Tisk

Ďas mořský

Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že se obvykle prodává jen tělo. Váží v průměru 1-2 kg. Maso má pevné, bílé a suché, chutí připomíná humra. Snadno se vaří, peče, dusí, smaží nebo griluje. Může se také nakrájet na kostky nebo plátky, obalit v těstíčku a usmažit. Výborné je horké maso polité máslovou omáčkou nebo dalšími vhodnými omáčkami, případně studené podávané s majonézou.


Další pojmy slovníku:

  • Rybí filé

    Rybí filé je všeobecný název pro části mořských ryb. Většinou se jedná o některý z druhů tresky. Ryby jsou již očištěné a prodávané jako řezy...

  • Kornspitz

    Tento název nejčastěji objevíme v nabídkách různých marketů. Je to obchodní značka pečiva ve tvaru vřetena a hmotnosti 7 dkg. Recept na toto pečivo...

  • Cukr moučkový

    Bílý moučkový cukr se vyrábí mletím krystalového cukru najemno. Ve starších receptech se někdy uvádí jako cukr práškový. Je to jemný cukr, do...

  • Ementál

    Světově proslulý švýcarský sýr se vyrábí z kravského mléka. Emmental v překladu znamená údolí Emme, řeky, která protéká středem Švýcarska a odtud...

  • Dresink (Dressing)

    Dresink je zálivka na saláty. Obecně se používají hlavní tři druhy dresinků, kyselý, krémovitý a vařený. Kyselé dresinky se připravují z octa a...



Nové příspěvky