Tisk

Ďas mořský

Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že se obvykle prodává jen tělo. Váží v průměru 1-2 kg. Maso má pevné, bílé a suché, chutí připomíná humra. Snadno se vaří, peče, dusí, smaží nebo griluje. Může se také nakrájet na kostky nebo plátky, obalit v těstíčku a usmažit. Výborné je horké maso polité máslovou omáčkou nebo dalšími vhodnými omáčkami, případně studené podávané s majonézou.


Další pojmy slovníku:

  • Fizz

    Fizz je druh míchaného nápoje, První recepty na nápoje fizz se objevily v 2. polovině 19. století. Připravuje se v různých variantách, které mají...

  • Galantina

    Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso...

  • Rybí filé

    Rybí filé je všeobecný název pro části mořských ryb. Většinou se jedná o některý z druhů tresky. Ryby jsou již očištěné a prodávané jako řezy...

  • Dršťky

    Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí....

  • Husa

    Husa patří mezi nejtučnější druh drůbeže. Současně je i dost velká a proto se vždy připravovala pouze při výjimečných příležitostech. V obchodech...



Nové příspěvky