Doba přípravy: 180 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 16 dkg másla
- 16 dkg moučkového cukru
- 4 vejce
- 3 dkg moučkového cukru do bílkového sněhu
- 16 dkg mletých oříšků
- 2 balíčky piškotů
- rum
- rybízová marmeláda
- šlehačka a ovoce na zdobení.
Postup receptu
- Máslo a cukr vymícháme do pěny a postupně po jednom přidáváme žloutky, každý dobře zamícháme
- Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr a spolu s oříšky ho zlehka přimícháme k máslu
- Do širší misky nebo dortové formy naskládáme piškoty z 1 balíčku, polijeme je rumem, potřeme zavařeninou a polovinou krému
- Pak znovu poklademe piškoty, polijeme rumem, potřeme zavařeninou a zbytkem krému
- Povrch ozdobíme šlehačkou a ovocem
Tento recept je opsaný z několikrát vydané knihy Moučníky od Márie Hajkové. Mělo by to být uvedeno!
Pro Vaši informaci uvádím zdroj. Tento recept pochází ze sbírky receptů mé matky z období zřejmě někdy kolem roku 1970 a jejími zdroji byly především tehdejší časopisy typu Vlasta, Květy, apod. a příbuzní a známí, se kterými recepty sdílela podobně, jako se dnes recepty sdílejí prostřednictvím Internetu. Kromě tohoto receptu měla ve sbírce na tento dort starší recepty ještě s názvem Malakoff, kde se používají mleté mandle nebo vlašské ořechy, piškoty se pokapávají kávou, kávou s punčem, likérem (recept z roku 1935) a podlouhlé piškoty se samozřejmě pečou doma. Ze zdroje mé vlastní paměti je 60 let stará dětská verze, kdy se piškoty zvlhčují ředěným domácím sirupem a potírají domácí marmeládou. K čemu je tedy citace zdroje v případech receptů všeobecně známých desítky let? Jaký zdroj uvedla autorka ve Vámi zmiňované knize?
Moc děkuji za recept. Sbírám různé obměny tohoto receptu a tento ještě nemám. Zdravím Martina