Tisk článku

Dorty - jednoduché a rychlé

Když se řekne dort, tak si většinou každý představí slavnostní událost, kde se podávají dorty s množstvím krému, polevy a ozdob a za tím vším obrovské množství jak ukrytých kalorií, tak práce toho, kdo takový dort zhotovil. Dorty ale mohou být i jiné - jednoduché, rychlé a navíc podstatně méně kalorické.

Dorty - jednoduché a rychlé

Dortový korpus

Základem každého dortu je dortový korpus. Můžeme ho sice koupit, ale jeho zhotovení není nijak pracné. Pro tyto dorty se většinou hodí piškotový korpus nebo piškotový korpus nastavený horkou vodou. Pro dorty s bohatou náplní z ovoce a lehkého krému z tvarohu, pudinku a želatiny je vhodný korpus z křehkého těsta, který tvoří misku. Využít můžeme i korpusy z jiných těst.

Dortový korpus z piškotového těsta

Na tento korpus šleháme celá vejce s krupicovým nebo moučkovým cukrem. Po vyšlehání do pěny vmícháme polohrubou nebo hrubou mouku. Protože lehké dorty plníme vyšší vrstvou náplně, stačí 4-5 vajec podle velikosti a zhruba 7 dkg cukru a mouky na každé vejce. Množství cukru můžeme o čtvrtinu snížit, korpus bude stále dostatečně sladký. Část mouky můžeme nahradit solamylem nebo pudinkovým práškem, těsto je pak křehčí. Nebo část mouky nahradíme mletými ořechy, lískovými oříšky, kokosem nebo ovesnými vločkami. Získáme tak jinou příchuť, ale už je těsto kaloricky o něco bohatší.

Dortový korpus z vodou nastaveného piškotového těsta

Je to velmi jednoduchý korpus, který nelze zkazit. Na běžnou formu stačí tři vejce a na každé vejce jedna lžíce horké vody. Postupujeme tak, že oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Začneme šlehat žloutky a přidáváme jednu lžíci po druhé horké vody. Ze žloutků se vytvoří pěna, která rychle nabude. Šleháme, až začne houstnout a postupně přidáváme cukr. Ve chvíli, kdy se z pěny stane hustý bělavý krém, můžeme začít lehce vmíchávat mouku střídavě s bílkovým sněhem. Chuť korpusu můžeme měnit tím, že přidáme kakao nebo místo horké vody přidáváme horkou scezenou kávu nebo horkou uvařenou čokoládu.

Dortový korpus z křehkého těsta

Na tento korpus vypracujeme těsto z hladké nebo polohrubé mouky, tuku a cukru. Můžeme ho obarvit kakaem nebo čokoládou. Vždy ho necháme odpočinout v chladničce nejméně 1 hodinu. Pak těsto rozválíme na takový plát, aby obsáhl dno a okraje formy. Těstem takto vyložíme formu, propícháme dno a upečeme. Korpus vytvoří misku na plnění. Aby okraje nesklouzly, tak těsto nahoře trochu ohrneme přes okraj a po upečení ho odřízneme.

Dortová náplň

Do jednoduchých dortů patří jednoduché náplně. Nejčastější jsou z uvařeného pudinku, tvarohu, kombinace tvarohu s pudinkem, kombinace tvarohu se želatinou nebo jogurtu se želatinou a především prokládané ovocem. Tady má své místo vlastní fantazie, protože možností je celá řada. Vše se dá ještě doplnit šlehačkou, i když tu si nejčastěji necháme až na konečné dozdobení. Ovoce můžeme použít jakékoliv čerstvé a dobře vyzrálé, pokud není k dispozici, tak okapané kompotované.

Zdobení dortů

Tyto dorty zdobíme velmi jednoduše. Většinou použijeme část náplně, šlehačku, pěkné kousky ovoce, které jsme si na ozdobu odložili a pak třeba strouhanou čokoládu, kakao nebo kokos.

Tři dortové tipy

Jahodový dort

Na jahodový dort si upečeme piškotový korpus, necháme ho vychladnout na rovné podložce a pak ho dvakrát prokrojíme. Uvaříme si pudink z půl litru mléka a 2 vanilkových pudinků, do mírně zchladlého zašleháme jeden tvaroh a osladíme podle chuti. Dort skládáme do formy, takže vložíme spodní část, potřeme krémem, poklademe jahodami, dáme další část a postupujeme stejně. na poslední část si necháme trochu krému i na potření povrchu, potřeme i po stranách, ozdobíme jahodami a šlehačkou.

Punčový dort

Upečeme korpus z piškotového těsta. Vychladlý ho dvakrát prokrojíme. Prostřední část rozdrobíme a smícháme s rozmixovaným meruňkovým kompotem. Můžeme doplnit trochou džemu, pro dospělé pak rumem. Vložíme mezi zbývající dvě části dortu a necháme proležet. Povrch dortu potřeme džemem a posypeme kokosem nebo pokapeme trochou rozpuštěné čokolády.

Banánový dort

Upečeme piškotový korpus, vychladlý dvakrát prořízneme. Připravíme si krém z pomazánkového másla utřeného se zakysnou smetanou a cukrem. Jednotlivé díly potřeme meruňkovým džemem, poklademe kolečky nakrájených banánů a zakryjeme krémem. Povrch dortu potřeme zbytkem krému a necháme ztuhnout. Při podávání bohatě zdobíme šlehačkou.
 





Příspěvky ke článku: Dorty - jednoduché a rychlé

Vložit nový příspěvek
Děkuji za recepty na dorty Autor: Alena, vloženo 13.08.2009
OdpovědětDortíky dělám několkrát do roka pro své děti a své vnoučata na narozeniny a jsme ráda, že jsou na ně recepty a taky povídání.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...