Vyzkoušejte tyto vynikající recepty na dorty s čokoládou. Kolik čokolády je hodně čokolády?

Milujete čokoládu a vše co s ní souvisí? Už jste někdy zkoušeli recept na čokoládový dort?

Máte oblíbenou čokoládovou pochoutku nebo vám stačí jen obyčejná tabulková?

Obecně nejvhodnější je ta čokoláda, v níž je obsaženo více než 70 % kakaa.

Čokoládový dort s majonézou

Mamka vždy dělala tento speciální dort s majonézou k mým narozeninám! Těsto je velmi vlhké a má příjemně lehkou čokoládovou chuť a poleva? Ta je perfektní.

Co budeme potřebovat

  • 300 ml vody
  • 250 ml majonézy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody

Na polevu z hnědého cukru

  • 125 g hnědého cukru
  • 80 g másla, nakrájeného na kostky
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 300 g cukru krystal

Postup

  • Ve velké misce smíchejte vodu, majonézu a vanilku.
  • Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kakao a jedlou sodu.
  • Poté suché ingredience vmícháme do majonézové směsi.
  • Těsto nalijte do vymazané formy a pečte 30–35 minut při 180 °C, dokud párátko zapíchnuté do středu nebude čisté.
  • Vyndejte z trouby a nechce dort zcela vychladnout.
  • Na polevu v malém hrnci uvařte a smíchejte hnědý cukr s máslem.
  • Odstraňte z plotny a vmíchejte mléko.
  • Postupně přidávejte cukr krystal a vyšlehejte do hladka.
  • Polevou dort potřete a podávejte.

Co udělá majonéza s dortem?
V receptech na čokoládový koláč lze místo tuku nebo oleje použít majonézu. Dodává vlhkost, nadýchanost a chuť. A nebojte, majonézu ani neucítíte!

Kousek nadýchaného narozeninového dortu se zdobením.
Zdroj: alldayidreamaboutfood.com

Lehký čokoládový dort bez mouky

Honí vás mlsná a nemáte chuť se zabývat pečením náročnějšího dortu? Pak zkuste jednoduchý čokoládový dort, který neobsahuje ani malou špetičku mouky a přesto chutná naprosto božsky.

Co budeme potřebovat

  • 250 g másla
  • 170 g cukru moučka
  • 210 g čokolády s obsahem kakaa více než 70 %
  • 5 vajec
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • kousek másla a hrst třtinového cukru na vysypání formy
  • několik lístků máty na ozdobu

Postup

  1. Připravíme si dortovou formu o průměru 24 cm, vymažeme máslem a vysypeme třtinovým cukrem.
  2. Do mísy dáme žloutky s cukrem a vyšleháme hustou světlou pěnu, do které nakonec vmícháme rum.
  3. Z bílků našleháme tuhý sníh, který si zatím odložíme stranou.
  4. Máslo s čokoládou necháme rozpustit ve vodní lázni, necháme chvíli odstát a pak po částech zašleháme do žloutkové směsi.
  5. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, aby se vše spojilo.
  6. Jakmile máme hotovo, nalijeme těsto do formy a vložíme jí do trouby předehřáté na 180°C.
  7. Pečeme zhruba 25 až 30 minut, záleží na typu trouby.
  8. Po upečení necháme dort vychladnout. Jakmile bude chladný, uložíme ho do chladničky a necháme několik hodit odležet.
  9. Před servírováním vyšleháme smetanu a dort s její pomocí ozdobíme. Na kopečky smetany dáme lístky máty.

Jestli hledáte další inspiraci na sladkosti bez mouky, zkuste naše zdravé vánoční cukroví!

Čokoládový dort na talíři.
Zdroj: stefaniaskitchenette.com

Nejjednodušší čokoládový dort s ovocem

Ovoce a čokoláda je přímo smrtící kombinace. Ostatně znáte něco lepšího, než ovoce namočené v čokoládové fontáně? Vynikající čokoládový korpus je plný kakaa a k tomu lahodné čerstvé ovoce.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  • 225 g hořké čokolády
  • 175 g másla
  • 1 lžička instantní kávy
  • 2 lžičky vody
  • 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mix s mandlemi a lískovými ořechy)
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 5 vajec
  • 110 g krupicového cukru

Na polevu

  • 125 g Ricotty (může být i Lučina)
  • 8 čerstvých jahod
  • 220 g hořké čokolády
  • 160 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • čerstvé ovoce

Postup – korpus

  1. Budeme potřebovat dortovou formu (20 – 26 cm), kterou vymažeme, vysypeme, odložíme zatím stranou a dáme si předehřát troubu na 160 °C
  2. Vezmeme skleněnou misku vhodnou do mikrovlnné trouby, dáme do ní čokoládu s máslem a necháme na minutku rozpustit v mikrovlnce.
  3. Misku vyndáme a důkladně promícháme, až se máslo s čokoládou úplně spojí.
  4. Kávu rozmícháme ve vodě a vmícháme do čokolády, pak necháme vychladnout.
  5. Do další mísy nasypeme rozemleté ořechy, mouku, sůl, smícháme a necháme stát.
  6. Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme vychladlou čokoládovou směs. Celou dobu mícháme.
  7. Kdy máme důkladně promícháno, přidáme sypké ingredience, které jsme si předtím smíchali a dobře zamícháme.
  8. Těsto nalijeme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Necháme péct 30 – 45 minut. Upečené necháme úplně vychladnout.

