Recepty na polévky z cukety 8x jinak: ochutnejte naše speciality plné živin!

Urodila se vám na zahrádce hromada cuket a nevíte, co s nimi?

Vsaďte na naše chutné a výživné recepty na cuketové polévky, které vás zahřejí.

Ochutnejte tradiční krém, polévku s kari a zázvorem nebo třeba neobyčejnou verzi s ječmenem a řeřichou.

Dobrou chuť!

Cuketový kari krém se zázvorem

Krém z cuket s čerstvým zázvorem, papričkami jalapeňo a mátou je rychlý, snadný a hluboce uspokojující pokrm, který může být podáván horký nebo vychladlý.

Ingredience:

  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 střední cibule, nahrubo nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nahrubo nasekané
  • 1 lžíce zázvoru, oloupaného a nastrouhaného nebo nasekaného
  • ½ až 1 paprička jalapeño, vypeckovaná a nakrájená
  • 1 a ½ čajové lžičky mořské soli
  • 2 lžičky žlutého kari
  • 1 kg cukety, nakrájené na kousky
  • 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • ¼ šálku listů a stonků koriandru, nahrubo nasekaných
  • ¼ šálku listů máty, nahrubo nasekaných

Postup       

  1. V hrnci s těžkým dnem restujte cibuli, česnek, zázvor a jalapeño na kokosovém oleji asi 5 minut, dokud nebude vše měkké a voňavé.
  2. Přidejte sůl, cuketu a kari.
  3. Restujte ještě několik minut.
  4. Přidejte 2 šálky vývaru.
  5. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a vařte, dokud není cuketa měkká, asi 5-10 minut.
  6. Přidejte dva šálky studeného vývaru do mixéru spolu se všemi uvařenými přísadami.
  7. Mixujte, dokud směs nebude hladká.
  8. Přidejte čerstvou mátu a koriandr a promíchejte.
  9. Prohřejte a podávejte.
  10. Polévku ozdobte bylinkami, jogurtem nebo kokosovým mlékem a čerstvým chilli.
Krém z cukety s kari kořením servírovaný na hlubokém talíři, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.feastingathome.com

Vydatná polévka z cuket, mrkve a fazolí

Výživná polévka s velkými kusy cuket s mrkví, fazolemi, špenátem, bazalkou a citronem je lehká, jednoduchá a ideální na léto.

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
  • 1 střední mrkev, nakrájená na kostičky
  • 2 stonky středního řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
  • 3 stroužky česneku, lisovaného
  • 5 šálků zeleninového vývaru
  • 400 gramů fazolí cannellini, scezených a opláchnutých
  • ¼ lžičky vloček červeného chilli
  • 500 g cukety, nakrájené na čtvrtky a na plátky
  • 60 g baby špenátu
  • ½ šálku čerstvých listů bazalky, nahrubo nasekaných
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř na dochucení

Postup       

  1. Dno velkého hrnce potřete olejem a nechte ho minutu zahřát.
  2. Poté přidejte cibuli, mrkev a řapíkatý celer.
  3. Zeleninu poťte za občasného míchání asi 5 minut, dokud nezměkne.
  4. Vmíchejte česnek a vařte ho se zeleninou asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
  5. Vmíchejte vývar, fazole a vločky červeného chilli.
  6. Zvyšte teplotu a přiveďte tekutinu k varu.
  7. Snižte teplotu a nechte polévku vařit asi 15 minut, dokud mrkev nezměkne.
  8. Vmíchejte cuketu a duste asi 5 minut, dokud cuketa nezměkne, ale není kašovitá.
  9. Vmíchejte špenát a duste ještě asi 1 minutu.
  10. Hrnec stáhněte z plotny, poté vmíchejte bazalku a citronovou šťávu.
  11. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  12. Naběračkou nalijte do misek a podávejte.
Zeleninová polévka s fazolemi, bazalkou servírovaná v hlubokém talíři se lžící.
www.connoisseurusveg.com

Vyzkoušejte také naše výborné recepty na buchty z cukety, které potěší vaše chuťové smysly!

