Tisk článku

Domácí pekárna

Přes naše veškeré úsilí, které jsme věnovali vybírání zdravého pečiva za rozumnou cenu bez přídavků různých konzervantů či barviv, jsme nenarazili téměř na žádný chléb, který by si vysloužil toto označení. Přestože je výběr docela obsáhlý, tu a tam se vždy na obalu najde nějaký ten přídavek, který nám z nějakých důvodů nevyhovoval. A proto jsme se dnes zaměřili na dosud nejúžasnější výrobek, který nám umožní upéct si vlastní chléb či rohlíky, aniž bychom museli pochybovat nad jejich složením.

Domácí pekárna

Domácí pekárna? Ano!

 

Domácí pekárna nemá výhody pouze v připravení zdravého pečiva, nesporně jde o komfortní a nejméně časově náročný spotřebič, díky kterému si například po ránu pochutná celá rodina na křupavém a čerstvém chlebu bez jakékoli práce či námahy. Prozatím jsme neshledali domácí pekárnu nijak problémovou a lze ji tedy jen chválit. Spotřeba energie je velice nízká a na upečení jednoho chleba vám z peněženky vezme přibližně 1 Kč, což je vskutku zanedbatelná částka. Také částka za zakoupení surovin, pro upečení 1 kg chleba, bude mnohem nižší, nežli částka, kterou byste investovali do koupě 1 kg již hotového chleba.

 

Jakou domácí pekárnu si vybrat?

V některých pekárnách můžeme připravovat nejen různé druhy chleba, ale také těsto pro přípravu koláčů, těstovin, rohlíků a můžeme si v ní vyrobit domácí marmeládu či kompoty. Základní funkce se nemění, ty zůstávají u všech druhů stejné, nicméně některé pekárny jsou vybaveny programy, které nám ještě více přípravu usnadní. Samozřejmě jsou tyto funkce plně zastoupeny v ceně výrobku a zde už záleží na každém z nás, jakou částku chceme do pekárny investovat, na trhu jsou k dispozici pekárny již od jednoho tisíce korun. Při výběru bychom měli brát v úvahu, pro kolik strávníků budeme chtít pečivo péct, a proto vždy vybereme pekárnu s dostatečně velkou pečící formou.

Pacienti s bezlepkovou dietou jistě ocení program pro bezlepkové pečení, avšak ne každá pekárna tento program obsahuje, a proto si před zakoupením pečlivě pročteme technické parametry. U dražších pekáren (nad 1500 Kč) se můžeme setkat s deseti až dvanácti programy, mezi které nejčastěji patří již zmíněné bezlepkové pečení, pečení celozrnného, bílého, pšeničného a toastového chleba (v několika rychlostních režimech), příprava koláčů a marmelád. Dále je obsažen několikahodinový časovač (12-15 hodin), díky kterému nastavíme přesný čas pečení. Večer pak stačí jen nasypat všechny přísady a ráno se můžeme těšit z čerstvého pečiva. Chod pekárny je velice tichý, tudíž se nemusíme obávat hlučnosti, která by nás rušila ze spánku. Po dokončení pečícího programu nám navíc udržuje 40-60 minut teplotu.

 

Nevýhody domácí pekárny

Jedinou nevýhodou domácího pečení je krátká trvanlivost pečiva, která je zapříčiněna absencí konzervantů, tudíž nám chleba nezůstane dlouho čerstvý a křupavý. Trvanlivost a křehkost můžeme přeci jen trochu prodloužit, zabalíme-li pečivo do mikrotenového sáčku a pečlivě jej uzavřeme. Stejně jako pečivo zakoupené v pekárnách či supermarketech můžeme domácí chléb zamrazit, po rozmrazení bude chutnat jako čerstvě upečený.

 

První použití domácí pekárny

Před prvním pečením nezapomínáme na pročtení celého návodu, najdeme zde několik důležitých kroků a také tipů či receptů na zhotovení pečiva. Prvním krokem by mělo býti samozřejmostí nejdříve formu i hnětací háky důkladně omýt a vypálit bez přidání jakékoliv suroviny. Tento proces je uveden v návodu, neměl by trvat déle než 25 minut (zde záleží na výrobku) a poté se již můžeme pustit do prvního pečení.

Suroviny pro pečení

Suroviny přidáváme postupně, vždy podle receptu. Nasypeme-li je do formy ledabyle, je docela možné, že místo nadýchaného chleba vytáhneme z pekárny nevzhlednou placku. Není-li uvedeno v receptu jinak, zpravidla jako první nalijeme tekutinu, následuje mouka, koření (sypké směsi), ovšem se solí zacházíme opatrně, neměla by se dostat do kontaktu s kvasnicemi, a tak ji nasypeme na jednu stranu formy a uprostřed (jako u klasické přípravy těsta) vytvoříme v mouce důlek, kam kvasnice můžeme rozdrobit či nasypat. Pak už stačí jen nastavit příslušný program a vyčkat, než se chléb upeče.

 

Rady a tipy

• Při přidávání surovin dáváme pozor, abychom nenasypali sůl na droždí, těsto by nevykynulo
• Uhnětené a vykynuté těsto můžeme před pečením potřít rozšlehaným vejcem, vodou, olejem máslem či medem, získáme tak pokaždé jinak zbarvenou kůru
• Takto potřený chléb můžeme sypat semínky, na pečivu budou dobře držet
• Aby nám pečivo vydrželo delší dobu, vychladlé je zabalíme do mikrotenového sáčku nebo bavlněné utěrky
• Chléb či rohlíky můžeme také zamrazit, po rozmražení budou chutnat jako čerstvě upečené
• Chceme-li připravit opravdu nadýchaný chléb, použijeme pšeničnou mouku, naopak celozrnná mouka nám zajistí chléb hutnější
 





Příspěvky ke článku: Domácí pekárna

Vložit nový příspěvek
tip Autor: eliška, vloženo 27.11.2014
OdpovědětMáte prosím někdo zkušenost s touto domácí pekárnou: http://www.hyperzbozi.cz/domaci-pekarny/eta-delicca-7149-90020. Chci ji koupit sestře k Vánocům, tak děkuji za rady a tipy!


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...