Tisk

Čočka

Čočka patří mezi oblíbené a již velmi dlouho používané luštěniny. Pochází z přední Asie a její obsah rostlinných bílkovin ji řadí na třetí místo mezi rostlinami. Je důležitou součástí vegetariánské kuchyně, kde nahrazuje maso. Pěstuje se téměř všude, kde to klimatické podmínky dovolí a to v mnoha druzích s různou barvou semen. Ze všech luštěnin potřebuje k vaření nejkratší dobu, zvláště po předchozím namočení. U nás nejčastěji prodávaná čočka zelenohnědé barvy se používá do polévek, jako samostatné jídlo, může se i zapékat nebo z ní připravit salát nebo pomazánku. Z rozmělněné čočky lze připravit i smažená jídla. 


Další pojmy slovníku:

  • Artyčok

    Užitkovou částí vytrvalé rostliny podobné bodláku jsou květní úbory. Je původem ze Severní Afriky, nyní je však pěstována i v Evropě jako zimní...

  • Fenykl

    Jedná se o aromatická sušená semena (plody) rostliny, která pochází ze Středozemí, ale běžně se pěstuje i v našich podmínkách. Semena mají lehce...

  • Suflé

    Je to lehký, nadýchaný pečený dezert se žloutky, bílky a dalšími přísadami. Že by měl být dezert opravdu nadýchaný až načechraný, dokládá název...

  • Pumelo

    Je to citrusový plod původem z Asie. Je ze všech citrusových plodů největší, jeho průměr je 15-25 cm a hmotnost dosahuje 1-2 kg. Jinak má pumelo...

  • Špagety

    Špagety jsou dlouhé těstoviny vyrobené z pšeničné mouky. Pravé italské špagety se vyrábějí z tvrdé pšenice zvané semolina. Na rozdíl od makaronů...

Recepty s "Čočka":

  • Čočka na kyselo

    Čočku opereme a vložíme do studené vody. V též vodě ji vaříme do té doby než nezměkne. Z poloviny sádla uděláme jišku, přidáme ji k čočce, je-li...

  • Čočková sekaná

    Namočenou čočku uvaříme doměkka a scedíme. Přidáme sůl, prolisovaný česnek, majoránku, vejce, nakrájenou uzeninu a podle potřeby zahustíme...

  • Čočková paštika

    Čočku uvaříme s bobkovým listem do poloměkka, přidáme vločky, nakrájenou cibuli a posekaný česnek a vše umeleme nebo rozmixujeme. Pak přidáme...

  • Zapékaná čočka s rýží

    Den předem namočenou čočku uvaříme doměkka. Rýži propláchneme, zalijeme vodou a podusíme doměkka. Uvařenou čočku scedíme a pomocí vidličky smícháme...

  • Čočkový bezmasý salát

    Předem namočenou čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka, scedíme a necháme vychladnout. Okurky a rajčata nakrájíme na kostičky, cibuli najemno a...



Nové příspěvky