Cuketovo-špenátový krém s ječmenem a řeřichou

Přidejte do luxusního krému z cuket a špenátu ječmen a řeřichu a vykouzlete tak krásnou, jemnou, jarní polévku, která je vydatná, ale zároveň ne příliš těžká.

Ingredience:

  • ½ šálku perlového ječmene
  • sůl
  • 3 lžíce pažitky, najemno nasekané
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 a ½ lžičky koriandrových semínek
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • ½ šálku šalotky, nakrájené na tenké plátky
  • 1 kg cukety, rozpůlené podélně a nakrájené na tenké plátky napříč
  • 2 bobkové listy
  • ½ šálku baby špenátu
  • ¼ šálku listů petrželky
  • ¼ šálku jogurtu
  • 110 g řeřichy (silné stonky vyhoďte)
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • najemno nastrouhaná citronová kůra (na ozdobu)

Postup       

  1. Ve středním kastrůlku podlijte ječmen 1 a 1/2 šálkem vody, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
  2. Částečně přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste, dokud ječmen nezměkne a voda se nevstřebá, asi 25 minut.
  3. Vmíchejte pažitku a dochuťte solí a pepřem.
  4. Mezitím na malé pánvi pražte semínka koriandru asi 1 minutu, dokud se nerozvoní.
  5. Přendejte do mlýnku na koření a nechte vychladnout, poté rozdrťte na prášek.
  6. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo v řepkovém oleji.
  7. Přidejte šalotku a restujte na mírném ohni za stálého míchání asi 5 minut, dokud nezměkne, ale nezhnědne.
  8. Přidejte cuketu a mletý koriandr a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud se koriandr nerozvoní a cuketa nezačne měknout, asi 5 minut.
  9. Přidejte 4 šálky vody a bobkové listy a přiveďte k varu.
  10. Vařte na mírném ohni za občasného míchání asi 15 minut.
  11. Vyhoďte bobkový list.
  12. Pracujte po dávkách, rozmixujte polévku v mixéru do hladka; do poslední dávky přidejte špenát, petrželku a jogurt.
  13. Vraťte polévku do hrnce a dochuťte solí a pepřem.
  14. Ve střední míse promíchejte řeřichu s olivovým olejem a lehce dochuťte solí.
  15. Nalijte polévku do misek a přidejte ječmen a řeřichu.
  16. Ozdobte citronovou kůrou a podávejte.
Krém z cuket a špenátu s ječmenem a řeřichou servírovaný v hlubokém talíři s vedle položenou lžící.
www.foodandwine.com

Cuketovo-rajčatová polévka s italskou klobásou

Tato polévka z cuket a rajčat je lahodná, výživná a zdravá. Vychutnáte si každou lžíci! Připravte si ji jako příjemnou večeři, která vás zahřeje.

Ingredience:

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 500 g italské klobásy, vyjmuté ze střívek
  • 1 šálek řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
  • 2 šálky nakrájené cibule
  • 2 šálky červené papriky, nakrájené na kostičky (asi jedna velká paprika)
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • špetka červených chilli vloček
  • ¼ šálku rajčatového protlaku
  • cca 1 kg cuket, nakrájených na kousky
  • 5 čerstvých rajčat, nakrájených na kostičky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 šálek nahrubo nastrouhaného parmezánu
  • 1 nebo 2 kusy parmezánové kůry (volitelně)
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • extra parmezán na ozdobu, volitelně

