Čočka, recepty v různých obměnách

Čočka je u nás velmi oblíbenou luštěninou a čočka na kyselo je vděčným receptem, pro který z času na čas sáhne každá kuchařka. Čočka má však v kuchyni mnohem rozmanitější využití. V našich receptech se můžete inspirovat méně častými variantami čočkových pokrmů, jako je smažená čočka nebo čočkový salát.

Pokud se čočce vyhýbáte, rozhodně ji zkuste do jídelníčku zařadit. Má totiž vysoký obsah bílkovin a dalších tělu prospěšných látek a je tedy jednoznačně zdravou potravinou. Obzvláště pro vegetariány je vítaným zdrojem tolik potřebných bílkovin.

V obchodě najdeme čočku v různých variantách, které se liší velikostí i barvou. Nejpoužívanější je hnědá a žlutá čočka. Vyzkoušet však můžete i čočku červenou. Je stejně chutná a její výhodou je, že při vaření mnohem rychleji změkne a není nutné ji předem namáčet.

Před vařením je dobré čočku propláchnout a přebrat od případných nečistot. Měli bychom ji také přes noc namočit do hrnce s vodou, její příprava pak bude mnohem rychlejší. Čočku vařte rovnou ve vodě, ve které byla namočená, nepřijdete tak o cenné výživné látky, které se z čočky do vody vyluhovaly. Čočku osolte až po uvaření, vyhnete se tak nežádoucímu přesolení.

A už se pojďme podívat na slibované recepty z čočky. Vybrali jsme jednoduché, ale chuťově výborné varianty různých čočkových jídel. Nechte si chutnat.

Čočka na kyselo

INGREDIENCE

  • 3 (1/4 l) hrnky čočky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 zeleninový bujón
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • voda

POSTUP

  1. Propláchnuto čočku dáme přes noc do hrnce s vodou.
  2. Vodu slijeme a nalijeme novou, přidáme sůl, bujón, ocet a cukr. Místo bujónu můžeme dát vývar, pokud máme. Vaříme do měkka.
  3. Na sádle necháme zesklovatět cibulku nakrájenou na kostičky.  Přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Jíšku naředíme vodou z vařené čočky a vlijeme ji k čočce.
  4. Necháme dovařit a dochutíme ještě solí, pepřem, octem, dle chuti.
  5. Čočka na kyselo je vynikající s uzeným masem, smaženou cibulkou, volským okem, okurkou a křupavým chlebem.

Hotová čočka na kyselo

Zdroj: receptyonline.cz

Čočková polévka

INGREDIENCE

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nadrobno
  • 2-3 stroužky prolisovaného česneku
  • 2 stonky řapíkatého celeru, jemně nasekané
  • 2 střední mrkve na tenčí kolečka
  • 6 hrnků vody
  • 1 velká brambora na kostičky
  • 1 (1/4 l) hrnek zelené nebo hnědé čočky
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1/4 hrnku sekané petrželky nebo koriandru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. V polévkovém hrnci rozehřejte olej.  Přidejte cibuli a restujte asi 5 min na střední teplotě. Přidejte česnek, řapíkatý celer, mrkve a restujte 3-4 min.
  2. Přidejte vodu, brambory, čočku, papriku a bobkový list. Přiveďte k varu a zvolna vařte pod pokličkou do změknutí asi 30 min.
  3. Přidejte rajčata, petrželku nebo koriandr a vařte ještě 15 min na nízké teplotě.
  4. Osolte, opepřete. Před podáváním posypte sekanou petrželkou nebo koriandrem. A čočková polévka může na stůl. Dobrou chuť.

Hotová čočková polévka

Zdroj: vegkitchen.com

Letní čočkový salát

INGREDIENCE

  • 2 lžíce bílého balsamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky nakrájené na jemno
  • 2 hrnky uvařené čočky
  • 2 hrnky oloupané a na kostky nakrájené okurky hadovky
  • 1 hrnek cherry rajčat na půlky
  • 1 šalotka na jemno
  • 1/2 hrnku rozdrobeného sýru feta
  • 1/4 hrnku nasekaného koriandru
  • 2 nasekané čerstvé lístky máty
  • sůl, čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. V malé misce smíchejte balsamikový olej s dijonskou hořčicí. Přidejte olivový olej a jarní cibulku. Dejte stranou.
  2. Ve větší misce smíchejte čočku, okurek, rajčata, šalotku, sýr, koriandr a mátu. Zalijte dresinkem a promíchejte. Čočkový salát osolte, opepřete a je hotovo.

