Připravte si ty nejlepší recepty rychlé na dorty ve sladkých i slaných variantách

Tyto recepty na dorty jsou skutečně rozmanité. 

Najdete zde pokrmy sladké, slané, pečené, nepečené, a dokonce i zdravé. 

Inspirujte se a pochutnejte si na skvělých a jednoduchých dezertech!    

Domácí krtkův dort na plech 

Už žádné kupované dorty! 

Máte-li rádi domácí výrobu dezertů, je tento recept ten pravý. Připravte si sladkou dobrotu jednoduše a rychle. 

Ingredience

  • 4 vejce
  • 180 g cukru
  • 125 g nesoleného másla
  • 3 čajové lžičky vanilkového cukru
  • 50 g mouky
  • 20 g neslazeného kakaového prášku
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva 
  • 100 g mletých mandlí
  • 110 g čokoládových hoblin
  • 600 g šlehačky
  • 3 čajové lžičky stabilizátoru šlehačky 
  • 2 banány
  • ½ citronu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech, vyložený pečícím papírem nebo zapékací mísu. 
  • Oddělte žloutky od bílků a odložte stranou. 
  • Bílky vyšlehejte společně s cukrem, dokud nevznikne tuhá pěna.
  • Ve vedlejší misce vyšlehejte máslo s trochou klasického cukru a s vanilkovým cukrem. Vytvořte pěnu. Postupně vmíchejte vaječné žloutky. 
  • V další míse smíchejte mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, mleté mandle a přidejte ingredience z předešlých misek (kromě bílků). Vytvořte hladké těsto. 
  • Na vrch rozprostřete pěnu z vaječných bílků a posypejte hoblinami čokolády. 
  • Těsto dejte na plech nebo do pekáče a vložte do trouby. Pečte 30 minut.
  • Pomocí nože odřízněte okraje základny dortu a pomocí lžíce vydlabejte střed – vydlabané kousky odložte stranou. 
  • Vyšlehejte šlehačku se stabilizátorem, vanilkovým cukrem a klasickým cukrem do tuhé pěny. 
  • Banány nakrájejte na tenké plátky a položte je na základnu dortu. Pokapejte citronovou šťávou a posypte polovinou vydlabaných kousků dortu, které jste si odložili do misky bokem. 
  • Potřete připravenou šlehačkou a posypejte druhou polovinou vydlabaných kousků. Na závěr posypejte čokoládovými hoblinami a nechte v lednici alespoň 1 hodinu chladit.
  • Můžete podávat.

Dezert, sypaný čokoládovými hoblinami, plněný nadýchaným bílým krémem.
zdroj: kitchenstories.com

Na přípravu většiny dortů se vám může hodit pomocník ve formě kuchyňského robota. Pokud jeho nákup zvažujete, doporučujeme pročíst si jak kuchyňský robot vybrat.

Milujete dobroty tohoto typu? Pak si připravte další varianty receptu na krtkův dort.

Vláčný mrkvový dort

Na tomto receptu není nic složitého a jeho příprava je velice rychlá. Nejlépe ovšem chutná pěkně uleželý, na druhý den. 

Ingredience

Těsto:

  • 4 šálky mrkve (nastrouhané najemno)
  • 2 šálky mouky (celozrnná + polohrubá)
  • 4 vejce
  • ¾ šálku oleje
  • 1 šálek vlašských ořechů (nasekaných najemno)
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 šálek přírodního cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička skořice

Krém: 

  • 2 kelímky mascarpone (500 g)
  • 125 g másla (změkčeného)
  • 1 kelímek zakysané smetany (200 g)
  • 2 polévkové lžíce medu

Postup

  • Vejce s cukrem a olejem vyšlehejte.
  • Do mísy přidejte všechny ostatní ingredience a vše důkladně promíchejte.
  • Pečte ve vymazané dortové formě na 180 °C, a to 30–35 minut.
  • Mezitím, co se těsto peče, připravte si krém. 
  • Mascarpone smíchejte se zakysanou smetanou, máslem a medem. 
  • Než budete krém nanášet na dort, nechte jej trochu ztuhnout v lednici.
  • Po upečení nechte korpus zchladnout a následně jej překrojte na 2 poloviny.
  • Část krému namažte na první polovinu korpusu, přikryjte druhou půlkou a druhou část krému naneste na ni.
  • Na závěr hotový mrkvový dort s mascarpone dozdobte vlašskými ořechy a dejte ztuhnout do lednice. 