Postup       

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej.
  2. Přidejte italské klobásy a vařte, dokud nezhnědnou, cca 5 minut (klobásy přitom rozsekejte vařečkou).
  3. Jakmile klobása zhnědne, přidejte cibuli, řapíkatý celer a papriku a restujte čtyři minuty.
  4. Přesuňte maso a zeleninu na stranu a snižte plamen na střední teplotu (pokud váš hrnec není dostatečně velký, vyjměte maso a zeleninu do salátové mísy, poté je přidáte zpět).
  5. Přidejte do středu hrnce česnek, chilli vločky a rajčatový protlak a vařte dvě minuty za občasného míchání.
  6. Přidejte rajčata, cuketu, sůl, pepř, vývar, parmezánovou kůru a parmezán spolu s čerstvou bazalkou a čerstvým tymiánem a dobře promíchejte.
  7. Polévku přiveďte k varu a vařte přikrytou pokličkou, dokud zelenina nezměkne – asi 10 až 15 minut.
  8. Odstraňte polévku ze sporáku a vyjměte parmezánovou kůru.
  9. Polévku podávejte ihned s čerstvou bazalkou a parmezánem.
Polévka z cuket a rajčat s italskou klobásou servírovaná v hlubokém talíři s vedle položenou lžící.
www.eatwell101.com

Už jste někdy zkoušeli recepty na cuketový perník, který je vláčný a jemný? Tato zelenina dodá těstu dokonalou vlhkost, takže se nemůže stát, že by byl výsledný moučník suchý. Inspirujte se v našem článku a potěšte své blízké i přátelé něčím lahodným a chutným.


Cuketovo-bramborový krém s parmezánem

Tato polévka je neuvěřitelně krémová a vynikající! Pravděpodobně se stane vaším novým oblíbeným zimním pokrmem. Tak hurá do vaření!

Ingredience:

  • 1 polévková lžíce přepuštěného másla, kokosového, avokádového nebo olivového oleje
  • 2 čerstvé stroužky česneku, lisované
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájeného na plátky
  • 2 střední cukety, nasekané
  • 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 šálek řeckého jogurtu nebo neslazeného kokosového mléka
  • mořská sůl a čerstvý mletý černý pepř, podle chuti

K servírování:

  • 2-4 proužky slaniny, orestované a rozdrobené (volitelně)
  • 1/4 šálku strouhaného parmazánu

Postup       

  1. Ve středním hrnci na středně vysokém ohni rozpusťte přepuštěné máslo.
  2. Přidejte česnek, cibuli a řapíkatý celer a restujte 3–4 minuty, dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidejte cuketu, brambory, vývar a přiveďte k varu.
  4. Až se polévka začne vařit, přiklopte pokličkou a snižte plamen.
  5. Vařte 20 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
  6. Ochutnejte a dochuťte mořskou solí a mletým černým pepřem podle své chuti.
  7. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka, poté vmíchejte obyčejný řecký jogurt.
  8. Podávejte horké, ozdobené rozdrobenou slaninou a posypané parmezánem.
Krém z cuket a brambor servírovaný v hlubokém talířu a ozdobený slaninou a parmezánem
www.cleanfoodcrush.com

Cuketová polévka s mrkví a zázvorem

Zdravá letní polévka z cukety s mrkví, zázvorem, kurkumou a kokosovým mlékem je rychlá a snadná, a zároveň výživná a chutná. Vychutnejte si ji i vy!

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje nebo ¼ šálku vody
  • 1 střední cibule (asi 1 šálek), nakrájená
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 2,5 cm kus čerstvého zázvoru, nastrouhaného
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička koriandru
  • ½ čajové lžičky kurkumy
  • ½ čajové lžičky papriky
  • 4 – 5 středních mrkví (asi 2 šálky), nakrájené na kostičky
  • 2 střední cukety (asi 2 a ½ šálků), nakrájené
  • 3 a ½ šálku zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 1 plechovka (425 ml) kokosového mléka
  • šťáva z ½ citronu
  • himalájská sůl + pepř podle chuti

Postup       

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním plameni, přidejte cibuli a restujte 5 minut.
  2. Přidejte česnek, zázvor, kmín, koriandr, kurkumu a papriku, a restujte ještě 1 minutu, nebo dokud se vše nerozvoní.
  3. Přidejte mrkev a cuketu a vařte dalších asi 7 minut.
  4. Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a duste 15 až 20 minut.
  5. Vypněte sporák, přidejte kokosové mléko a citronovou šťávu.
  6. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte zeleninu na krémovou hmotu.
  7. Vraťte na nízkou teplotu a v případě potřeby prohřejte.
  8. Podávejte s domácím chlebem nebo krekry.
Polévka z cukety s mrkví, zázvorem, kurkumou a kokosovým mlékem servírovaná v hlubokém talíři.
www.simple-veganista.com

Pojďme se společně podívat také na recepty ze zapečené cukety! Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.

