Tisk

Ďas mořský

Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že se obvykle prodává jen tělo. Váží v průměru 1-2 kg. Maso má pevné, bílé a suché, chutí připomíná humra. Snadno se vaří, peče, dusí, smaží nebo griluje. Může se také nakrájet na kostky nebo plátky, obalit v těstíčku a usmažit. Výborné je horké maso polité máslovou omáčkou nebo dalšími vhodnými omáčkami, případně studené podávané s majonézou.


Další pojmy slovníku:

  • Čorba

    Polévka čorba se většinou označuje jako srbská, ale podobná polévka pod stejným názvem se vaří i třeba v Bulharsku. Jedná se o masovou polévku z...

  • Hlávkový salát

    Pochází pravděpodobně ze Středozemí, v současnosti se však pěstuje na celém světě a to ve třech hlavních typech: tzv. ledový salát s pevnou tvrdou...

  • Nektarinka

    Jedná se o zvláštní druh broskve, která má zcela hladkou slupku. Tím se liší od ostatních druhů broskví a proto se někdy nazývá nepravá broskev....

  • Bambusové výhonky

    Velmi mladé bambusové výhonky, které právě vyrazily ze země, se používají jako zelenina k masům, rybám i vejcím především v indonéské kuchyni. Tam...

  • Zelí bílé

    Zelí je v podstatě odrůda brukve, která tvoří pevnou hlávku, v případě bílého zelí v barvě světle zelené s bílými košťály. Doporučuje se především...



Nové příspěvky