Pečený koláč s polevou z mascarpone, zdobený ořechy.
zdroj: inspiredtaste.net

Chutnají vám dobroty s ořechy? Pak se nechte inspirovat dalšími recepty na ořechové řezy.

Jednoduchý čokoládový dort s malinami

Tento dortík můžete podávat jako pohoštění ve všední den, ale můžete s ním udělat radost také třeba na narozeninové oslavě.

Ingredience

Malinová náplň:

  • ¼ šálku cukru
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 čajové lžičky vody
  • 2 šálky malin

Těsto na dort:

  • 1 a ¾ šálku mouky
  • 2 šálky cukru
  • ¾ šálku neslazeného kakaa
  • 2 a ¼ čajové lžičky jedlé sody
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 šálek mléka
  • ½ šálku rostlinného oleje
  • 1,5 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek horké vody

Čokoládová poleva:

  • 1,5 šálku nesoleného másla (v pokojové teplotě)
  • 1 balení čokolády (nadrcené na drobné kousky)
  • 5 polévkových lžic kakaového prášku
  • 6 šálku práškového cukru
  • ½ čajové lžičky soli
  • 10–12 polévkových lžic plnotučné smetany ke šlehání

Postup

Malinová náplň:

  • V pánvi smíchejte cukr, kukuřičný škrob a vodu. Promíchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. 
  • Přidejte maliny a promíchejte. 
  • Vařte, dokud nezačnou maliny měknout. Pomocí vařečky pak maliny rozmačkejte.
  • Odstraňte z tepla a míchejte. Náplň by měla, asi po 5 minutách, začít houstnout. Hotovou směs nalijte do misky a nechte vychladnout.

Čokoládová poleva: 

  • Máslo dejte do mísy a, pomocí mixéru, jej vyšlehejte do hladka. 
  • Přidejte rozpuštěnou čokoládu a míchejte, dokud se vše nepropojí. 
  • Přidejte kakaový prášek, polovinu cukru, sůl a smetanu. Vše znovu pořádně zamíchejte. 
  • Přidejte zbylý cukr a pořádně promíchejte.

Těsto na dort: 

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na dort. Pokud nemáte formu s nepřilnavým povrchem, vyložte ji pečícím papírem. 
  • Do mísy dejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Promíchejte a dejte stranou. 
  • Do jiné mísy vlijte mléko, rostlinný olej, vanilkový extrakt a vejce. Promíchejte. 
  • Mokré přísady přidejte k suchým a míchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí.
  • Za stálého míchání začněte pomalu přidávat horkou vodu. Můžete použít hnětač. 
  • Hotové těsto rozprostřete do formy a pečte po dobu 22–25 minut. 
  • Vyjměte z trouby a nechte 2–3 minuty chladnout. Poté vyklopte na chladící rošt.
  • Nyní na těsto nalijte malinovou náplň a zalijte ji čokoládovou polevou. Uděláte-li si více těsta, můžete jej s malinovou náplní vrstvit.
  • Pokud vás tento jednoduchý dort zaujal a chtěli byste jej občas obměnit, můžete si připravit také jiné druhy polev

Čokoládový kousek dortu s malinami.
zdroj: lifeloveandsugar.com

Máte rádi maliny? Pak můžete vyzkoušet také recept na nákyp s malinami a tvarohem.

Jahodový nepečený dort s kakaem

Máte chuť na lehký letní dort, ale nechcete se, v tom vedru, ještě potit u trouby? Připravte si tento sušenkový dezert plný jahod a zakysané smetany.

Ingredience

Korpus:

  • 80 g kakaových sušenek Bebe
  • 1 polévková lžíce kokosového tuku

Krém:

  • 750 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce práškové želatiny
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový lusk
  • 800 g jahod
  • 2 polévkové lžíce kakaa

Postup

  • Připravíme si rozevírací dortovou formu o průměru 26–28 cm. Dno i boky vyložte pečícím papírem.
  • Do mixéru dáme všechny sušenky a kokosový tuk.
  • Společně promixujeme, až vznikne kompaktní hmota.
  • Tuto hmotu rozprostřeme na dno formy a utlačíme.
  • Smetanu ke šlehání ohřejme.
  • Neměla by vařit, ale měla by být horká.
  • Metličkou v ní rozmícháme želatinu tak, aby ve smetaně nebyly hrudky.
  • Necháme trochu vychladnout.
  • Do misky dáme mascarpone a vyšleháme ho s cukrem, přidáme vanilková semínka a dále šleháme.
  • Pomalu vléváme vlažnou smetanu.
  • Dobře šleháme, aby v krému nevznikly hrudky.
  • Nakrájíme tři čtvrtě jahod na malé kostičky. Zbytek jahod na plátky.
  • Hotový krém nalijeme do formy.
  • Nejprve polovinu krému. Na tu nasypeme všechny jahody na kostičky.
  • Přikryjme druhou polovinou krému.
  • Krém na povrchu uhladíme a zasadíme do něj plátky jahod.
  • Povrch posypeme kakaem a necháme vychladnout v lednici minimálně 10–12 hodin.

Jahodový kousek dezertu s čokoládovou polevou.
zdroj: chocolatemoosey.com

Recept na dort Sachr 

Tento klasický vrstvený dezert chutná opravdu každému. Vhodný je také pro nejrůznější příležitosti, proto není od věci umět jej připravit. 

Pustťte se do toho!

Ingredience

Těsto:

  • 1 šálek mouky
  • ½ čajové lžičky kypřícího prášku
  • ¼ čajové lžičky stolní soli
  • 1 šálek nesoleného másla (v pokojové teplotě)
  • 1 šálek krystalového cukru (rozdělte jej na polovinu)
  • 8 velkých vajec (oddělte žloutky od bílků a mějte je v pokojové teplotě)
  • 2 čajové lžičky vanilky
  • 168 g čokolády (výběr volitelný)

Náplň:

  • 1,5 šálku meruněk v konzervě
  • ¼ šálku tmavého rumu
  • 224 g čokolády (nasekané na malé kousky – výběr volitelný)
  • ½ šálku nesoleného másla 
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného sirupu

Postup

Těsto:

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dortovou formu, vyloženou pečícím papírem. 
  • Smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl. Odložte stranou. 
  • Máslo a polovinu množství krystalového cukru smíchejte v jiné míse. Míchejte 1–2 minuty, dokud nevznikne lehká směs. 
  • Přidejte vaječné žloutky a vanilku. Míchejte, dokud se vše nepropojí. 
  • Přidejte do mísy suché přísady a jemně zamíchejte. 
  • Rozpuštěnou čokoládu vložte do těsta a rozšlehejte. 
  • Z bílků vyšlehejte sníh, ten vložte do těsta a jemně zamíchejte. 
  • Hotové těsto nalijte do formy, zarovnejte a pečte 45–50 minut. 
  • Jakmile je Sachrův dort hotový, nechte jej 10 minut chladit a poté jej vyklopte na chladící rošt, aby vychladnul úplně.

