Tisk

Čočka

Čočka patří mezi oblíbené a již velmi dlouho používané luštěniny. Pochází z přední Asie a její obsah rostlinných bílkovin ji řadí na třetí místo mezi rostlinami. Je důležitou součástí vegetariánské kuchyně, kde nahrazuje maso. Pěstuje se téměř všude, kde to klimatické podmínky dovolí a to v mnoha druzích s různou barvou semen. Ze všech luštěnin potřebuje k vaření nejkratší dobu, zvláště po předchozím namočení. U nás nejčastěji prodávaná čočka zelenohnědé barvy se používá do polévek, jako samostatné jídlo, může se i zapékat nebo z ní připravit salát nebo pomazánku. Z rozmělněné čočky lze připravit i smažená jídla. 


Další pojmy slovníku:

  • Worcesterová omáčka

    Pod původním názvem Worcester sauce, v Čechách upraveným na "vorčestr" se skrývá již upravené tekuté koření s ostrou vůní a zvláštní...

  • Tvrdý sýr

    Tvrdým sýrem pro použití v kuchyni je myšlen sýr, který je tuhé konzistence, takže jej lze krájet na plátky a především strouhat. Sýr těchto...

  • Roquefort

    Francouzský sýr Roquefort, u nás zvaný Rokfór, je plísňový sýr vyráběný výhradně z ovčího mléka což je pro Roquefort dáno dokonce zákonem z roku...

  • Pšeničná mouka polohrubá

     Pšeničná mouka polohrubá je přechodem mezi moukou hrubou a polohrubou a je světlejší barvy než hrubá mouka. Je to poměrně univerzální mouka,...

  • Glutaman sodný

    Je to sodná sůl přirozeně se vyskytující v kyselině glutamanové. Glutaman sodný se označuje MSG, na výrobcích má kód pro přísady do jídla E621 a...

Recepty s "Čočka":

  • Čočkový džuveč

    Čočku dobře propláchneme, na několik hodin ji namočíme a v téže vodě uvaříme. Pekáček vytřeme olejem a naplníme ho směsí z jemně pokrájené cibule,...

  • Čočková pomazánka se zeleninou

    Doměkka uvařenou čočku umeleme nebo rozmixujeme. Do ní pak přidáme prolisovaný česnek, najemno nastrouhanou mrkev a celer a posekanou pažitku nebo...

  • Čočková polévka s brambory a zeleninou

    Čočku přebereme, propláchneme a alespoň na 3 hodiny namočíme do studené vody. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu a uvedeme do varu. Mírným varem...

  • Čočková paštika

    Čočku uvaříme s bobkovým listem do poloměkka, přidáme vločky, nakrájenou cibuli a posekaný česnek a vše umeleme nebo rozmixujeme. Pak přidáme...

  • Čočková zelňačka

    Čočku den předem namočíme. Druhý den přidáme namočené sušené houby, drcený kmín a bobkový list a vše uvaříme do poloměkka. Kysané zelí překrájíme...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...