Tisk článku

Cukroví méně sladké a méně tučné

V rámci celkového předvánočního shonu spojeného s pečením vánočního cukroví se možná někdy zastavíme a uvědomíme si, kolik vlastně cukru a tuku a dalších sice chutných, ale naprosto nežádoucích kalorií je v napečeném cukroví obsaženo. A pak už není daleko od nápadu, který se nutně dostaví, že by to chtělo všeho trochu ubrat a najít trochu zdravější náhrady. Mladší hospodyně, které nejsou tolik svázány tradicemi jsou ve výhodě, ale nic nebrání tomu, aby se k nim připojili i další.

Cukroví méně sladké a méně tučné

Mouka na vánoční cukroví

Běžně se používá mouka mletá jako hladká, polohrubá nebo hrubá, ale vždy se jedná o mouku pšeničnou. Tu však můžeme nahradit alespoň částečně celozrnnou moukou. Nahradíme-li čtvrtinu až třetinu mouky celozrnnou pšeničnou moukou, nijak výrazně to nezmění charakter cukroví, naopak tato mouka zvýrazní jeho chuť. Je třeba pouze přidat o něco více tekutiny. Kromě celozrnné pšeničné mouky můžeme využít i mouku pohankovou, kukuřičnou, sójovou nebo ovesné vločky. Pro začátek můžeme zkusit přidat jen množství několika lžic a množství dané receptem doplnit běžnou moukou.

Tuk do vánočního cukroví

Z kalorického hlediska je tuk velmi problematickou surovinou do cukroví, protože jeho energetická hodnota je až dvakrát vyšší než bílkovin a cukrů. Není potom divu, když na máslo bohatá těsta doplněná máslovými krémy posunují po vánočních svátcích ručičku na váze směrem vzhůru. Příliš nepomůže ani to, když živočišný tuk nahradíme rostlinným, protože rozdíl v kalorické hodnotě není nijak velký. Rozdíl zde spočívá v nasycených a nenasycených mastných kyselinách. Takže Hera místo másla není řešení. Pokud chceme skutečně nízkokalorické cukroví, pak vybíráme recepty, kde je jeho potřeba nízká nebo je nahrazena tvarohem, jogurtem nebo zakysanou smetanou. I takové recepty existují a cukroví rozhodně není méně chutné. Z vlastní iniciativy můžeme třeba i u klasických receptů snížit množství tuku zhruba o jednu třetinu a nahradit ji právě některým z uvedených nízkotučných mléčných výrobků. A pokud se to zcela nepodaří u základního těsta, tak o to víc na tuto zásadu dbáme u krémů a náplní.

Cukr do vánočního cukroví

Cukr, především bílý rafinovaný cukr řepný nebo třtinový, je další problém vánočního cukroví z hlediska kalorické hodnoty, která je samozřejmě moc vysoká a z hlediska nutriční hodnoty, která není žádná. Proto, pokud je to možné a pro nás žádoucí, použijeme hnědý řepný cukr, který má mnohem vyšší obsah minerálních látek než bílý cukr. Dobrou a zdravou náhradou cukru je med, musíme však počítat s tím, že jeho sladivost je o něco nižší. Vhodné je také použití strouhaného kokosu již do mouky, protože kokos s malým množstvím medu dokáže nahradit cukr. Umělá sladidla jsou řešením spíše jen pro diabetiky. Můžeme se však vynasnažit již při výběru receptů a dát přednost těm, kde je předepsaná potřeba cukru nižší nebo podíl cukru alespoň o pětinu až čtvrtinu snížit. Většinou se to na chuti téměř ani nepozná.

Vejce do vánočního cukroví

Přestože spíše jen v omezeném množství, tak přesto jsou vejce často součástí různých těst na vánoční cukroví. Chceme-li jejich množství omezit, tak se poměrně dobře dají nahradit sójovou moukou rozmíchanou v malém množství vody. Jedna lžíce sójové mouky se vyrovná jednomu žloutku. Těsto se pak zpracovává běžným způsobem. Místo žloutkových krémů zvolíme jemné tvarohové krémy nebo krémy ze zakysané smetany či jogurtu zpevněné želatinou.

Přísady do vánočního cukroví

Mezi ostatní přísady patří především ořechy, kakao, čokoláda, rozinky a kokos. Kromě toho se používá i ovoce sušené, kandované, čerstvé, mražené nebo kompotované. Největší pozornost bychom měli věnovat ovoci. Sušené ovoce, předem namočené, lze použít do náplní cukroví pečeného ve formičkách nebo pro spojování různých pečených tvarů. Kandované ovoce má poměrně vysoký obsah cukru, proto jej použijeme jen výjimečně ke zdobení. Pozornost však můžeme věnovat ovoci čerstvému, mraženému nebo kompotovanému, ze kterého se dají připravit velmi chutné a zdravé náplně především do různých typů košíčků. Doplněné tvarohovým nebo pudinkovým krémem nebo některým krémem se želatinou představují zdravý, chutný a osvěžující zákusek.
 





Příspěvky ke článku: Cukroví méně sladké a méně tučné

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky