Tisk článku

Čokoládový dort

Čokoládový dort býval vždy považován za krále mezi dorty. Možná k tomu přispělo to, že čokoláda nebo alespoň suroviny na ni pocházely z dalekých krajů, ale zcela určitě k jeho pověsti přispěla vynikající chuť, které odolá málokdo, zvláště pak tehdy, pokud je čokoláda vhodně spojena s dalšími ingrediencemi, které její chuť ještě podporují.

Čokoládový dort

Čokoládový dort a jeho druhy

Na množství čokolády v dortu není jednotný recept a může se značně lišit, záleží vždy na konkrétním receptu. Navíc za čokoládové považujeme i dorty, kde je čokoláda obsažena pouze v náplni nebo při zdobení. Prakticky tak můžeme čokoládové dorty rozdělit na tyto druhy :

  • s čokoládovým korpusem: čokoláda je zde obsažena již v korpusu speciálně upečeném pro konkrétní druh dortu
  • s čokoládovým krémem: krém do dortu je připraven s potřebným množstvím čokolády, aby získal správnou čokoládovou chuť
  • s čokoládovou náplní: čokoládová náplň je hustší než krém, je také tvořena z jiných ingrediencí, ale čokoládová chuť v ní převažuje
  • s čokoládovým zdobením: dort a krém nebo náplně jsou různé, ale u zdobných prvků převažuje čokoláda

Čokoládový dortový korpus

Korpus pečeme buď piškotový z vajec, cukru a mouky, případně třený, kdy přidáváme i trochu másla, rostlinného tuku nebo oleje, tekutinu a kypříme práškem do pečiva. Variantou je i méně používaný korpus z křehkého těsta, který se používá většinou tehdy, kdy je v receptu použito více náplně a korpus tak tvoří něco jako misku pro náplň. Nejběžnější je však určitě piškotový korpus, který je při správném postupu nejvíce nadýchaný a to i bez kypřícího prášku. Počet vajec a dalších ingrediencí se řídí velikostí formy, ale většinou se používá 3-5 vajec, které je třeba důkladně našlehat do pěny. Při použití robotu nebo ručního elektrického šlehače to dnes není velký problém. Někdo dává přednost šlehání celých vajec, někdo samotných žloutků a sněhu z bílků, který se přidává až nakonec. Někdy se piškotové těsto nastavuje trochou horké vody, zhruba jednou lžící na jedno vejce. Čokoládové chuti pak docílíme přidáním strouhané nebo rozpuštěné čokolády. Přidáním kakaa se sice korpus zabarví do čokoládové barvy, ale co do chuti to není ono. Čokoládu můžeme rozpustit v troše mléka, oleje nebo i vody. Důležité je, aby měla takovou konzistenci, která se v těstě šleháním rozptýlí. Korpus pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě. Pečící papír není vhodný, protože může deformovat tvar korpusu. Pečeme zvolna, nejvýše při 180-200°C tak, aby byl korpus propečen i uprostřed. Po upečení jej vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Pro plnění jej po vychladnutí jednou nebo dvakrát prokrojíme, případně pro některý recept i vydlabeme a plníme krémem nebo náplní.

Čokoládový dortový krém

Čokoládový krém pro plnění dortu se připraví velmi jednoduše. Základní krém si můžeme zvolit podle vlastní chuti nebo potřeby a pak jej jen před dokončením doplníme strouhanou nebo rozpuštěnou čokoládou. Množství čokolády řídíme podle množství krému. Pokud připravujeme máslový krém, pak musíme dát pozor na teplotu rozpuštěné čokolády, aby se krém nesrazil. Stejným způsobem postupujeme i u krémů z tvarohu, jogurtu či pudinku nebo u krémů s použitím želatiny. Druh čokolády si vybereme podle potřeby, nejčastěji se však používá čokoláda na vaření. Náhrada kakaem je sice možná, zvláště do máslových krémů, ale chuťově nedosáhneme na opravdu čokoládovou příchuť. Čokoládový krém můžeme použít jak do pečeného korpusu, tak do různých nepečených druhů dortů, kde podkladem jsou piškoty nebo sušenky. Za čokoládový krém můžeme považovat i tzv. pařížskou šlehačku, což je šlehačka s čokoládou. Doma ji připravíme tak, že šlehačku přivedeme téměř k varu, ale nevaříme a rozpustíme v ní čokoládu. Necháme vychladnout a stát v chladu do druhého dne a pak ušleháme.

Čokoládová dortová náplň

Dortovou náplní rozumíme tužší hmotu, která kromě krémovitých substancí obsahuje i další ingredience, jako piškotové drobečky, drcené sušenky, ovoce nebo některý ovocný protlak, rum, rozinky nebo ořechy a podobné přísady. Čokoládu do těchto náplní většinou použijeme rozpuštěnou v troše tuku nebo mléka a do náplně ji zamícháme.

Čokoládové zdobení

Čokoládové zdobení záleží na naší fantazii a potřebě dort dozdobit. Nejjednodušší způsob je posypání dortu strouhanou čokoládou nebo čokoládou naškrábanou nožem nebo škrabkou na lupínky. Další variantou je čokoládová poleva z čokolády rozpuštěné se ztuženým tukem. Pak už nastupují různé druhy zdobení, kdy například čokoládu rozpustíme, rozetřeme na papír a po částečném ztuhnutí, kdy je ještě vláčná z ní vykrájíme ozdoby. Jedná se o pracný způsob, ale jeho výhodou je to, že odkrojky nebo nepovedené kousky můžeme znovu rozpustit. Některou měkkou čokoládu můžeme krájet rovnou, využít můžeme i čokoládových bonbonů, malých čokoládiček a jiného hotového čokoládového zdobení.
 





Příspěvky ke článku: Čokoládový dort

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • Dušená vinná klobása
    Nejlepší chuť mají podle mne dušené klobásy na víně ;-)
  • Peciválky
    V naší rodině se tradice peciválek na Štědrý den dědí po několik generací.Tento úkol připadne...
  • recept
    Medzi našu obľúbenú prílohu patria výborné hranolky mccain – Sprinter, ktoré sú fakt veľmi dlhé a...
  • recept
    Medzi našu obľúbenú prílohu patria výborné hranolky mccain – Sprinter, ktoré sú fakt veľmi dlhé a...
  • recept
    Výbornou prílohou sú hranolky od mccain, ktoré sú chrumkavé a viete si ich pripraviť aj v rúre...