Nepečený dort Malakov

Nepečený dort Malakov
Doba přípravy: 180 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4

Ingredience

  • 16 dkg másla
  • 16 dkg moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 3 dkg moučkového cukru do bílkového sněhu
  • 16 dkg mletých oříšků
  • 2 balíčky piškotů
  • rum
  • rybízová marmeláda
  • šlehačka a ovoce na zdobení.

Postup receptu

  1. Máslo a cukr vymícháme do pěny a postupně po jednom přidáváme žloutky, každý dobře zamícháme
  2. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr a spolu s oříšky ho zlehka přimícháme k máslu
  3. Do širší misky nebo dortové formy naskládáme piškoty z 1 balíčku, polijeme je rumem, potřeme zavařeninou a polovinou krému
  4. Pak znovu poklademe piškoty, polijeme rumem, potřeme zavařeninou a zbytkem krému
  5. Povrch ozdobíme šlehačkou a ovocem
Komentáře
  1. Tento recept je opsaný z několikrát vydané knihy Moučníky od Márie Hajkové. Mělo by to být uvedeno!

  2. Pro Vaši informaci uvádím zdroj. Tento recept pochází ze sbírky receptů mé matky z období zřejmě někdy kolem roku 1970 a jejími zdroji byly především tehdejší časopisy typu Vlasta, Květy, apod. a příbuzní a známí, se kterými recepty sdílela podobně, jako se dnes recepty sdílejí prostřednictvím Internetu. Kromě tohoto receptu měla ve sbírce na tento dort starší recepty ještě s názvem Malakoff, kde se používají mleté mandle nebo vlašské ořechy, piškoty se pokapávají kávou, kávou s punčem, likérem (recept z roku 1935) a podlouhlé piškoty se samozřejmě pečou doma. Ze zdroje mé vlastní paměti je 60 let stará dětská verze, kdy se piškoty zvlhčují ředěným domácím sirupem a potírají domácí marmeládou. K čemu je tedy citace zdroje v případech receptů všeobecně známých desítky let? Jaký zdroj uvedla autorka ve Vámi zmiňované knize?

  3. Moc děkuji za recept. Sbírám různé obměny tohoto receptu a tento ještě nemám. Zdravím Martina

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X