Tisk článku

Domácí masové pomazánky

Pomazánky z masa, které si sami doma připravíme, jsou jednoznačně prací navíc. V každém obchodě je totiž velký výběr pomazánek z masa, paštik a podobných pochoutek, ale ve vlastní kuchyni připravená pomazánka má jiné výhody. Její množství může odpovídat potřebám rodiny, její dochucení vlastním chutím a použité suroviny momentálním možnostem. Většina masových pomazánek se také může podávat teplá nebo studená.

Domácí masové pomazánky

Maso na pomazánky

Pomazánky se dají připravovat téměř z každého druhu masa. Může to být hovězí maso, které není tak tučné či vepřové maso, které je naopak tučnější. Velmi vhodné je drůbeží a rybí maso, z kterého získáme pomazánky s nižším obsahem tuku a tedy dietnější. Z vnitřností jsou na pomazánky nejvhodnější játra, ale lze použít i další druhy vnitřností. Každý druh masa na pomazánku musí být předem tepelně upraven.

Hovězí pomazánka

U hovězího masa se nevyplatí připravovat maso pouze na pomazánku. Ale velmi dobře se dá použít vařené hovězí maso z polévky. Do pomazánky je můžeme nakrájet nebo posekat velmi nadrobno, umlít ve strojku na maso nebo s trochou vývaru rozmixovat úplně dohladka. Pak už jen doplňujeme cibulí, česnekem a čerstvou zeleninou, vařenou zeleninou z polévky nebo sterilovanou zeleninou. Jestliže je masa o trochu méně než by mělo být, můžeme pomazánku nastavit trochou vařených brambor nebo namočených ovesných vloček. Velmi dobře se hodí i vařená vejce nebo sýr. Kořeníme paprikou, pepřem, chilli kořením nebo jiným kořením a dochucujeme hořčicí, kečupem a majonézou.

Vepřová pomazánka

Z vepřového masa se na pomazánku hodí tučnější části jako je bůček nebo plec. Kvalitnější části masa raději využijeme na některý z hlavních chodů. Může to být i uzené vepřové maso, ze kterého bývá pomazánka chuťově výraznější. Maso uvaříme nebo upečeme, případně použijeme přebytek od hlavního jídla. Tučnější vepřové je lepší umlít nebo s trochou vývaru rozmixovat, tuk tak nezůstane v kouscích. Vepřové maso můžeme nastavit i jiným masem, vynikající chuť dodá uzené maso. Ale pokud není k dispozici, tak se dobré chuti dosáhne i kombinací s cibulí, česnekem a další zeleninou. I pomazánku z vepřového masa můžeme nastavit vařenými brambory, které umeleme nebo umixujeme zároveň s masem. Kromě toho můžeme přidávat i větší množství zeleniny včetně kysaného zelí nebo dušené houby. Kořeníme nejrůznějším kořením, k vepřovému masu se hodí i kmín a majoránka. Dochucujeme hořčicí a kečupem, majonéza není k vepřovému masu nutná.

Drůbeží pomazánka

Drůbeží maso může být z kuřete, slepice, krůty i kachny. Vyloučena není ani pomazánka z přebytků od husy. Nejčastější však asi bude pomazánka z kuřete nebo slepice. Maso musí být opět uvařené nebo upečené a obrané od kostí. Drůbeží maso je jemnější a méně tučné, takže tyto pomazánky jsou dietnější, pokud je vhodně doplníme zeleninou a pomazánku spojíme majonézou odlehčenou jogurtem nebo tvarohem. K jemnému drůbežímu masu můžeme kromě zeleniny přidávat i ovoce. Tyto pomazánky je vhodnější kořenit jen přiměřeně a stejně přiměřeně dochucovat.

Rybí pomazánka

Na pomazánku je vhodná jakákoliv vykostěná ryba, ale v běžných podmínkách to bude buď filé z tresky nebo trvale dostupný pangasius. Rybí maso je rychle měkké, takže jej stačí jen krátce podusit. Po vychladnutí jej nakrájíme na kousky, není třeba mlít ani mixovat. Ke každé rybě se hodí hodně zeleniny, která může být čerstvá, vařená nebo sterilovaná. Doplňovat nebo nastavovat rybí pomazánku můžeme sýrem, vařenými vejci, sterilovanými žampiony i třeba jablky. Rybí maso kořeníme tak, jakou máme zrovna chuť, ale pro zvýraznění rybí chuti můžeme použít buď rybí koření nebo trochu sardelové pasty. Rybí pomazánku spojujeme majonézou nebo zálivkou z majonézy a jogurtu nebo sýra.

Játrová pomazánka

Játra jsou na pomazánku z vnitřností nejvhodnější. Mohou to být játra hovězí nebo vepřová, ale nejrychlejší příprava je z jater kuřecích. Játra nakrájíme nadrobno a podusíme je na troše tuku doměkka. Můžeme k nim přidat i cibuli nebo česnek, případně další ingredience, které společně s nimi nakonec rozmixujeme dohladka. Zahustit můžeme trochou strouhanky. Směs dokořeníme a přidáváme další přísady. Játrová pomazánka se podobá paštice, takže přidávat můžeme sterilovaný hrášek, sterilované nebo dušené houby, vařená vejce, nadrobno nakrájenou vařenou zeleninu, nadrobno nakrájené uzené maso nebo uzeninu. Dochucujeme hořčicí nebo kečupem, majonéza většinou není nutná, i když v každém případě pomazánku zjemní.

Podávání pomazánek

Všechny druhy pomazánek podáváme s různými druhy chleba, houskami, rohlíky nebo toasty k snídani, svačině nebo večeři.
 





Příspěvky ke článku: Domácí masové pomazánky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...