Tisk článku

Domácí marmeláda

Skleničky domácí marmelády, vyrovnané ve spíži nebo ve sklepě, oceníme zvláště v zimním období, kdy stačí vybrat skleničku podle chuti a máme pomazánku na pečivo, palačinky a lívance, náplně do sladkých knedlíků, moučníků a cukroví, přísadu do sladkých pomazánek a do mléčných koktejlů nebo základ pro sladkou omáčku. Tomuto ideálnímu stavu sice předchází trocha práce, ale výsledek stojí za to.

Domácí marmeláda

Domácí marmeláda, džem a povidla

Ne vždy se dobře rozlišuje mezi džemem, marmeládou a povidly. Rozdíl není až tak podstatný, vše se používá obdobně, pouze postup zpracování a výsledná konzistence se trochu liší.

Domácí marmeláda

Marmeláda je ovocná dřeň bez kousků ovoce, zahuštěná a přislazená, popřípadě dochucená do vhodné chuti. Připravujeme ji téměř ze všeho ovoce, ale přednost dáváme ovoci šťavnatému jako jsou jahody, třešně, višně, maliny, ostružiny, višně, rybíz, borůvky, jablka, meruňky, broskve nebo jablka. Druhy ovoce můžeme mezi sebou kombinovat. Dbáme na to, aby základní surovina byla dobře vyzrálá, dokonce spíše přezrálá. Nezralé ovoce se na marmeládu nehodí. Musíme mít na paměti také to, které ovoce jak rosolovatí a podle toho případně přidáváme rosolovací (želírovací) přípravek. Při přípravě ovoce přebereme, odstraníme všechny nakažené a nejedlé části, jako stopky a pecky a omyjeme nebo opereme. Větší plody nakrájíme na kousky a rozvaříme. Podle potřeby podlijeme trochou vody. Měkkou kaši z ovoce pak prolisujeme nebo rozmixujeme a procedíme. Získanou ovocnou dřeň odvážíme, abychom mohli přidat správný poměr cukru a dalších přísad a svaříme ji na potřebnou hustotu. Marmeládu plníme do skleniček, šroubovací sklenice můžeme jen obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout. Pro jistotu můžeme marmeládu krátce sterilovat, cca 15 minut při 85°C. Je to lepší, než dříve používané parafinování nebo sypání různými konzervačními přísadami.

Domácí džem

Džem charakterizují kousky ovoce, obsažené v řidší ovocné dřeni. Připravují se ze stejného ovoce jako marmelády. Ovoce na džem musí být vyzrálé a pěkně vybarvené. Před vařením džemu je tak jako u marmelády přebereme a očistíme. Drobnější ovoce, jako jahody, ostružiny nebo borůvky, vaříme většinou tak, že je rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu vaříme s částí cukru asi 10-15 minut, tj. do doby, kdy ovoce pustí šťávu. Pak přidáme druhou část ovoce a vaříme do hustoty řidší marmelády. Během varu sbíráme pěnu. Větší ovoce jako meruňky nebo broskve spaříme a oloupeme, jablka oloupeme a vykrájíme a třešně, višně nebo švestky vypeckujeme. Pak vaříme stejným způsobem. Přípravu džemů dnes velmi urychlují želírovací přípravky a želírovací cukr. Tam musíme postupovat přesně podle návodu, aby džem správně zrosolovatěl.

Domácí povidla

Domácí povidla jsou vyrobena také z ovocné dřeně, která se však podstatně méně sladí než marmeláda a džem, případně se nesladí vůbec. Jsou proto levnější i trvanlivější, ale jejich příprava je delší, protože se musí většina vody odpařit. Připravit je můžeme ze stejných druhů ovoce jako marmelády a džemy, ale je praktické si vybírat ovoce, kterého máme přebytek nebo které je levnější. Ovoce přebereme a omyjeme, větší kusy rozkrájíme na kousky nebo umeleme na strojku, vše rozvaříme na kaši a prolisujeme na cedníku s většími otvory. Získanou dřeň dále vaříme až do zhoustnutí a podle potřeby přidáme cukr. Většinou se přidává pouze 15-20 dkg na 1 kg dřeně. Některé druhy ovoce nebo kombinaci ovoce není třeba přislazovat vůbec. Při vaření jsme opatrní kvůli popáleninám, protože povidla při vaření bohužel dost stříkají. Povidla lze také připravovat v troubě mírným pečením.