Náplň:

  • Meruňky vložte do mísy a vmíchejte do nich rum. 
  • Pomocí zoubkovaného nože odřízněte horní část dortu tak, aby byl plochý. 
  • Na spodní vrstvu natřete ⅓ meruňkové směsi a položte na ni druhou vrstvu. 
  • Zbylou meruňkovou směs zahřívejte v mikrovlnné troubě po dobu 30 vteřin. 
  • Meruňky sceďte a šťávu vlijte do čisté misky. 
  • Horní část dortu a jeho boky touto horkou šťávou polijte a nechte 1 hodinu stát. 
  • Čokoládu s máslem zahřejte v mikrovlnné troubě a po 30 vteřinách zamíchejte. Čokoláda by měla být rozpuštěná. 
  • Do směsi přidejte kukuřičný sirup a celou směsí polijte horní vrstvu dortu. Rozetřete po celém povrchu pomocí malé špachtle. 
  • Než přejdete k servírování, nechte polevu úplně ztuhnout. 
  • Sachrův dort podávejte v pokojové teplotě. 

Kakaový kousek dortu, zdobený meruňkovým sirupem a čokoládovou polevou.
zdroj: baking-sense.com

Inspirujte se také dalšími recepty na meruňkové koláče.

Jednoduchý ořechový dort

Mimo jiné jsou ořechy bohaté na antioxidanty a jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Proč je tedy nezakomponovat do výborného slaďoučkého dortu?

Ingredience

Těsto: 

  • 2 šálky vlašských ořechů (rozpůlených)
  • 6 vajec (v pokojové teplotě)
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1 šálek mouky
  • ½ čajové lžičky prášku do pečiva 

Máslový krém na dort: 

  • ¾ šálku slazeného kondenzovaného mléka
  • 2 žloutky
  • 1 polévková lžíce vody 
  • ½ čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 nesoleného másla (v pokojové teplotě)

Sirup (všechny ingredience smíchejte dohromady):

  • ¼ šálku krystalového cukru
  • 1 šálek teplé vody
  • 3 polévkové lžíce rumu (např. zlatý rum Bacardi)

Čokoládová poleva:

  • ⅔ šálku čokolády (nasekané na drobné kousky)
  • ½ šálku plnotučné smetany ke šlehání

Postup

Těsto:

  • Osmahněte na pánvi vlašské ořechy tak, aby se rozvoněly a zezlátly – potrvá to přibližně 5 minut. Často míchejte, nebo je přehazujte, aby se nepřipalovaly. 
  • Ochlaďte ořechy na pokojovou teplotu a poté je jemně nakrájejte nadrobno, nebo je rozmělněte pomocí kuchyňského robotu.
  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si dortovou formu, vyloženou pečícím papírem. 
  • V misce rozšlehejte vejce do pěny a přidejte šálek cukru. Šlehejte, při vysoké rychlosti, 8 minut. Měli byste získat nadýchané těsto. 
  • Smíchejte dohromady 1 šálek mouky a ½ lžičky prášku do pečiva. Následně přidejte do vaječné směsi. 
  • Přimíchejte ořechy a připravené těsto vlijte do formy. Pečte cca 25 minut. 
  • Jakmile je těsto upečeno, nechte ho 5 minut odpočívat ve formě a poté vyklopte na chladící rošt. Nechte úplně vychladnout.

Krém: 

  • V pánvi smíchejte 2 žloutky, ¾ šálku kondenzovaného mléka a 1 lžíci vody s polovinou lžičky vanilky. Vše vymíchejte dohladka. 
  • Pánev umístěte na mírné teplo a, za častého míchání, zahřívejte, aby směs začala houstnout (5–7 minut). Nevařte! Měli byste získat konzistenci kondenzovaného mléka. 
  • Pánev odstraňte z tepla a nechte ji úplně vychladnout. Při ochlazování bude směs ještě více houstnout. 
  • Pomocí mixéru vyšlehejte máslo (5 minut) při vysoké rychlosti, dokud nezískáte bílou a načechranou pěnu. 
  • Pěnu postupně přidávejte do vychlazené směsi a šlehejte. Jakmile bude celá pěna ve směsi, šlehejte ještě 2 minuty při vysoké rychlosti. 

Sestavení ořechového dortu: 

  • Do mísy na dorty umístěte pečící papír, aby se dort k míse nelepil. 
  • Dovnitř vložte první vrstvu koláče a rovnoměrně na ni rozetřete polovinu sirupu. Namažte také částí ořechového krému a rozetřete. 
  • Přidejte další vrstvu koláče a vrch přelijte zbývajícím sirupem. 
  • Boky a horní část dortu natřete zbývajícím máslovým krémem. 
  • Jemně nasekané ořechy připevněte na boky dortu. Nyní dort polejte čokoládovou polevou tak, aby stékala i po bocích dortu. 
  • Nechte odpočívat, dokud poleva neztuhne. Pokud byste potřebovali proces urychlit, vložte dort do lednice.

Ořechový pečený koláč, zdobený čokoládovou polevou.
zdroj: natashaskitchen.com

Máte rádi ořechové dobroty? Vyzkoušejte také recepty na ořechové řezy.

Rychlý nepečený dort Oreo

Nepečené dezerty jsou velice oblíbené pro svou nenáročnou a rychlou přípravu. 

Vytvořte si výbornou pochoutku ze známých sušenek. 

Ingredience

  • rostlinný nebo slunečnicový olej 
  • 1 l plnotučné smetany
  • 150 ml krémového likéru Baileys
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • cca 750 g Oreo sušenek

Postup

  • Formu na dort lehce naolejujte. 
  • V misce smíchejte smetanu s Baileys, vanilkou a moučkovým cukrem. 
  • Do formy vložte vrstvu sušenek, potřete tenkou vrstvou krému a opakujte, dokud máte materiál. Dort byste měli zakončit vrstvou krému. 
  • Vložte do lednice na noc a nechte ztuhnout. 
  • Vyjměte dort z formy a, před nakrájením a podáváním, jednotlivé kousky ozdobte zbytkem rozdrobených sušenek. 

Nepečený dezert ze sušenek Oreo s bílou náplní.
zdroj: olivemagazine.com

Máte rádi sušenky, ale chcete jíst zdravě? Pak si připravte recept na zdravé sušenky z vloček.


Ovocný dort Pavlova

Tento recept je skvělý v létě, protože v něm najdete čerstvé ovoce, které vás úžasně osvěží. 

Ingredience

  • 4 vejce (oddělte bílky od žloutků)
  • 200 g cukru moučka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • ½ čajové lžičky Cream of Tartar (sušená smetana od Dr. Oetkera)
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem. 
  • V míse vyšlehejte sníh z bílků. Potrvá to asi 5 minut. 
  • K bílkům přidejte cukr a šlehejte, dokud směs nezhoustne. Vzniklá hmota by měla být tak pevná, aby nevytékala z misky – neměla by se pohnout.
  • Přidejte vanilkový extrakt a šlehejte 1 minutu. 
  • Následně vmíchejte sušenou smetanu a kukuřičný škrob.
  • Hotovou Pavlovu směs umístěte na plech. Vytvořte malé placičky o průměru 10 cm s rozestupy cca 3 cm. Pomocí lžíce můžete v placičkách vytvořit ozdobné rýhy, které budou působit zajímavěji.
  • Plech vložte do předehřáté trouby a okamžitě snižte teplotu na 90 °C. Pečte, dokud směs neztuhne a nezíská pevnou a suchou formu. 
  • Po upečení troubu vypněte, dortíky nevyndávejte a nechte je v troubě vychladnout. 
  • Na závěr každý kousek ozdobte čerstvým ovocem, dle vlastního výběru a doplňte šlehačkou. Podávejte.

Pečený dezert Pavlova na dřevěném stojanu, zdobený čerstvým ovocem.
zdroj: sallysbakingaddiction.com

Pařížský dort s mascarpone

Užijte si čokoládovou chuť úžasného dezertu s jemným krémem z mascarpone. 

Recept vám možná zabere trošku víc času, ale stojí za to!

Ingredience

Korpus na dort:

  • 200 g másla (změkčeného)
  • 140 g cukru
  • 4 velká vejce
  • 100 g ořechů (jemně nasekaných)
  • 150 g kvalitní tmavé čokolády

Ganache ze šlehané mléčné čokolády:

  • 300 g mléčné čokolády
  • 400 g plnotučné smetany ke šlehání

Kávový krém s mascarpone:

  • 280 g plnotučné smetany ke šlehání
  • 100 g bílé čokolády (nasekané)
  • 280 g mascarpone
  • 3 polévkové lžíce kávy (smíchejte se 2 polévkovými lžícemi horké vody – vytvoříte tak pastu)

Kávové ganache z tmavé čokolády: 

  • 180 g tmavé čokolády (nasekané)
  • 200 g plnotučné smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce instantní kávy

Postup

Korpus: 

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dortovou formu. 
  • V míse smíchejte cukr, vejce a máslo. Není třeba šlehat, pouze vše promíchejte, dokud se ingredience nespojí. 
  • Rozpuštěnou čokoládu nechte mírně vychladnout a poté ji přidejte do máslové směsi. Přidejte ořechy a promíchejte.
  • Těsto vlijte do formy na pečení a pečte 30 minut. Po upečení nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

Ganache z mléčné čokolády:

  • 300 g smetany ke šlehání zahřejte v malém hrnci. 
  • Horkou smetanu sundejte z tepla a smíchejte ji s rozpuštěnou čokoládou. 
  • Dejte chladit na minimálně 4 hodiny do lednice.
  • Po této době vyjměte z lednice a vmíchejte zbývajících 100 g smetany ke šlehání. Šlehejte, dokud nezískáte lehkou a vzdušnou konzistenci.
  • Ganache nalijte na čokoládové těsto a uhlaďte ho. Vložte do lednice pro ztuhnutí.

Kávový krém s mascarpone:

  • Zahřejte smetanu, ale nevařte ji. 
  • Horkou smetanu nalijte na čokoládu, kterou máte připravenou v misce. Promíchejte. Jakmile vznikne hladká směs, dejte ji chladit do lednice aspoň na hodinu. 
  • Mascarpone a ganache smíchejte a přidejte kávovou pastu. Promíchejte a dejte znovu chladit na 2 hodiny do lednice. 
  • Vyjměte z ledničky a šlehejte, dokud nezískáte krém tuhé konzistence. 
  • Hotový krém mascarpone rozetřete na těsto s čokoládovým ganache a dejte znovu chladit. 

Kávové ganache z tmavé čokolády:

  • Smíchejte smetanu s kávou a zahřívejte. 
  • Horkou smetanu nalijte na čokoládu a promíchejte. Měla by vzniknout hladká směs. Míchejte velice opatrně, abyste nevytvářeli vzduchové bubliny.
  • Ganache nalijte na dort, který se chladí v lednici a vyhlaďte do rovna. Znovu dejte chladit na několik hodin, dokud vše neztuhne.
  • Váš recept na dort v pařížském stylu je hotov. Servírujte jen tak nebo s domácí šlehačkou.

Čokoládové řezy s náplní z mascarpone.
zdroj: parischezsharon.com

Chcete si připravit domácí šlehačku? Pak se inspirujte recenzemi ručních šlehačů a vyberte si super pomocníka, který vám v kuchyni ušetří čas a usnadní práci.

Narozeninový dort red velvet

Tento dezert je neuvěřitelně měkoučký, vlhký a máslově jemný. Navíc má úžasnou polevu ze smetanového sýra, která chutná báječně. 

