Tisk článku

Domácí pizza

Každý ví, co je to pizza. Je to slaný koláč, pocházející z Itálie a proto se v jeho chuti objevují rajčata nebo rajčatová pasta, bazalka nebo oregano a sýr. Další ingredience se přidávají podle druhu pizzy. Různé druhy pizzy si získaly oblibu jako rychlé teplé občerstvení. Vyrábějí se sice i průmyslově jako mražené polotovary, ale nic nebrání tomu, abyste si pizzu upekli doma sami. U průmyslových pizz se dodržují receptury, aby zákazník věděl, co si objednává. U domácí pizzy je možné popustit uzdu fantazii, využít našich i jiných receptů a pizza 100x jinak nemusí být žádnou nadsázkou.

Domácí pizza

Příprava domácí pizzy

 

Pokud si uvědomíme, že pizza je vlastně upečená obilninová placka, kterou lze naplnit tím, co je zrovna po ruce, nebudeme mít s přípravou pizzy mnoho starostí a přitom můžeme vždy znovu překvapit.

Těsta na pizzu

Základním těstem na pizzu je jednoduché kynuté těsto. Používáme na něj hladkou nebo polohrubou mouku, přidáme trochu oleje, sůl, droždí a zaděláváme mlékem. Místo mléka lze také použít jenom vodu nebo podmáslí, kefír a dokonce i pivo. Místo kynutého těsta je samozřejmě možné použít i jiná těsta, například s přídavkem brambor nebo jenom bramborové těsto, chlebové těsto nebo těsto z celozrnné mouky. Dále pak jogurtové těsto, tvarohové těsto, křehké těsto s přídavkem kypřícího prášku nebo různá tzv. falešná listová těsta. Rychlá je příprava pizzy z koupeného lístkového těsta.

Tvarování pizzy

Tradičním a obvyklým tvarem pizzy je tvar kulatý. Pro tento účel slouží celá řada forem různých velikostí. Pro větší počet strávníků nebo pro větší jedlíky je jednodušší péct pizzu na plechu. Pokud nemáme formu na pizzu, kulatý tvar upečeme v dortové formě. Kromě toho můžeme jako změnu tvarovat malé pizzy různých velikostí, které si vykrájíme z vyváleného těsta.

Náplně do pizzy

Vyválené a vytvarované těsto se potírá kečupem nebo rajským protlakem. Pro větší pikantnost použijeme ostrý kečup nebo jej ochutíme chilli kořením nebo prolisovaným česnekem. Pak už klademe různě kombinovanou náplň. Ta se může skládat z pokrájených rajčat, na kroužky nakrájené cibule, proužků paprik, jemných koleček cukety, plátků šunky, salámu nebo nadrobno nakrájené uzeniny, různých náplní z masa nebo ryb, mírně podušených hub, na kolečka nakrájených vařených vajec, krabích tyčinek, sardinek a dalších přísad, které máme momentálně k dispozici. Chceme li hodně ostrou pizzu doplňujeme feferonkami, pro pikantní chuť můžeme použít i olivy. Navrch klademe plátky sýra nebo sypeme strouhaným sýrem. Doplňujeme kořením a to bazalkou, oreganem nebo jiným oblíbeným kořením. Náplň na pizzu si také můžeme rozčlenit do dvou nebo i více chutí a to tak, že kouskem těsta si ohradíme výseče v kulaté formě nebo čtverce či obdélníky na plechu a náplně střídavě plníme.

Porcování pizzy

Pizzu z kulaté formy porcujeme na výseče, pizzu z plechu porcujeme na obdélníkové porce nebo na čtverce, které můžeme ještě překrojit napříč na trojúhelníky.

Podávání pizzy

Pizzu můžeme podávat jako hlavní chod k večeři, k vydatným přesnídávkám nebo snídaním. Vždy se snažíme ji podáváme teplou, protože taková pizza je nejchutnější.
 





Příspěvky ke článku: Domácí pizza

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky