme, hotová jablka by měla být rozdušená téměř na kaši, tím připomínají džem, protože v nich zůstávají měkké kousky. Podle druhu jablek nesladíme vůbec nebo jen velmi málo, na 2,5 kg oloupaných jablek stačí jen cca 10 dkg cukru. Jablka přitom můžeme dochucovat skořicí, kakaem, strouhanou čokoládou nebo dalším ovocem, které máme k dispozici a to třeba i mražené. Dobře se v nich chutí i vzhledem vyjímá rybíz nebo šťáva z višní. Protože je rozvar málo slazený, plníme jej do sklenic a pro jistotu sterilujeme asi 20 minut při 85°C. Dá se používat jako džem, do různých dezertů jako jablečný krém, do jogurtů i do moučníků.

Sušená jablka

Neměli bychom zapomínat ani na možnost nasušit si na zimu křížaly. Výhodou je to, že můžeme podle časových možností jablka loupat a krájet na silnější plátky a postupně sušit. Sušička ovoce je pro proces sušení nejlepší, ale i tak se dají jablka sušit za přístupu vzduchu na teplých místech v domácnosti. Usušené křížaly nasypeme do šroubovacích sklenic a uskladníme v suchu. Během skladování je občas zkontrolujeme, aby nepropadaly zkáze. Křížaly můžeme mlsat jako velmi zdravé cukroví nebo je podávat dětem k přesnídávce. Namočené křížaly se dají využít i do některých moučníků.

Konzervovaná jablka

Větší množství jablek můžeme na zimu i sterilovat. Jednou z možností jsou strouhaná jablka do moučníků, která po očištění a nastrouhání na plátky napěchujeme do sklenic a sterilujeme. Z jablek můžeme vařit i povidla, což je ovšem práce náročná na čas a množství cukru. Připravit můžeme i džem, kde je lepší nevýraznou chuť jablek doplnit některým dalším ovocem a to i tropickým, jako jsou například pomeranče nebo citrony. Často se jablka využívají na přípravu dětské přesnídávky, kde se jablka zahušťují pudinkem. Kromě sladkých džemů a protlaků můžeme připravit i jablka pikantní s česnekem, cibulí, paprikami a podobnou zeleninou a kořením, která pak slouží jako ostřejší příloha podobná hořčici. Pokud si troufáte na regulaci průběhu kvašení, tak si lze připravit i domácí jablečný ocet. Ten pak používáme místo běžného octa a to hlavně do salátů. Pro snížení cholesterolu a zlepšení látkové výměny můžeme užívat jablečný ocet s vodou. Na 1 dl vody dáváme 2-3 lžičky octa a pijeme 3x denně před jídlem po dobu 10 dní. Kůru můžeme kdykoliv opakovat.
 





Příspěvky ke článku: Co s padanými jablky?

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky