Co je/jsou Cuketa

Cukety, zuccchini neboli zucchetti jsou typem tykve obecné. V některých receptech se také objevují pod zjednodušeným názvem cukýny nebo cukíny. Vzhledem se podobají velké okurce s tmavě zelenou slupkou. Menší cukety jsou jemnější a bez velkých semen. Také cukety ani není třeba loupat, ale i v ostatních případech se loupe podle kvality slupky a podle potřeby receptu. Cuketa má v kuchyni všestranné využití. Připravuje se smažená, dušená, zapékaná, plněná a pečená. Používá se také do polévek, omáček, do jiných zeleninových jídel. Lze z ní připravit také samostatnou zeleninovou přílohu. Kromě hlavních jídel se přidává i do sladkých nebo slaných moučníků, do salátů a pomazánek. Cuketa se i dobře konzervuje ve sladkokyselém nálevu podobně jako okurky, poslouží jako součást konzervovaných zeleninových směsí nebo do různých konzervovaných pomazánek.