Tisk

Cukr vanilkový

Vanilkový cukr je náhražkou pravé vanilky. Jedná se o jemný cukr ochucený chemicky vyráběným ethylvanilinem, který svou chutí a vůní pravou vanilku připomíná. Tato náhražka se používá již téměř sto let a je jenom dochucovacím přípravkem při pečení moučníků, vaření pudinků a přípravě krémů. Jeho používání je velmi rozšířené, takže se pro vůni přidává hlavně do moučníků společně s běžným cukrem a nejčastěji se míchá s moučkovým cukrem pro pocukrování moučníků po upečení. 


Další pojmy slovníku:

  • Černý pepř mletý

    Tmavé a svraskalé kuličky pepře se melou na jemný prášek, kterým se koření řada různých pokrmů. Mletý pepř se vyrábí i průmyslově a v mleté formě...

  • Kuře

    Kuře a kuřecí maso je dnes jeden z nerozšířenějších druhů masa. Přispěl k tomu průmyslový odchov, takže kuře je dnes chlazené nebo mražené k...

  • Černý pepř celý

    Pepř jsou plody pepřovníku, popínavé rostliny původem z Asie. Po usušení mají plody svraštělý povrch a jsou ostré a palčivé chuti. Běžně se...

  • Rajčenka

    Rajčenka je plod keře nebo malého stromu nazývaného tamarillo a pocházejícího z Peru. Dnes roste i v dalších zemích včetně Nového Zélandu, kde se...

  • Kaše

    Kaše je prastaré jídlo, jehož původ asi není možné vystopovat a dnes i těžko určíme, kolik druhů kaší se kdy vařilo. Dlouhou dobu byly základem...

Recepty s "Cukr vanilkový":

  • Jednoduchá roláda

    Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, do ní pak postupně za stálého šlehání přidáváme vodu a olej. Do vyšlehané hmoty zlehka vmícháme obě mouky...

  • Rajčatová marmeláda s rumem.

    Rajčatová marmeláda s rumem. Rajčata odšťavníme v mlýnku na ovoce. Na marmeládu potřebujeme 1 litr šťávy. Želírfix promícháme s trochou cukru. Do vařící šťávy vsypeme Želírfix...

  • Kokosová roláda s broskvemi

    Žloutky vymícháme s moučkovým cukrem, medem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme mouku, tuhý sníh z bílků a všechno zlehka promícháme. Plech...

  • Horký jablečný džus

    Ve větším hrnci smícháme džus, 0,5 l vody, cukr a dáme vařit. Koření, tj.skořici, hřebíček a vanilkový cukr necháme v jiné malé nádobě v troše...

  • Borůvkový koláč se sněhem

    Mouku smícháme se solí, herou, vejcem a vanilkovým cukrem. Těsto necháme odpočinout 2hod v lednici. Škrobovou moučku smícháme s cukrem, trochou...



Nové příspěvky