Postup – poleva

  1. Nejdříve smícháme ricottu s moučkovým cukrem, potom očistíme jahody a nakrájíme je na plátky.
  2. Smetanu vlijeme do misky vhodné pro mikrovlnné trouby, vložíme jí dovnitř a přivedeme k varu.
  3. Vytáhneme smetanu z mikrovlnky, nalámeme do ní čokoládu, zamícháme a necháme tak 5 minut odstát.
  4. Pomocí mixéru (metly) vyšleháme a dáme vychladit, tím poleva ještě zhoustne.
  5. Když tohle všechno nachystáme, pustíme se do dokončovacích prací.
  6. Dort vyjmeme z formy a podélně rozpůlíme. Spodní část potřeme náplní, na to rozložíme plátky jahod a přiklopíme druhou částí korpusu.
  7. Povrch dortu polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme čerstvým ovocem.
  8. Kdo chce, může ještě vyšlehat smetanu ke šlehání a ozdobit kopečky šlehačky.

Výbornou kávu k těmto dezertům vykouzlíte v kávovarech DeLonghi z naší recenze.

Vysoký dort plný kakaa a čerstvého ovoce.
Zdroj: biancazapatka.com

Luxusní čokoládový dort s krémem

Dorty s čokoládou miluje snad každý milovník čokolády. Když se ještě k tomu spojí s krémem z tvarohu, rozhodně se máte na co těšit.

Co budeme potřebovat

Na korpus

  • 225 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce holandského kakaa
  • 1 vejce
  • 75 g cukru krystal
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 150 g změklého másla

Na krém

  • 3 celá vejce
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 180 g cukru krystal
  • 125 ml mléka
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 2 lžíce kakaa

Postup – korpus

  1. Mouku prosejeme do mísy spolu s kakaem, přidáme 1 vejce, vanilkový cukr s krystalem, máslo, špetku soli a vypracujeme těsto.
  2. Připravíme si dortovou formu o průměru 26 cm, vymažeme kouskem másla a vložíme těsto (forma se nevysypává).
  3. Namačkáme těsto tak, aby se vytvarovalo podle formy, a pak uděláme kolem dokola okraj vysoký 3 – 3,5 cm.
  4. Těsto propícháme vidličkou a necháme 30 minut odpočívat v chladničce.

Postup – krém

  1. Zatímco těsto odpočívá, pustíme se do přípravy krému. Oddělíme žloutky od bílků a z těch vyšleháme tuhý sníh.
  2. Ke žloutkům přidáme tvaroh, mléko, citronovou šťávu, 200 g cukru, pudinkový prášek a vše společně utřeme.
  3. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků, promícháme a rozdělíme na poloviny.
  4. Do jedné půlky přidáme kakao a druhá zůstane, jak je.
  5. Světlou část krému rozetřeme na těsto, na to zlehka navršíme tmavý krém a vložíme do vyhřáté trouby.
  6. Pečeme zhruba 45 – 50 minut na 180 °C. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a teprve potom krájíme.
  7. Kdo chce, může ještě dort polít čokoládovou polevou, dát nahoru šlehačku nebo třeba ozdobit kakaovým krémem.

Zkuste i naše jablečné dorty. Ještě nebyl nikdo, komu by nechutnaly.

Nazdobený dort s krémem a kokosem.
Zdroj: tatyanaseverydayfood.com

Jaká je nejlepší čokoláda na světě?

Při svém hledání nejlepší čokolády na světě musíme začít ve Francii.

Čím je Francie tak výjimečná? Stejně jako v mnoha záležitostech týkajících se gastronomie francouzská vláda přísně uzákonila proces výroby čokolády.

Předpisy zakazují použití jakéhokoli rostlinného nebo živočišného tuku. Povoleno je pouze čisté kakaové máslo. Kromě toho musí francouzské čokolády obsahovat minimálně 43 procent kakaového likéru a minimálně 26 procent čistého kakaového másla.

A protože je to právě kakaový likér, který dodává čokoládě její bohatou chuť, není divu, že francouzské čokolády zůstávají nejlepší na světě.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X