Tisk článku

Čočka v různých obměnách

Čočka je jednou z nejoblíbenějších luštěnin. Přes tuto skutečnost se jídla z ní připravená omezují většinou jen na dušenou čočku nakyselo, podávanou s uzeninou nebo sázeným vejcem a kyselou okurkou. Přitom se i z obyčejné čočky dají připravit velmi pestrá jídla a s použitím dalších surovin i v nejrůznějších obměnách.

Čočka v různých obměnách

Čočka a její význam

Pokud máme pochybnosti o tom, zda čočku zařadit do jídelníčku či ne, tak bychom si měli možná uvědomit, že se jedná o nutričně hodnotnou potravinu, protože ji v obsahu bílkovin předstihne pouze sója a konopí. Z těchto důvodů je proto čočka z hlediska výživy důležitou složkou. Nechybí proto ani u vegetariánů, kterým v různých úpravách poskytuje žádoucí bílkoviny.

Čočka a její druhy

Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, která může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá. Podle barvy semen se i označují. U nás se nejčastěji používá čočka zelenohnědá, která vyhovuje jak pro přípravu polévek, tak pro další jídla. Pro zrychlení přípravy se také prodává čočka již předvařená. Na trhu je i čočka červená, která má tu vlastnost, že je jediným druhem, který se nemusí před vařením máčet a přitom se velmi rychle rozvaří, dokonce až na kaši. Využívá se především pro asijská nebo arabská jídla.

Příprava čočky

Čočku bychom měli před vařením přebrat a odstranit z ní nežádoucí příměsi. Naštěstí se dnes prodává čočka již většinou čistá, takže ji stačí jen prohlédnout. Pak ji propláchneme studenou vodou a studenou vodou zalijeme a necháme máčet několik hodin, nejlépe přes noc. Tím se změkčí obal čočkových semen a čočka je pak mnohem dříve uvařená. Druhý den čočku ve stejné vodě mírným varem uvaříme. Nesolíme, sůl přidáváme až po uvaření. Někdy se doporučuje první vodu slévat, ale tím se připravíme o látky, které se během máčení do vody vylouhovaly. Kromě polévek ji pak můžeme připravit na různé způsoby. Čočku zbavenou přebytečné vody lze dusit, zapékat i smažit.

Čočka dušená

Dušenou čočku připravujeme buď z uvařené čočky nebo ji dusíme či vaříme společně s dalšímu surovinami. K dušené čočce se hodí maso, především uzené a různé druhy uzeniny. Velmi chutná je čočka se zeleninou, kde můžeme využít řadu druhů, především rajčata a papriky, květák, brokolici, kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a v menším množství i jiné druhy. Uvařenou čočku je při dušení s dalšími ingrediencemi třeba podlévat. Tam poslouží masový vývar, kečup, rajský protlak nebo zakysaná smetana. Koření pro dušenou čočku vybíráme podle receptu a také podle vlastní chuti. Kořenit můžeme jen běžně, ale můžeme kombinací koření vytvořit i velmi pikantní chuť.

Čočka zapékaná

Čočku můžeme zapékat s dalšími surovinami, ale čočka už musí být předem uvařená. Další suroviny připravujeme buď společně s čočkou nebo je předem trochu upravíme. Na zapékání čočky stačí zhruba 30 minut, takže musíme zajistit, aby všechny suroviny byly tepelně upravené podle potřeby. Čočku zapékáme nejčastěji s uzeninou, zeleninou či dušenými houbami. Zapékat můžeme i s rýží nebo vařenými brambory, ovesnými vločkami a vařenými kroupami či pečivem. Kořeníme solí, pepřem, paprikou, majoránkou, zázvorem i jiným kořením podle receptu a podle chuti. Z rozmělněné uvařené čočky můžeme připravit vegetariánskou sekanou pečenou jako plát nebo ve tvaru šišky.

Čočka smažená

Čočka se dá i smažit. Základem pro smažení z čočky je uvařená a rozmělněná čočka. Můžeme ji umlít na masovém strojku nebo rozmixovat tyčovým mixérem. Pokud přidáváme další ingredience, tak rovněž umleté, rozmixované nebo alespoň velmi jemně nakrájené. Pokud nemáme v úmyslu připravit z čočky výhradně bezmasé jídlo, tak se k ní hodí kousek vařeného nebo pečeného masa, pro chuť nejlépe uzeného, uzeniny, trochu hub. Ze zeleniny to může být kořenová zelenina, květák, brokolice, cuketa a cibule nebo česnek pro ochucení. K čočce a dalším surovinám většinou přidáváme vejce a zahušťujeme moukou, strouhankou nebo ovesnými vločkami. Z připravené a ochucené hmoty tvarujeme karbanátky, placičky, kuličky nebo další menší tvary a obalujeme je buď jenom v mouce nebo v mouce, vejcích a strouhance či v připraveném těstíčku. Smažíme v horkém oleji.

Čočka ve studené kuchyni

Z předem uvařené čočky můžeme připravovat i saláty nebo pomazánky. Na saláty necháváme čočku celou, na pomazánky ji můžeme umlít nebo rozmixovat. Oboje doplňujeme dalšími surovinami, například uzeným masem, uzeninou, vařenými vejci a čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
 





Příspěvky ke článku: Čočka v různých obměnách

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky