Tisk článku

Domácí aspik

Domácí aspik může být jednou z pochoutek, kterou připravíme k silvestrovskému nebo jinému pohoštění. Hodí se zejména tehdy, kdy chceme předložit něco pikantního a alespoň částečně nahradit obligátní jednohubky s pomazánkami nebo obložené chlebíčky. Příprava je poměrně jednoduchá, jako přílohu volíme křupavé druhy pečiva.

Domácí aspik

Suroviny na domácí aspik

Domácí aspik připravujeme ze surovin obvyklých pro studenou kuchyni, mezi které téměř vždy patří :

  • vařené maso: Maso není vždy nutné, ale pokud se rozhodneme jej použít, tak by mělo být libové a nakrájené nadrobno nebo na velmi tenké plátky. Jako nejvhodnější se z těchto důvodů jeví maso kuřecí.
  • uzenina: Do aspiku používáme především šunku a další měkké salámy, jako je šunkový či drůbeží. Z tvrdších salámů lze použít ještě některé druhy polosuchých salámů. Uzenina může být nakrájená na plátky, na nudličky nebo kostičky.
  • vařená vejce: Vařenými vejci nakrájenými na plátky můžeme aspik prokládat i zdobit. Abychom se vyhnuli nepěkným tmavým okrajům u vařeného žloutku, vaříme vejce jen 5 minut a dalších 5 minut je necháme v horké vodě stát.
  • sýry: Vhodné jsou jen různé druhy tvrdého sýra, tavené sýry nebo jemné tvarohové sýry se nehodí. Chuť sýra vybíráme s ohledem na další přidávané ingredience, ale u aspiku platí, čím výraznější chuť, tím lépe.
  • zelenina: Zeleninu můžeme používat syrovou, vařenou nebo nakládanou. Syrová zelenina se však v tomto ročním období používá jen výjimečně, takže do aspiku můžeme povařit mrkev, spařit kroužky cibule, případně trochu podusit směs mražené zeleniny. Velmi dobře se do aspiku přidávají různé druhy sterilované zeleniny, kterou do aspiku používáme jednak jako základní surovinu na proložení aspiku a pak především na ozdobení. Nepostradatelné jsou sterilované okurky, pro barevné oživení je vhodná kukuřice, sterilované kapie a hrášek, pro chuť i další druhy včetně různých sterilovaných směsí.
  • případné speciality: Ty se přidávají jen v malém množství buď na dochucení nebo na ozdobení. Mohou to být olivy, nakládané houbičky, kousky kyselých ryb, kapary a podobné pochutiny.
  • bramborový salát: Je vhodný jako podklad, jestliže chceme mít aspiku větší porci. Salát může být velmi jednoduchý jen z dochucených brambor a zeleniny, s minimálním množstvím majonézy.

Želatina na domácí aspik

Rosolující masový vývar se hodí spíše na domácí huspeniny, na aspik používáme koupené želatinové přípravky. Jednoznačný návod na přípravu aspikového roztoku nelze popsat, protože tyto přípravky pocházejí od různých výrobců a především mívají různý základ. Podle toho se buď krátce vaří nebo naopak jen rozpouští v horké vodě. Proto je důležité si podrobně přečíst návod na obalu a postupovat podle něj. Různé varianty se však nabízí v tom, že místo pouhé vody můžeme želatinový přípravek připravovat v čistém masovém vývaru, dochutit jej na sladkokyselou chuť nebo přímo použít mírně zředěný nálev z okurek, pokud je dostatečně chutný. Mírně zchladlým roztokem zaléváme již připravený aspik. U aspiků na povrchu s ozdobou postupujeme opatrně, abychom nepoškodili zdobení. Ztuhlý aspik lze trochu rozehřát tak, aby byl opět tekutý. Aspik po zalití necháváme v chladu ztuhnout.

Příprava aspiku

Příprava domácího aspiku poskytuje řadu možností k dosažení dobrého konečného výsledku. Jednak můžeme mezi sebou kombinovat jednotlivé suroviny ve vrstvách nebo jednoduše připravit směs všech surovin. Jako jednotlivé porce se připravují různé závitky z plátků šunky, salámu nebo sýra. K tomu ještě lze různě dochucovat aspikovou zálivku. Největší možnosti však skýtají použité formy a zdobení.

Formy na aspik

Aspik můžeme připravit do malých misek, pak jej podáváme jako jednotlivé porce. Další možností jsou mísy různých velikostí, do kterých je jako základ vhodný právě bramborový salát, na který skládáme vrstvy salámu, sýra, vajec a dalších ingrediencí. Aspik pak porcujeme z těchto forem na výseče či jiné kusy. Vhodné jsou i rozkládací dortové formy a to jak kulaté, tak jiné tvary, zvláště pak podkova, která se dobře krájí. Oblíbené je i použití formy na srnčí hřbet nebo chlebíčkové formy, ze kterých je musíme před krájením vyklopit. Obtížnějšímu vyklopení napomůžeme tím, že formu zespodu nahřejeme teplou vodou.

Zdobení aspiku

Aspik zdobíme na povrchu a to především podle vlastní fantazie a pak také podle možností. Ke zdobení využíváme především barevných a tvarových kontrastů.
 





Příspěvky ke článku: Domácí aspik

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...