Ingredience 

Těsto:

  • 2 a ⅔ šálku mouky 
  • ¼ šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ šálku nesoleného másla (změkčeného)
  • 1 a ¾ šálku cukru krystal
  • 2 velká vejce (v pokojové teplotě)
  • ½ šálku rostlinného oleje
  • 1 lahvička tekutého červeného potravinářského barviva 
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička destilovaného bílého octa
  • 1 a ⅓ šálku podmáslí (v pokojové teplotě)

Bílá poleva: 

  • 340 g smetanového sýra 
  • 175 g nesoleného másla (změkčeného)
  • 360 g cukru krystal
  • 1,5 čajové lžičky vanilkového extraktu

Postup

Těsto:

  • Předehřejte troubu na 180 °C a formu na pečení vyložte pečícím papírem. 
  • Ve velké míse smíchejte mouku, kakaový prášek, sodu a sůl. Vše prosejte, abyste odstranili veškeré hrudky. Dejte stranou. 
  • V další misce vyšlehejte máslo s cukrem (4–5 minut). Přidejte vejce, promíchejte a následně vmíchejte olej, červené potravinářské barvivo, vanilkový extrakt a ocet. 
  • Suché přísady opatrně smíchejte s podmáslím. 
  • Těsto nalijte do formy a pečte 28–32 minut. Vyjměte z trouby a nechte chladnout 15–20 minut. 
  • Po této době vyjměte upečené těsto z formy a dejte chladit na chladící rošt.

Poleva: 

  • V misce vyšlehejte sýr do hladka. Přidejte máslo a šlehejte 0,5–1 minutu. 
  • Vmíchejte cukr a vanilkový extrakt. Pokračujte v míchání, dokud se všechny ingredience nepropojí. 
  • Máte hotovo. 

Sestavení dortu: 

  • Dortové těsto rozřízněte, horizontálně, na půl. 
  • Na jednu půlku dejte část polevy a rozetřete do hladka. 
  • Přidejte druhou polovinu dortu a znovu polejte zbytkem polevy. Opět uhlaďte a podávejte.

Pečený dezert s červenou náplní, zdobený bílou polevou.
zdroj: livewellbakeoften.com

Mechový dort

Připravte si tento působivý a lahodný dezert s náplní z mascarpone. Ozdobte celý pokrm ovocem a užijte si jeho jedinečnou chuť. 

Ingredience

Dortový korpus:

  • 200 g špenátu
  • 2 vejce
  • ½ šálku cukru
  • ½ šálku rostlinného oleje
  • 1 a ¼ šálku mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička jedlé sody

Krém: 

  • 150 ml smetany ke šlehání (30 %)
  • 4 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 100 g mascarpone

Postup

  • Rozmrazte špenát a, pomocí sítka, z něj odstraňte všechnu přebytečnou vodu. Abyste dosáhli jemné konzistence, rozmixujte špenát v mixéru – získáte tak jemné špenátové pyré.
  • Ve velké misce rozšlehejte vejce s cukrem, dokud nezískáte hustou a nadýchanou směs. Míchejte a postupně přidávejte olej. Nakonec přidejte špenát a znovu promíchejte. 
  • Mouku prosejte sítem a přidejte do ní prášek do pečiva a sodu. Promíchejte.
  • Moučnou směs přisypte do vaječné směsi a zamíchejte, aby se všechny ingredience spojily. 
  • Hotové těsto vlijte do formy na pečení, kterou jste vyložili pečícím papírem.
  • Pečte 40 minut na 180 °C. Následně vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  • Zatímco těsto chladne, připravte si krém. 
  • Šlehačku vyšlehejte dotuha a přidejte moučkový cukr. Šlehejte další minutu a přidejte mascarpone. Znovu šlehejte, dokud nebude vše dobře promícháno.
  • Následně vychladlý dort rozřízněte, horizontálně, na polovinu a první vrstvu pokryjte připraveným krémem. Tuto vrstvu přikryjte druhou polovinou upečeného těsta.
  • Horní část mechového dortu ze špenátu pokryjte ovocem dle vlastní chuti. Krásně na dezertu vypadají borůvky nebo zrnka z granátového jablka. 
  • Před podáváním nechte pokrm odpočívat 30 minut.

