Tisk článku

Co z kuřecích jater

Játra patří mezi vnitřnosti a obliba jídel z nich připravených občas trochu kolísá. Platí to i pro játra, kde lze v kuchyni využívat běžně dostupná játra hovězí, vepřová a drůbeží. Hovězí játra jsou tuhá, navíc jsou z déle žijících zvířat, což se dnes příliš nedoporučuje, pro vepřová játra platí totéž, jen v menší míře. Ale vždy jsou k dostání drůbeží játra, která jsou jemná a s minimem práce rychle tepelně upravená.

Co z kuřecích jater

Využití drůbežích jater

Drůbeží játra využíváme stejným způsobem jako další druhy jater. Jakákoliv jídla z drůbežích jater jsou pouze jemnější a s méně výraznou chutí. Můžeme z nich připravit polévku nebo polévkovou zavářku včetně oblíbených knedlíčků. Jako hlavní chod můžeme drůbeží játra smažit, dusit i péci. Kromě toho se z nich dají připravit různé teplé i studené pomazánky, které mohou nahradit paštiku. Příprava jater ke konečné úpravě je jednoduchá, protože pouze odstraníme blanky a pak už játra krájíme na potřebně velké kousky. Mražená játra se snažíme rozmrazit jen částečně, ještě tuhá se nám budou lépe krájet.

Polévka z drůbežích jater

Polévku z drůbežích jater vaříme buď tak, že do potřebného množství vývaru dáme vařit očištěná játra, přidáme zeleninu a vše povaříme doměkka. Solíme až nakonec. Nebo nejdříve povaříme zeleninu a pak do vroucí polévky vlijeme rozmixovaná játra. Opět solíme až nakonec. Polévku můžeme ještě zjemnit žloutkem a smetanou. Polévky kořeníme podle vlastní chuti, takže můžeme připravit jemnou zeleninovou polévku nebo ostřejší polévku s paprikou, kari kořením nebo některým z pálivých koření. Játrové knedlíčky do polévky připravujeme z drůbežích jater stejným způsobem jako z ostatních druhů jater a kořeníme podle svých zvyklostí.

Hlavní jídlo z drůbežích jater

Drůbeží játra se dají připravovat jako hlavní jídlo na řadu způsobů :

  • smažená játra: Na smažení si vybereme vhodné kousky nebo játra umeleme či rozmixujeme a po ochucení a přidání dalších ingrediencí z nich smažíme karbanátky či jinak tvarované smažené placičky.
  • opékaná játra: Na rychlé opékání neboli restování jsou drůbeží játra nejvhodnější. Očištěná játra opečeme na tuku, pro chuť pod ně můžeme dát trochu slaniny, cibuli, česnek a různé koření. Během opékání je obracíme, aby se propekly ze všech stran a byly měkké. Solíme až po opečení. Takto rychle upravená játra ihned podáváme.
  • dušená játra: Drůbeží játra můžeme i dusit tak, že je opečeme, podlijeme horkou vodou nebo vývarem a podusíme doměkka. Můžeme je dusit i s dalšími surovinami. Připravujeme tak různé druhy játrových gulášů, játrových omáček s houbami nebo zeleninou či ovocem, jater se smetanou. Možností je celá řada a záleží vždy spíše na tom, co máme zrovna k dispozici a na našem čase. Dušení drůbežích jater doměkka netrvá déle než 30 minut, takže s tím počítáme, pokud přidáváme k játrům některý druh zeleniny nebo hub. Pokud bychom neměli jistotu, že vše bude hotové ve stejnou dobu, tak raději přidávanou surovinu předem podusíme nebo povaříme.
  • pečená játra: Drůbeží játra můžeme péci i v troubě. Málokdy je pečeme samotná, většinou se k nim přidávají další suroviny a podlévají se kromě vývaru nebo vody i smetanou, jogurtem, kečupem, pivem nebo vínem.

Pomazánky z drůbežích jater

Na pomazánky játra předem opečeme a podusíme. Dusit je můžeme už s cibulí nebo česnekem, případně s další zeleninou. Mrkev, případně celer, najemno nastrouháme a papriky nebo rajčata nakrájíme na malé kousky, aby se vše podusilo doměkka společně s játry. Při dušení podléváme vodou nebo vývarem, ale můžeme podlévat i kečupem, pivem nebo vínem. Pomazánka má pak pokaždé jinou chuť. Pak je umeleme nebo jednoduše rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou hmotu. Je-li hmota příliš řídká z podlévání, zahustíme ji trochou jemné prosáté strouhanky. Nakonec pomazánku osolíme a okořeníme. Do hotové pomazánky můžeme ještě přidávat sekané oříšky nebo mandle, sekané vařené vejce, sekané sterilované okurky nebo jiné druhy zeleniny. Takto připravenou pomazánku můžeme podávat teplou nebo studenou. Svou chutí připomíná paštiku, zvláště když použijeme paštikové koření.

Přílohy k jídlům z drůbežích jater

Ke všem jídlům z drůbežích jater můžeme podávat různě upravené brambory a dušenou rýži. K játrovým omáčkám to může být i knedlík, těstoviny nebo noky. K některým jídlům můžeme podávat jenom chléb.
 





Příspěvky ke článku: Co z kuřecích jater

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky