Tisk článku

Dochucený olej ke grilování

Důležitou ingrediencí při grilování je olej. Grilujeme totiž většinou maso, které nemá příliš vlastního tuku a aby se udrželo šťavnaté, tak je před a během grilování potíráme olejem, případně je olejem předem přelijeme a necháme je v něm nejméně den rozležet. Olej nám tak v tomto případě nahradí marinádu. Maso se pak při grilování nevysuší a současně získá při správném grilování pěknou a křehkou kůrku a s dochuceným olejem i příchuť.

Dochucený olej ke grilování

Olej s příchutí a jeho výhody

Aby grilované pochoutky měly pokaždé alespoň trochu jinou chuť, tak si můžeme připravit vlastní dochucené oleje. Domácí příprava těchto olejů je velmi jednoduchá a lze přitom využít různých přísad, které jejich chuť ovlivňují. Při vlastní přípravě si také můžeme udělat jen takové množství, o kterém víme, že je v přiměřené době spotřebujeme. Na jedno grilování nám pro menší společnost a tím i menší množství grilovaných surovin stačí většinou cca 2 dl oleje. Podle potřeby můžeme množství samozřejmě násobit. Zvolené množství oleje vlijeme do skleničky se šroubovacím uzávěrem, doplníme vybranými přísadami, dobře uzavřeme a necháme jej v chladničce několik dnů rozležet. Před upotřebením olej přecedíme.

Olej a jeho dochucování

K dochucování používáme jen stolní olej. Může to být olivový olej, přitom však máme na paměti, že se příliš nehodí pro vyšší teploty. Další variantou je dobrý slunečnicový či jiný stolní olej. Dochucujeme kořením, bylinkami nebo zeleninou a využít se dá i citronová nebo limetková šťáva.

Olej s příchutí koření

Hodí se samozřejmě jen koření s výraznější chutí a pokud možno i s určitou ostrostí nebo vůní. Velmi jednoduchý je paprikový olej, kdy do oleje rozmícháme mletou sladkou papriku, kterou můžeme doplnit špetkou pálivé papriky neb špetkou chilli koření. Dalším vhodným kořením je mletý zázvor, kari koření nebo některá z našich oblíbených kořenících směsí. Chceme-li mít příchuť maso upraveného nadivoko, pak do oleje vložíme celý pepř, bobkový list a nové koření. Oleje dochucené kořením se hodí na všechny druhy masa, především však na hovězí a vepřové maso a na uzeniny.

Olej s bylinkami

Příprava je opět velmi jednoduchá. Do oleje vložíme několik snítek vybrané bylinky a olej necháme proležet. Z bylinek se hodí tymián, rozmarýn, bazalka, oregano, petrželka, saturejka nahrazující pepř, případně i další bylinky. Bylinkové oleje se hodí k jemnějším druhům masa, především k rybímu a drůbežímu masu.

Olej se zeleninou

U zeleniny se nabízí především česnek a cibule. Do oleje vkládáme oloupané a nasekané plátky česneku, nebo nahrubo nakrájenou cibuli. Kromě cibule a česneku však můžeme využít i kořenové zeleniny, kterou doplníme kořením. Olej můžeme dochutit i čerstvým zázvorem nakrájeným na plátky či nasekanými pálivými papričkami. Do zeleninových olejů můžeme pro zvýraznění chuti přidat i vhodné koření. Takto upravené oleje jsou vhodné pro všechny druhy grilovaného masa i pro grilovanou uzeninu.

Oleje s jinou příchutí

Olej můžeme dochutit jen citronovou nebo limetkovou šťávou. Přidat můžeme i trochu pepře nebo jiného koření. Citronovou šťávu můžeme přidávat i do předcházejících druhů olejů. Hodí se zvláště tehdy, pokud máme v úmyslu maso olejem přelít a nechat odležet, protože působením citronové šťávy maso křehne. Takto upravený olej je vhodný pro všechny druhy masa, nejvíce se však uplatí u rybího a drůbežího masa. Kromě citronové nebo limetkové šťávy můžeme použít i některé kořenící přípravky, jako je sójová omáčka, worcesterská omáčka, speciální omáčky pro grilování, kečup nebo hořčice. S jejich použitím se však už blížíme k přípravě marinády.
 





Příspěvky ke článku: Dochucený olej ke grilování

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...