Tisk článku

Dip - speciální přílohová omáčka

Přílohové omáčky, neboli dipy, připravené z různých surovin, se postupně stávají součástí i české kuchyně. Objevují se recepty přímo na dipy nebo recepty s doporučením na podávání dipu. Dip však nemůžeme zaměňovat s omáčkou, kterou se pokrmy přelévají. Jak napovídá název dip, který je převzatý z angličtiny, jedná se o omáčku, do které se další druhy potravin nakrátko ponořují, čili namáčejí. Dip přitom může být jak teplý, tak studený.

Dip - speciální přílohová omáčka

Charakteristika dipu

Z toho, že se dip používá na namáčení masa, bramborových hranolků nebo chipsů, pečiva včetně chleba, slaných tyčinek nebo sušenek, tortil, hranolků sýrů, zeleniny nebo ovoce vyplývá, že se vždy jedná o velmi hustou, krémovitou omáčku. V omáčce by už neměly být větší kousky jiné suroviny, proto musí být vše velmi jemně nakrájené, nastrouhané nebo rozmixované. Hustotu omáčky přizpůsobujeme tomu, aby z namáčeného pokrmu nestékala.

Základní suroviny pro přípravu dipu

Jako základ pro studený dip se velmi často používá majonéza zlehčená jogurtem nebo samotný jogurt, tvaroh či zakysaná smetana. Někdy to může být i trochu vývaru, kečup nebo olej. Dále se používají různé druhy zeleniny, jako rajčata, okurky nebo brambory, rozmělněné na zeleninovou kaši. Kromě toho mohou základ dipu tvořit i luštěniny, maso, jemná uzenina, vejce, různé typy sýrů nebo ořechy, vše rozmělněné a podle potřeby i tepelně upravené. Suroviny pro základ se mezi sebou mohou vzájemně kombinovat. Základ dipu se koření různým kořením podle typu dipu a účelu podávání. Další přísadou bývá hořčice, kečup, někdy sójová omáčka, různé tekuté koření a kořenící bylinky.

Podávání dipů

Dipy podáváme v malých miskách jako přílohu k tomu, co budeme namáčet. K slaným tyčinkám a větším sušenkám nemusíme podávat žádný příbor. K masu, ovoci, hranolkům z brambor nebo zeleniny podáváme malou vidličku, kterou si stolovník sám napichuje a namáčí kousky základního jídla. Pro větší společnost můžeme připravit výběr z několika dipů a to buď s různými základy nebo pouze z jednoho základu, který rozdělíme a různě ochutíme.

Teplé dipy

Mezi teplé dipy patří například populární fondue, což je teplá sýrová omáčka z rozpuštěných sýrů. Teplé dipy můžeme připravovat i z osmaženého a podušeného mletého masa, které potom ještě rozmixujeme. Další teplý dip lze připravit z rybího masa. Teplé dipy se podávají k masům, pro namáčení tortil nebo hranolků.

Studené dipy

U studených dipů je výběr surovin k přípravě velmi široký. Protože podávání dipů je rozšířeno po celém světě, celkem samozřejmě se všude připravují z domácích a tím i snadno dostupných surovin. Totéž můžeme udělat i my. Kdo nemusí příliš hlídat kalorie, tak vybírá snáze z majonézy a dalších přísad. Ale studený dip se dá připravit i s velmi malým kalorickým objemem z odtučněného jogurtu nebo tvarohu či ze samotné zeleniny. Vzájemně spojovat lze například :

  • odtučněný jogurt, česnek nebo cibule, sůl, trochu hořčice
  • odtučněný jogurt, strouhané salátové okurky, sůl, kopr
  • podušená a rozmixovaná rajčata, sůl, provensálské koření
  • odtučněný tvaroh, sardelová pasta, sůl

Ovocné dipy

Ovocným dipem můžeme zpestřit dětem přesnídávku, pokud ho nepodáváme dospělým jako rychle připravený mlsek. Na základ použijeme jogurt nebo tvaroh, dochutíme cukrem, můžeme přidat i trochu kakaa, ovocného džemu nebo rozpuštěné čokolády a podáváme s nakrájenými klínky tužšího ovoce. Hodí se plátky jablek, broskví, meruněk, půlky švestek, banány nebo dílky pomerančů či mandarinek.
 





Příspěvky ke článku: Dip - speciální přílohová omáčka

Vložit nový příspěvek
Medový dip Autor: Libuše, vloženo 03.01.2017
Odpovědět2cibule osmžit do zlatova na oleji,přidej lžíci másla.Do vychladlé směsi přidáme 1lžíci plnotučné hořčice, 1lžičku kremžské 1lžíce medu 1stroužek česneku sůl.koření kari nebo adžika.Zjemnit majolkou.


Nové příspěvky