Hotový recept na čočkový salátZdroj: kitchenconfidante.com

Zapékaná čočka

INGREDIENCE

  • 2 hrnky čočky
  • 4 hrnky vody na zalití čočky
  • 1 střední cibule na kostičky
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnku kečupu
  • 1/4 hrnku dijonské hořčice
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1/4 hrnku balsamikového octa
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Propláchněte čočku, v hrnci ji zalijte vodou a přiveďte k varu. Ztlumte teplotu a vařte asi 30 min. Pozor, čočka se nesmí rozvařit.
  2. Předehřejte troubu na 180°C.  Mezitím na pánvi osmažte cibulku s česnekem na olivovém oleji.
  3. Slijte vodu z čočky a 1 hrnek čočkové vody si dejte bokem. Čočku dejte do zapékací mísy, přilijte hrnek čočkové vody a přidejte všechny ostatní ingredience. Dobře promíchejte. Pečte pod poklicí přibližně hodinu. Posledních 15 minut pečte bez poklice. Průběžně dolévejte vodu, pokud by hrozilo, že se čočka začne připalovat.
  4. Zapékaná čočka je výborná sama o sobě nebo ji můžeme servírovat s dobrou rýží.

Hotová zapékaná čočkaZdroj: awaytogarden.com

Smažená čočka

INGREDIENCE

  • 1 hrnek čočky
  • sůl
  • lžička pepře nebo červené papriky
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 hrnku olivového oleje

POSTUP

  1. Povařte čočku v hrnci s vodou, dokud nezměkne. Slijte vodu a čočku rozložte na papírové utěrce. Nechte asi hodinu osušit.
  2. V pánvi rozehřejte olej a čočku několik minut smažte. Okořeňte solí, pepřem a kmínem
  3. Smažená čočka je sama o sobě výborná jako zdravá svačina nebo ji můžeme připravit pro návštěvu na zdravé zobání.

Hotová smažená čočkaZdroj: tasteofbeirut.com

Dušená čočka s uzeným

INGREDIENCE

  • 400g čočky
  • 1 bobkový list
  • hrst směsi koření (majoránka, tymián, petrželka)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 150g celeru
  • lžíce rostlinného oleje
  • lžíce vinného octa
  • sůl, čerstvě mletý bílý pepř
  • 4 plátky uzeného vepřového masa
  • 100g slaniny

POSTUP

  1. V sítku propláchněte čočku. Dejte vařit osolenou vodu. Přidejte čočku, ztlumte teplotu a vařte do změknutí asi 30 minut. Po 15 minutách přidejte bylinky a bobkový list
  2. Zatím si očistěte celer, mrkev, cibuli a nakrájejte na kostičky. Slaninu také pokrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte olej přidejte slaninu a zeleninu a smažte dokud není slanina křupavá a zelenina měkká (2-3 minuty).
  3. Z čočky vyndejte bobkový list a slijte vodu. Smíchejte čočku se slaninou a zeleninou. Dochuťte octem, pepřem a solí.
  4. Na pánvi osmažte plátky vepřového do hněda (2-3 minuty). Čočku dejte na talíř, na ní položte osmažený plátek uzeného a posypte trochou majoránky. Dušená čočka je hotová. Dobrou chuť.

Hotová dušená čočka s uzeným

Zdroj: eatsmarter.com

Dobrým pomocníkem v přípravě čočky je starý dobrý papiňák. Zkrátíte dobu přípravy a čočku nemusíte ani předem namáčet. Dbejte však na dostatečné množství vody, abyste ji nepřipálili.

Varianta, která se nám do článku nevešla je jednoduchá čočková pomazánka,  kterou také doporučujeme vyzkoušet.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *