Tisk článku

Do čeho se hodí mrkev

Do čeho se hodí mrkev? Téměř do všeho. Z mrkve se vaří polévky, dusí se s masem, je nezbytnou součástí některých omáček nebo se z ní připravují i samostatné omáčky. Výborně se uplatní v nejrůznějších zeleninových bezmasých jídlech a to jak samotná, tak ve spojení s dalšími druhy zeleniny. Samostatně podáváme mrkev jako dušenou zeleninovou přílohu. Jemně nastrouhaná mrkev vynikne i ve sladkých moučnících nebo slaných náplních. Neztratí se ani ve studené kuchyni, kde je součástí salátů, pomazánek, huspenin i ozdobných mís jak pro svou chuť, tak i pro svou ozdobnou funkci. Z mrkve připravujeme i nápoje a využíváme ji při konzervaci zeleniny nebo ovoce.

Do čeho se hodí mrkev

Mrkvová polévka

Kromě toho, že se mrkev velmi často přidává do nejrůznějších druhů polévek spolu s ostatní zeleninou může být i hlavní součástí polévky. Většinou se používá mrkev nastrouhaná na nudličky nebo najemno. Chuti jí dodá předběžné osmahnutí na másle nebo oleji. Pak mrkev povaříme ve vodě nebo vývaru, není vyloučeno ani použití jiné zeleniny, protože mrkev se dobře snáší téměř s každou zeleninou. Polévku můžeme zahustit světlou jíškou, přidat libovolnou zavářku, případně ji rozmixovat a vytvořit tak z polévky hladký krém. Nakonec ji dochutíme žloutkem, smetanou a zelenými bylinkami.

Maso s mrkví

Dlouhá řada masových pokrmů se dá připravit s mrkví, protože mrkev je vhodná je všem druhům masa. Nejčastěji ji dusíme společně s masem, ale využíváme ji i do zapékaných jídel a nádivek buď samotnou nebo častěji v kombinaci s další zeleninou. Mrkev nemůže chybět ve všeobecně známých omáčkách, jako je svíčková, omáčky na zvěřinu a všude tam, kde je v receptech předepsána kořenová zelenina.

Zeleninové jídlo s mrkví

Mrkev má nekonečné množství kombinací v přípravě bezmasých jídel. Hodí se k bramborám, těstovinám i rýži. Často se proto využívá při zapékání těchto surovin společně se směsí další zeleniny. Jemně nastrouhaná mrkev může být součástí smažených karbanátků a placiček, případně může být jejich základem.

Mrkev jako příloha

Dušená mrkev je vynikající přílohou, pokud chceme nahradit obvyklé zelí nebo špenát. Na tuto přílohu ji můžeme krájet na různě velká kolečka, kostičky nebo ji nastrouhat. Dusíme ji podlitou trochou vody do poloměkka, tak je nejlepší. Dochucujeme solí a dalším kořením podle chuti a současně přidáváme trochu tuku, aby byl využit karoten v mrkvi obsažený, který je rozpustný v tucích. Pro dietní účely místo tuku použijeme několik lžic smetany. Někdy se mrkvová příloha zahušťuje světlou jíškou nebo moukou. V tomto případě záleží na zvyku a chuti, ale mouka vždy ubírá mrkvi na chuti i vzhledu. Vhodnější je k mrkvi přidat jinou zeleninu, která mrkvovou přílohu zpestří. Může to být cibule, pór, hrášek nebo papriky.

Mrkvový moučník

Do sladkých moučníků lze použít jemně nastrouhanou mrkev do těsta, hruběji nastrouhanou i do náplně. Těsto bývá nejčastěji třené, ale může to být i jiný druh těsta. Mrkev dodá těstu šťavnatost, příjemnou chuť a především jej pěkně zbarví do jemné oranžové barvy. S mrkví tak můžeme péci bábovky, dortové korpusy i moučníky na plech. Množství strouhané mrkve se řídí recepty a objemem dalších surovin. Na náplně do kynutých těst se strouhaná mrkev používá spíše výjimečně, ale krátce podušená mrkev doplněná třeba jablky a přiměřeně dochucená je velmi dobrou náplní. Ve slaných moučnících má mrkev také široké využití. Můžeme ji také přidávat do těsta, ale nejčastěji se hodí jako součást náplně jak na pečené slané pláty, tak do závinů nebo drobných tvarů.

Mrkev ve studené kuchyni

Ve studené kuchyni se vynasnažíme mrkev používat syrovou, tak z ní získáme nejvíce vitamínů. Mrkev můžeme využívat jak do salátů, tak do pomazánek. Saláty můžeme připravovat slané i sladké. Jemně nastrouhanou mrkev ve slaných salátech doplňujeme další zeleninou, sytější saláty pak ještě masem, uzeninou, sýrem nebo vejci. Do sladkých salátů připravovaných na způsob kompotu můžeme přidávat další čerstvé nebo kompotované ovoce. Totéž platí pro pomazánky, kde mrkev vždy dobře působí, jak chutí, tak barvou. Ve studené kuchyni se z předem povařené mrkve mohou vykrajovat různé tvary pro ozdobení studených mís, slaných dortů, chlebíčků a jiných výrobků studené kuchyně.

Mrkvový nápoj

Z mrkve především lisujeme šťávu pro výživu malých dětí. Je vhodnou surovinou pro přípravu domácích džusů, kde ji dochucujeme použitím dalšího kyselejšího ovoce nebo citronovou šťávou. Dají se z ní připravit i různé domácí sirupy, také často v kombinaci s dalším ovocem.

Mrkev pro konzervaci

Mrkev můžeme úspěšně i konzervovat samotnou nebo ve směsi s další zeleninou. Předem mírně povařená a nakrájená na kostky může být součástí všech zeleninových směsí ve sladkokyselém nálevu. Mrkev se i dobře mrazí, takže si s ní a další zeleninou můžeme připravit vlastní směsi zeleniny na polévku nebo omáčky.
 





Příspěvky ke článku: Do čeho se hodí mrkev

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky