Tisk

Croissant

Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky půlměsíc. Peče se z kynutého máslového těsta a může být plněn různými druhy náplně, buď sladkými (čokoládou nebo marmeládou) nebo slanými (sýrem nebo šunkou). Máslové těsto se podobá našemu listovému těstu s droždím, kterému správně říkáme plundrové těsto. Toto těsto je vrstvené s máslem a několikrát za sebou překládané a nechává se kynout. Zpracované vychlazené těsto se prudce upeče a upečené croissanty jsou příjemně křupavé.


Další pojmy slovníku:

  • Čekanka salátová

    Čekanka salátová pochází z Evropy a západní Asie. Z této čekanky se využívají vybělené listové puky, které slouží jako pochoutková zelenina pro...

  • Sýr cottage

    Název sýra cottage pochází z angličtiny, kde se tak nazývá domácí tvarohový sýr. Tvarohovým sýrem sýr cottage také je a vyrábí se v řadě různých...

  • Bulgur

    Bulgur je obilninový výrobek pocházející z arabských zemí. U nás se prodává jako polotovar, protože se jedná o druh pšeničného šrotu vyráběného z...

  • Mořský jazyk

    Mořský jazyk je jedna z nejchutnějších mořských ryb. Patří mezi platýsovité a proto má její tělo zploštělý tvar. Nejlepší maso má kus vážící cca 50...

  • Marinování

    Marinováním nazýváme máčení potravin v tekutině s kořením, někdy i se zeleninou. Účelem je nabytí větší křehkosti a výraznější chuti. Marinuje se...



Nové příspěvky