Nejčastěji připravované marmelády

Jahodová marmeláda

Jahody mají poměrně málo pektinů, proto použijeme želírovací přípravek nebo marmeládu doplníme rybízovou šťávou. Jahodovou marmeládu používáme do moučníků, palačinek nebo lívanců a do sladkých tvarohových pomazánek nebo šlehaných tvarohových krémů pro děti.

Třešňová marmeláda

Na třešňovou marmeládu používáme tmavší a dobře vyzrálé druhy třešní. Méně výraznou chuť třešní můžeme oživit přidáním višní. I třešně mají poměrně málo pektinů a tím slabou rosolovací schopnost, proto se opět doplňují rybízem nebo želírovacími přípravky. Marmeládu využijeme jako pomazánku na pečivo, do sladkých jídel nebo do moučníků.

Rybízová marmeláda

Rybízovou marmeládu připravujeme z rybízové dřeně. Rybíz také můžeme umlít na strojku s nástavcem. Rybíz velmi dobře rosoluje, takže nemusíme přidávat želírovací přípravky. Naopak rybíz můžeme velmi dobře kombinovat s dalšími druhy ovoce nebo třeba s mrkví. Vynikající barvu, chuť i vůni získáme, když do rybízu přidáme asi čtvrtinu prolisovaných lesních malin. Rybízová marmeláda je ideální pro svou tuhost, chuť i barvu ke slepování sušenek i dalšího cukroví. Jinak ji používáme jako ostatní marmelády.

Jablková marmeláda

Jablkovou marmeládu připravujeme většinou tehdy, když máme přebytek jablek. Dá se připravit i z padaných nebo méně kvalitních druhů, které nejsou přímo k jídlu. Oloupaní a vykrájená jablka rozvaříme, dosladíme a dochutíme. Základ z jablkové dřeně se výborně hodí pro jakoukoliv míchanou marmeládu, kdy přidáváme menší podíl dalšího ovoce. Kromě toho můžeme do této marmelády přidat i skořici, kakao, strouhanou čokoládu a získáme tak netradičně ochucenou marmeládu.
 





Příspěvky ke článku: Domácí marmeláda

Vložit nový příspěvek
Domácí marmeládka je nej nej Autor: Lenka, vloženo 15.09.2009
OdpovědětNeni nad to si udělat domácí marmeládku, tak jak to máme všichni rádi:) a z domácích ingrediencí:) To je na tom nej nej:) jen ta práce a ta stojí za to:)
Re: Domácí marmeládka je nej nej Autor: , vloženo 21.09.2009
OdpovědětLeni uplně souhlasím s tebou. Všichni nám říkají a divý se proč se dělám z domácí marmoškou a my se s ní děláme rádi, protože je zdravější jak kupovaná a chutnější a máme mooc ovoce na zahradě, tak proč ne že?
Domácí marmelády Autor: Bojdula, vloženo 09.07.2014
OdpovědětTaké dělám ráda domácí marmelády. V dětství naše maminka zavařovala,nakládala,vařila marmelády ,povidla,sirupy, sušila ovoce...A tak jsem asi po ní. Sousedka když viděla, kolik toho zavařuji, tak se ptala, jestli nebude náhodou válka! Není nad domácí kompoty ,sirupy, marmelády a pod. Malá vnučka vždy po mě chtěla "leba s mádou",Nyní je už větší, tak mi zkontroluje špajz a vždy si nějaké odváží domů.


Nové příspěvky