Tisk článku

Dělená strava

Mezi různá dietní doporučení patří i dělená strava. Není to nedávno navržený způsob stravování jak by se podle různých publikací zdálo, ale je znám již desítky let. Inspirací zřejmě byly různé způsoby stravování starších kultur. Účinek principu dělené stravy spočívá v metabolických účincích na organismus. Někomu tento způsob vyhovuje, někomu ne, ale tak je to zatím se všemi možnými teoriemi o výživě. Jistě však stojí za to, se s dělenou stravou blíže seznámit, případně ji i vyzkoušet.

Dělená strava

Základní principy dělené stravy

Pro dělenou stravu v prvé řadě platí, že jsou doporučeny pouze plnohodnotné potraviny, pokud možno co nejméně upravované a průmyslově zpracovávané. Základ těchto potravin je v rostlinných produktech, doplněných o mléko, vejce, ryby a maso. Jednotlivé potraviny lze přitom rozdělit na kyselinotvorné, mezi které patří bílkoviny, tuky a sacharidy a zásadotvorné jimiž jsou ovoce, zelenina a mléko. V naší stravě převažuje podíl kyselinotvorných látek a ten je třeba vyrovnat. Podle dělené stravy by měl podíl kyselinotvorných látek činit jen 20 procent a zbývajících 80 procent pak látky zásadotvorné. Oddělená konzumace by měla ulehčit trávicímu systému.

Rozdělení potravin

Při dělené stravě rozlišujeme potraviny především na bílkovinné a sacharidové. Kromě toho existuje ještě třetí skupina, které se říká neutrální a může, spíše však by měla být s jednotlivými skupinami kombinována.

Bílkovinná skupina

  • maso: Všechny druhy tepelně upraveného masa včetně rybího masa a drůbeže. Tučné maso se samozřejmě nedoporučuje.
  • uzeniny: Zařazeny jsou i netučné a méně kořeněné uzeniny, připravené šetrným způsobem, což je vařením, dušením nebo jen velmi jemným zauzením.
  • vejce: Celá vejce nebo bílek. Vaječný žloutek patří k neutrálním potravinám.
  • mléko a sýry: Mléko všech stupňů tučnosti, sýry jen s menším obsahem tuku v sušině.
  • sójové výrobky: Sója je luštěnina a proto výrobky z ní patří mezi bílkoviny. Neutrální je pouze sójový olej.
  • ovoce: Téměř všechny druhy ovoce. Výjimkou jsou banány, datle a fíky, které patří k sacharidům.
  • nápoje: Ovocné šťávy, ovocný čaj a víno.

Sacharidová skupina

  • obiloviny a obilné výrobky: S výjimkou pohanky sem patří všechny druhy obilovin a výrobků z nich včetně celozrnných a škrobových mouček typu solamylu.
  • zelenina: Brambory, zelí, černý kořen a topinambury.
  • ovoce: Banány, datle, fíky, všechny sušené plody s výjimkou neutrálních rozinek a přezrálé sladké ovoce.
  • sladidla: Cukr všech typů včetně hnědého nerafinovaného cukru, med, řepný sirup a fruktóza. Tyto sladidla se můžou v malém množství přidávat k bílkovinným pokrmům například z mléka.
  • ostatní: Pivo, prášek do pečiva a pudinkové prášky.

Neutrální skupina

  • tuky, oleje, žloutek a smetana: Všechny druhy. Pro použití vybíráme tuky s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin jako jsou například rostlinné oleje.
  • výrobky z kyselého mléka a zakysané smetany: Všechny druhy.
  • čerstvé sýry: Tvaroh všech tukových stupňů a čerstvě vyrobené sýry typu žervé. Vše bez průmyslově přidávaných přísad a příchutí.
  • semena a ořechy: Jádra všech typů ořechů. Burské oříšky patří k luštěninám a proto se nedoporučují.
  • zelenina: Všechny druhy zeleniny v syrovém nebo tepelně upraveném stavu.
  • houby, klíčky a výhonky: Všechny druhy syrové nebo tepelně upravené.
  • bylinky a koření: Všechny druhy. Používáme je jen mírně a podle vlastní chuti.
  • ovoce: Borůvky, olivy a rozinky.
  • ostatní: Droždí a to čerstvé i sušené, želatina a různá želé.
  • nápoje: Minerální vody a lihoviny (pouze destiláty v malém množství).

Nedoporučené potraviny

Nedoporučené potraviny jsou ty, které jsou omezovány ve všech dietách. Především bílá mouka a výrobky z ní, tučná masa a živočišné tuky, cukr, umělá sladidla, cukroví a další sladkosti, ztužené tuky a luštěniny. K nim přistupují ještě dráždivé látky jako černá káva, alkohol, ocet, majonézy a ostré koření.

Způsob stravování při dělené stravě

Zásadně nehladovíme. I když není nutné tuto dietu brát příliš přísně, tak denní jídelníček by se měl skládat z pěti jídel dělených na bílkovinná jídla a sacharidová jídla doplněná potravinou z neutrální skupiny. Dopoledne se doporučují bílkovinná a sacharidová jídla, odpoledne a večer by to už měly být pouze sacharidy, protože bílkoviny zatěžují organismus. Nebo střídavě po 24 hodinách konzumujeme bílkovinná a sacharidová jídla kombinovaná s neutrálními. To jsou ale pouze doporučení, takže denní rozvržení si může každý udělat sám podle osobního režimu dne.
 





Příspěvky ke článku: Dělená strava

Vložit nový příspěvek
Zajímavá dieta Autor: Dita, vloženo 25.11.2009
OdpovědětDělená strava mě láká z tohodůvodu, že mohu něco shodit kilča:)
kravina Autor: halo, vloženo 10.02.2014
Odpovědětvíte, že to tady máte uplně jinak ??? na všech jiných stránkách naopak doporučují sacharidy jíst dopoledne a poslední jídlo bílkovinné - protože přes den tělo využívá nejvíce sacharidy k trávení (prostě pro potřebnou energii) a v noci se pálí tuky (a k tomu jsou potřeba bílkoviny protože obsahují aminokyseliny, které vyburcují produkci růstového hormony a ten se postará právě o uvolnění uloženého tuku, který může být tráven------> píšete zde naprosto mylné informace ;)
Re: kravina Autor: Pravda, vloženo 27.02.2014
OdpovědětMáte pravdu


Nové příspěvky