Do čeho se hodí mrkev

Mrkev není žádnou popelkou české kuchyně. Máme ji rádi a hojně ji využíváme.

Které pokrmy z mrkve jsou nejoblíbenější?

Ano, uhodli jste správně – vepřové v mrkvi a mrkvová omáčka. Nejen ty se představí v 5 nejlepších receptech s mrkví!

Mrkvová omáčka

Kromě toho, že se mrkev velmi často přidává do nejrůznějších druhů polévek spolu s ostatní zeleninou může být i hlavní součástí omáčky.

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 1 kg mrkví
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžička kari
  • pepř, sůl

POSTUP

  1. Mrkev nastrouháme na nudličky.
  2. Zprudka ji osmahneme na cibulce, osolíme, opepříme, přidáme kari.
  3. Zalijeme vývarem.
  4. Omáčku zahustíme světlou jíškou.
  5. Omáčku rozmixujeme a vytvoříme tak hladký krém.
  6. Nakonec ji dochutíme smetanou.
Recept na mrkvovou omáčku je velmi žádaný.
foto zdroj: pinterest.com

Mrkvová pomazánka

INGREDIENCE

  • 4 mrkve
  • 1 lučina
  • 1/2 zakysané smetany
  • pár kapek citronové šťávy
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno do mísy.
  2. Přidáme lučinu, zakysanou smetanu a špetku soli.
  3. Dochutíme pepřem a citronovou šťávou.
  4. Vše rozmixujeme.
  5. Servírujeme s kusem pečiva a pažitkou.
Recept na mrkvovou pomazánku
foto zdroj: pinterest.com

Pomazánku lze připravit i s vařenými vejci.

Mrkvový krém

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • 1 kg mrkve
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • 1 litr vývaru
  • 1 lžička koriandru
  • 1/2 kelímku smetany

POSTUP

  1. Cibuli a česnek orestujeme na oleji.
  2. Mrkev nakrájíme a přidáme koření.
  3. Zalijeme vývarem a uvaříme doměkka.
  4. Polévku rozmixujeme na krém a dochutíme solí a pepřem.
  5. Polévku servírujeme se smetanou.

Recept na mrkvový krém

foto zdroj: google.com

Další variantou polévky s mrkví je tato s kuřecím masem.

Hovězí na mrkvi

INGREDIENCE

  • 500 g mrkve
  • 500 g hovězího masa
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • lžička kari
  • lžička provensálského koření
  • 1/2 litru vývaru

POSTUP

  1. Cibuli osmažíme na oleji a přidáme maso a mrkev nakrájené na kostky.
  2. Osolíme, opepříme, okořeníme a zalijeme vývarem.
  3. Vaříme 25 minut.
  4. V malém množství studené vody rozmícháme trochu hladké mouky a omáčku zahustíme dle potřeby, necháme krátce provařit.
  5. Servírujeme s knedlíkem nebo rýží.

 

Recept na hovězí na mrkvi, který je snadný a výtečný.
foto zdroj: google.com

Vepřové maso s mrkví

INGREDIENCE

  • 500 g vepřové kýty
  • 5 mrkví
  • 1 ks cibule
  • sůl, pepř
  • 3 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 litru vývaru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • hrst krájených žampionů
  • 4 lžíce oleje

POSTUP

  1. Na oleji si orestujeme pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájená kolečka mrkve.
  2. Na ně přidáme maso na kostičky a dusíme do měkka.
  3. Zalijeme sojovkou a občas promícháme.
  4. Lehce podléváme vývarem, dokud není maso hotové.
  5. Krátce před vypnutím vmícháme žampiony.
  6. Servírujeme s bramborem nebo bramborovou kaší.

 

foto zdroj: pinerest.com

Tip na závěr:

Při úpravě mrkve vždy myslíme na trochu tuku, který uvolňuje karoten, který by jinak nebyl využit. Pro dietní účely místo tuku použijeme několik lžic smetany.

Na jaký způsob jste připravili mrkev u vás doma? Pochlubte se známým na facebooku a sdílejte recept!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *