Tisk článku

Dobroty z borůvek

Ne nadarmo se modrým, jemně ojíněným borůvkám říká dary lesa. Vynikají nejen chutí, barvou a vůní, ale také dlouhým seznamem látek příznivých pro lidský organismus. Patří mezi ně vitamíny, třísloviny, borůvkový pigment a minerální látky. Z těchto důvodů dáváme přednost tomu, aby se borůvky snědly syrové a teprve přebytek přidáváme do moučníků nebo konzervujeme. Lesním borůvkám jsou podobné i zahradní borůvky pěstované v několika odrůdách, které se liší pouze tím, že jejich šťáva tolik nebarví, použití je přitom shodné.

Dobroty z borůvek

Příprava borůvek

Nasbírané borůvky přebereme a odstraníme lístky. Metody jsou různé, ale ta původní, kdy se z malé hrstičky borůvek lístky vyfoukají, je asi dosud nejlepší. Pokud je potřebujeme opláchnout, tak až těsně před použitím. Přebrané borůvky uložíme do chladničky. Přestože jsou odolnější než například jahody, tak je neskladujeme déle než dva dny. Podle potřeby pro další použití je můžeme předem prosladit tak, že je trochu prosypeme cukrem, musíme však počítat s tím, že borůvky pustí šťávu.

Borůvkové dezerty

Na přípravu borůvkových dezertů bychom měli myslet nejdříve, protože do nich používáme borůvky syrové. Za velmi jednoduchý dezert můžeme pokládat i trochu jogurtu nebo mírně zředěného tvarohu smíchaného s potřebným množstvím cukru a hlavně dostatečným množstvím borůvek. Použití některého z mléčných výrobků k borůvkám se hodí vždy a proto je různě vzájemně kombinujeme, doplňujeme uvařeným pudinkem, kysanou smetanou, zmrzlinou nebo šlehačkou. Přidávat můžeme i jiné ovoce, pokud borůvek není dostatečné množství. Dezerty připravujeme a podáváme v malých miskách nebo pohárech.

Borůvkové nepečené moučníky

Nepečené moučníky jsou pro čerstvé ovoce vhodné vždy, pro borůvky obzvlášť. Na jejich přípravu potřebujeme pouze běžně dostupné suroviny. Mezi ně patří dětské piškoty nebo piškotový korpus upečený doma podle osvědčeného receptu, tvaroh nebo žervé sýr, jogurt, zakysaná smetana, pudink, šlehačka a trochu čokolády nebo kakaa. Vše skládáme ve vrstvách do skleněné nebo porcelánové mísy, necháme proležet a dozdobíme podle vlastní fantazie.

Borůvkové pečené moučníky

Jestliže máme borůvek tolik, že už je nebudeme využívat syrové nebo máme nepřekonatelnou chuť na borůvkovou buchtu, pak si upečeme některý z borůvkových koláčů nebo jiných moučníků. Borůvkové koláče mohou být z kynutého těsta, kdy připravené těsto rozprostřeme na celý plech, hustě posypeme borůvkami, cukrem a máslovou drobenkou, která by neměla chybět. Místo kynutého těsta můžeme upéct borůvkovou bublaninu z piškotového nebo třeného těsta. Borůvky můžeme přidat i do bábovky, kde vytvoří barevně zajímavé ostrůvky těsta. Použít můžeme i křehké těsto a pod borůvky dát tvarohovou nebo pudinkovou náplň. Koláče z tohoto těsta můžeme péct i v kulaté koláčové formě.

Borůvkové knedlíky

Borůvkové knedlíky určitě chutnají všem, nejen těm, kdo mají ovocné knedlíky rádi. Na knedlíky s borůvkami je nejlepší dobře zpracované kynuté těsto, rozdělené na kousky a roztáhnuté na placičky, do kterých se zabalí hrstka borůvek. Borůvky můžeme před zabalením posypat lžičkou cukru, ale není to nutné. Uvařené knedlíky sypeme cukrem, mastíme rozpuštěným máslem nebo poléváme zředěným tvarohem. Nebo uvaříme menší knedlíčky prázdné a poléváme je borůvkovou omáčkou.

Konzervace borůvek

Borůvky můžeme mrazit, sušit, vařit z nich džem nebo marmeládu a kompotovat. Tak jako jiné bobulovité ovoce se borůvky velmi dobře mrazí a dobře se zmražené uchovávají. Pak se s nimi může zacházet jako s čerstvými a tak tomuto způsobu konzervace přebytku borůvek dáme přednost. Pouze v případě opravdu velkého přebytku borůvek si zvolíme další způsob konzervace. Přebrané borůvky nasypeme v jedno vrstvě na tác a necháme zmrazit. Zmražené je uložíme do mikrotenových sáčků a v zimě si na nich pochutnáme.
 





Příspěvky ke článku: Dobroty z borůvek

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky