Tisk článku

Domácí ovocný džus

Nabídka džusů v obchodech je sice dostatečně rozmanitá a značek je tolik, že je velmi obtížné se v nich orientovat. Ale i přes takto širokou nabídku je rozšířena příprava domácích džusů a to jak z domácího ovoce, tak z kupovaných dovážených druhů. Výjimkou nejsou ani ovocné džusy míchané se zeleninou nebo samostatné zeleninové džusy. Receptů na domácí džusy je mnoho a praktické recepty najdete i u nás v A-Z receptech v rubrice Nápoje.

Domácí ovocný džus

Domácí džus - výhody a nevýhody

Domácí výroba džusů má jednu velikou výhodu v tom, že vždycky víme, jaké ovoce bylo použito a kolik a jakých přísad bylo přidáno. Mícháním ovoce, množstvím cukru a celkovým dochucením je možné si džus připravit podle své chuti a v různých obměnách. Nevýhodou je jeho nižší trvanlivost, která se omezuje na několik dnů skladování v chladu, takže musíme připravit jen přiměřené množství nebo v případě většího množství džus sterilovat. Sterilujeme pak většinou jen koncentrát a ten při použití ředíme vodou, sodovkou, případně minerálkou.

Domácí džus a vhodné ovoce

Na domácí džus se hodí především ovoce, které má dostatek cukrů i kyselin, takže ovlivní příznivě chuť džusu do navinulé chuti. Podceňovat bychom neměli ani výslednou barvu, barevný džus určitě chutná lépe. Chuť i barvu můžeme ovlivnit mícháním druhů. Z jednotlivých druhů se na domácí džus nejvíce hodí :

  • pomeranče: Na domácí džus jsou vynikající svoji chutí i barvou. Můžeme je povařit i s kůrou, ale zde si musíme dát pozor na její chemické ošetření pro transport. Kůru musíme bezpodmínečně dobře omýt, nejlépe odrhnout kartáčkem a to teplou vodou.
  • citrony: I z citronů je výborný džus. Opět používáme i kůru a platí pro ni totéž, co pro pomeranče, že před použitím se kůra musí důkladně omýt.
  • grapefruity: Grapefruity mají výrazně nahořklou chuť, proto se hodí buď pro milovníky jejich chuti nebo v menším množství k pomerančům nebo jinému ovoci. Hořká je především vnitřní bílá část, takže se hořkost dá částečně snížit nepoužíváním této části.
  • jablka: I když se jablka využívají především na mošt, tak i džus z nich není vůbec špatný. Podle chuti jablek může však mít méně výraznou chuť. Kromě toho má vždy nevýraznou barvu. Proto se jablka kvůli chuti často kombinují s pomeranči nebo citrony, višněmi nebo jiným chuťově výraznějším ovocem a kvůli barvě s mrkví či jiným ovocem.
  • višně nebo třešně: Z obojího ovoce se v době jeho sezóny dá vyrobit domácí džus. Na mimosezónní dobu se mohou připravit zmrazené a vypeckované polotovary. Višně jsou chuťově i barevně výraznější než třešně.
  • drobné ovoce: Mezi drobné ovoce můžeme počítat angrešt, rybíz, jahody, ostružiny, borůvky a maliny. Ze všech těchto druhů je vynikající džus, problém je spíš dostatek ovoce.
  • ostatní ovoce: Jedná se o další domácí ovoce, jako jsou například hrušky, meruňky a broskve, švestky, hroznové víno nebo dovážený ananas, kiwi a jiné ovoce. Všechny tyto druhy jsou vhodné na džus, některé jako například hrušky je lepší kombinovat.

Domácí džus a jeho příprava

Na džus si vybereme ovoce, důkladně je omyjeme, vykrájíme jádřince nebo vypeckujeme a loupeme jen podle potřeby. Větší ovoce nakrájíme na kousky a v menším, ale odměřeném množství vody je povaříme doměkka. Pak je rozmixujeme nebo prolisujeme a doplníme potřebným množstvím cukru nebo medu a pro dochucení citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou. Vše ještě jednou převaříme a smícháme s převařeným množstvím vody odpovídajícím dávce podle receptu. Necháme trochu vychladnout, zvláště v případě, že budeme džus slévat do umělohmotných lahví. Zchladlý džus slijeme do lahví a uložíme do chladničky. Musíme jej do několika dnů spotřebovat. Pokud máme dostatek ovoce na zpracování a chceme si připravit zásobu džusu na další období, tak je třeba jej nechat projít sterilací. V tom případě konzervujeme jen koncentrovaný džus s cukrem i kyselinou citronovou, ale bez dodatečného přidání vody. Sterilujeme v běžných kompotových sklenicích s víčky nebo ve šroubovacích sklenicích a doba sterilace stačí v rozmezí 10-15 minut při 85°C.
 





Příspěvky ke článku: Domácí ovocný džus

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...