Tisk

Croissant

Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky půlměsíc. Peče se z kynutého máslového těsta a může být plněn různými druhy náplně, buď sladkými (čokoládou nebo marmeládou) nebo slanými (sýrem nebo šunkou). Máslové těsto se podobá našemu listovému těstu s droždím, kterému správně říkáme plundrové těsto. Toto těsto je vrstvené s máslem a několikrát za sebou překládané a nechává se kynout. Zpracované vychlazené těsto se prudce upeče a upečené croissanty jsou příjemně křupavé.


Další pojmy slovníku:

  • Legírování

    Legírování je dnes již téměř zapomenutý výraz pro zahušťování pokrmů smetanou nebo žloutkem a smetanou. Používá se při zahušťování omáček nebo...

  • Karotka

    Karotka je odrůda mrkve. Je ranější než běžná mrkev a liší se od ní tím, že má kratší kořen s tupým, až zakulaceným koncem na rozdíl od delšího a...

  • Čokoláda

    Čokoláda a kakao se připravují z plodů mexického stromu kakaovníku (Theobroma cacao), které obsahují 20-30 bílých semen. Z fermentovaných, sušených...

  • Albedo

    Albedo není surovina ke kuchyňskému zpracování. S tímto názvem se však můžeme setkat v popisech citrusových plodů nebo v receptech, kde se však...

  • Flíčky

    Flíčky nebo také fleky jsou čtverečky těstovin vyrobených z pšeničné nebo jiné mouky. Jsou běžně k dostání jako polotovar v několika variantách...



Nové příspěvky