Tisk článku

Cuketa smažená a dušená

Letní období je vrcholnou sezónou cukety, která se pro svoji univerzálnost trvale usadila v našich kuchyních. V receptech ji někdy můžeme najít i pod původním italským názvem zuccchine, anglickou variantou zucchini neboli zucchetti či jeho českým zjednodušením na cukýny nebo cukíny. Různé názvy nic nemění na tom, že cuketu můžeme v kuchyni všestranně používat, protože ji lze smažit, dusit, zapékat, přidávat ji do dalších jídel, uplatní se i ve studené kuchyni v salátech a pomazánkách a stejně tak může být i součástí sladkých nebo slaných moučníků.

Cuketa smažená a dušená

Cuketa a její zdravotní přínos

Cuketa je ideální do redukčních diet, protože má velmi nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje totiž velmi vysoké procento vody a vlákninu a jen minimum sacharidů. Nemá příliš velký význam svým obsahem vitamínu C, ale cení se pro obsah karotenu a minerálních látek, především draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, sodíku nebo železa. Obsah draslíku podporuje činnost ledvin, zvyšuje vylučování vody z těla a tím je podporována detoxikace organismu.

Cuketa a její příprava před zpracováním

Cuketa se velmi podobá velké okurce s tmavě zelenou slupkou a barvou dužiny podle odrůdy buď světle žlutou nebo světle zelenou. Ke kuchyňské úpravě jsou vhodnější a chutnější menší cukety s jemnou slupkou a bez velkých semen, ideální délka je asi 20-25 cm, kde jsou semena ještě měkká a není třeba je odstraňovat. Takové cukety ani není třeba loupat, ale i v ostatních případech se loupe podle kvality slupky a podle potřeby receptu. Cuketa nemá nijak výraznou chuť, proto snadno přijímá další příchutě a snese i silnější kořenění nebo chuťově výrazné přísady.

Smažená cuketa

Cuketu můžeme smažit na nejrůznější způsoby. Nejjednodušší způsob je ten, kdy cuketu nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Plátky osolíme a necháme je chvilku odstát, aby pustily přebytečnou vodu. Pak je můžeme obalovat v klasickém trojobalu, což je hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka a ihned smažit v horkém oleji po obou stranách. Vylepšit tyto plátky můžeme vložením kousku salámu nebo sýra mezi dva plátky. Na obalení cuketových plátků ke smažení jsou vhodnější různá těstíčka, která výrazněji okořeníme a vylepšíme tak neutrální chuť cukety. Poměrně nevýrazná chuť cukety je důvodem, proč se spíše připravují různé smažené karbanátky, placičky či smaženky. Na ně se cuketa strouhá nahrubo či najemno, to podle zvoleného receptu a přitom doplňuje nejrůznějšími přísadami, které cuketu dochutí nebo zvýší její kalorický objem v případě, že není určena pro dietu. K nastrouhané cuketě se většinou přidává nakrájená nebo nastrouhaná uzenina, nahrubo nastrouhaný sýr různých chutí, další zelenina, vejce nebo dušené houby. Dochucujeme především česnekem, který se s cuketou výborně snáší, cibulí nebo dalšími bylinkami. Kořeníme mletým pepřem, mletou paprikou, kari kořením, chilli kořením, majoránkou nebo kořenící směsí. Všechny ingredience zpracujeme do tužší hmoty, která jde tvarovat a zahustíme strouhankou, moukou nebo ovesnými vločkami. Tvarujeme libovolné tvary a obalujeme buď v trojobalu nebo v některém z chuťově výraznějších těstíček. Smažíme ihned po obalení v horkém oleji dozlatova.

Dušená cuketa

Dušená jídla z cukety by měla být na našem stole možná častěji než smažená. Cuketa i zde poskytuje řadu možností, jak s dalšími vhodnými ingrediencemi připravit chuťově velmi zajímavé jídlo při šetrnější úpravě než jakou je smažení. V dušených jídlech sice cuketa hraje roli základu, ale neméně rozhodující jsou další suroviny, které dotváří konečnou verzi jídla, protože můžeme uvařit například :

  • cuketový guláš: Připravujeme jej téměř jako klasický guláš buď ze samotné cukety nebo s přidáním další zeleniny, hub nebo menšího množství masa nebo uzeniny.
  • cuketu jako mozeček: Jednoduché a rychlé. Nakrájenou cuketu podusíme na zpěněné cibuli a doplníme vejci, která necháme ztuhnout.
  • cuketové lečo: Pokud jej připravujeme ze samotné cukety, tak jej dochutíme kečupem nebo rajským protlakem. Vhodnější je přidání menšího množství paprik a rajčat. Pro zvýšení sytosti lze přidat i trochu uzeniny.
  • cuketa na smetaně: Jedná se o jednoduché jídlo, kde podušenou cuketu doplněnou kořenovou zeleninou okořeníme podobně jako svíčkovou omáčku a ke konci přípravy doplníme smetanou.
  • cuketa jako čína: Tento zjednodušený název pouze napovídá, že cuketu můžeme doplňovat ingrediencemi a kořenit podobně jako různé recepty na orientální a asijská jídla. Přesných receptů je dostatek, ještě více se jich dá zajistit při troše fantazie různými obměnami.

Přílohy ke smažené a dušené cuketě

Ke smažené cuketě se hodí brambory v různé úpravě včetně bramborové kaše. Můžeme přidat i tatarskou nebo jinou studenou omáčku a zeleninový salát. U dušené cukety volíme přílohu podle druhu jídla. Kromě bramborové přílohy to může být dušená rýže, vařené těstoviny, jemné noky a případně i knedlík nebo naopak jenom pečivo.
 





Příspěvky ke článku: Cuketa smažená a dušená

Vložit nový příspěvek
Smažíme Autor: sarkiska, vloženo 07.08.2011
OdpovědětCuketu jíme celé léto - několikrát za týden, takže receptů na ní není nikdy dost. Zaujal mě recept na mozeček. Jinak řízek děláme také často - pěkně s bramborem a tatarkou (samozřejmě Hellmanns). Jinak cuketu velmi často dělám jako směs - přidám do ní co mám - papriku, fazolky, kukuřice, hrášek, porek - cokoli mě napadne a mám, často přidám různá pesta (bazalkové, rajčatové) a navrch parmazán. Nebo také je výborná plněná - vydlabat, naplnit směsí z masa (kuřecí, mleté - jaké máte) a ochutit.


Nové příspěvky