Jednoduchý cuketový krém se zakysanou smetanou

Na tento rychlý, snadný a lahodný krém z cukety potřebujete pouhých 5 ingrediencí! Volitelně přidejte olivový olej a čerstvý strouhaný sýr nebo bylinky. Servírujte s křupavým chlebem jako hlavní chod nebo ho podávejte jako předkrm.

Ingredience:

  • 1/2 malé cibule, nakrájené na čtvrtky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 střední cukety, nakrájené na větší kousky
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl a černý pepř dle chuti
  • strouhaný parmezán podle potřeby, volitelně

Postup       

  1. Kuřecí vývar, cibuli, česnek a cuketu smíchejte ve velkém hrnci na středním ohni a přiveďte k varu.
  2. Snižte teplotu, zakryjte a duste do měkka, asi 20 minut.
  3. Odstraňte ze sporáku a rozmixujte ponorným mixérem, přidejte zakysanou smetanu a znovu rozmixujte do hladka.
  4. Ochuťte solí a pepřem dle chuti.
  5. Podávejte horké.
Krém z cukety a zakysané smetany servírovaný v hrnci, posypaný sýrem.
www.skinnytaste.com

Cuketovo-cizrnový krém se špenátem

Konzervovaná cizrna v kombinaci s tahini tuto jednoduchou zeleninovou polévku krásně zahustí a dodá ji krémovou konzistenci. Podávejte s plátky bagety jako jednoduchou a chutnou večeři.

Ingredience:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, nakrájená na plátky
  • 2 střední cukety, nakrájené na 2 cm kousky
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 bobkový list
  • 2 a ¾ šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 (425 ml) plechovka cizrny, propláchnutá
  • 6 šálků baby špenátu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce tahini
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 6 polévkových lžic nízkotučného bílého jogurtu
  • 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek, jako je petrželka a/nebo pažitka, na ozdobu

Postup       

  1. Ve velkém hrnci zahřejte olej.
  2. Přidejte cibuli a restujte za častého míchání 3 až 4 minuty, dokud nezměkne.
  3. Přidejte cuketu, česnek, kmín a bobkový list a vařte za častého míchání asi 1 minutu.
  4. Přidejte vývar a cizrnu.
  5. Přiveďte k varu na vysokém plameni.
  6. Snižte plamen, aby se zachoval čirý vývar, a zakryté vařte, dokud cuketa nezměkne, 15 až 20 minut.
  7. Vyhoďte bobkový list.
  8. Přidejte špenát a míchejte.
  9. Po částech rozmixujte polévku v mixéru nebo kuchyňském robotu.
  10. Vraťte polévku do hrnce.
  11. Přidejte citronovou šťávu, tahini, sůl a pepř a šlehejte, dokud není tahini zapracováno.
  12. Nalijte polévku do misek.
  13. Do každé misky přidejte polévku a jogurt, který vmíchejte do polévky.
  14. Podle potřeby posypte bylinkami.
Krém z cuket a špenátu servírovaný v hlubokém talíři, ozdobený jogurtem a bylinkami.
www.eatingwell.com

Zavařte si s námi cuketu! Není totiž jednodušší způsob, jak si ji uchovat po celý rok.

Na nudličky nastrouhanou cuketou nastavujeme také třené moučníky i jednoduché moučníky, kdy všechny suroviny jen smícháme. Připravenou hmotu pak pečeme nejen na plechu, ale můžeme péci i v bábovkové formě či ve formě dortové, kdy moučník po upečení plníme. Kromě sladkých moučníků se cukety hodí i jako náplně do slaných koláčů.

A jak cuketové polévky chutnaly vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X