Zelený kulatý pečený koláč, zdobený borůvkami a zrnky z granátového jablka.
zdroj: myfooday.com

Granátová jablka nejsou vhodná pouze jako dekorace. Připravte si zdravý recept na šťávu z granátového jablka.

Slaný dort

Pro ty, kteří neoplývají láskou ke sladkostem, máme úžasný tip na slanou dobrotu, po které se jen zapráší. 

Ingredience

  • 6 vajec
  • 150 g másla (změkčeného)
  • 140 g mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 140 g sýru Gruyere (nastrouhaného – můžete zvolit jiný typ sýru dle chuti)
  • 150 g šunky (nakrájené na kostky)
  • 60 g hořčice
  • 1 svazek petrželky
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Umyjte a nakrájejte petržel. Následně ji smíchejte s máslem, hořčicí, vejcem, solí a pepřem.
  • Před zpracováním do těsta přimíchejte mouku s práškem do pečiva.
  • Poté přidejte nastrouhaný sýr a nakrájenou šunku. Vše dobře promíchejte. 
  • Směs přendejte do dortové formy a pečte, v předehřáté troubě, na 180 °C, a to po dobu 35 minut.
  • Hotový pokrm můžete servírovat teplý, ale skvěle chutná také za studena.

Slaný koláč z vajec, šunky a petrželky.
zdroj: cahierdegourmandises.fr

Inspirujte se také dalšími recepty na slané koláče.

Dětský dort Míša

Recept je skvělý nejen pro děti, ale také pro dospělé. Jednoduše bude chutnat všem, kteří mají rádi jemnou chuť tvarohu a sladkou chuť čokolády.

Ingredience

Korpus:

  • 1,5 šálku nadrobených oplatků (např. Kolonáda)
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 6 polévkových lžic másla

Tvarohová náplň do dortu: 

  • 230 g tvarohu
  • 1 a ⅔ šálku cukru
  • ¼ šálku kukuřičného škrobu
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 2 velká vejce (v pokojové teplotě)
  • ¾ šálku plnotučné smetany ke šlehání

Poleva: 

  • 2 šálky plnotučné smetany
  • 340 g mléčné čokolády 
  • čerstvé jahody (na ozdobu)

Postup

  • Připravte si korpus tak, že smícháte všechny přísady a vložíte je do formy na dort. 
  • Při 180 °C pečte 8 minut. Poté nechte vychladnout.
  • Nyní si připravte náplň. 
  • Ve velké míse smíchejte polovinu množství smetanového sýra, ⅓ šálku cukru a kukuřičný škrob. Míchejte nebo šlehejte 3 minuty, aby se všechny ingredience pořádně propojily. 
  • Přidejte zbytek sýru a mixujte. Přidejte zbylý cukr a vanilku. Po jednom také přimíchejte vajíčka. Vše pořádně zamíchejte, a nakonec přidejte smetanu. Nyní už nemíchejte.
  • Připravené těsto z mísy přelijte na korpus a formu překryjte alobalem. 
  • Formu umístěte do zapékací mísy nebo jiné nádoby, která je vhodná do trouby. Tuto formu naplňte vodou. Takto vložte do trouby a pečte, dokud dort nezačne mít zlatohnědou barvu. Potrvá to asi 90 minut.
  • Pokud se vám zdá, že je dezert v horní části měkký, nechte ho péct ještě 10 minut. 
  • Po této době vyndejte tvarohový dort z lázně a nechte jej 2 hodiny pomalu chladnout.
  • Zatímco dezert chladne, připravte si polevu.
  • Zahřejte smetanu, ale nevařte ji. Smetanu nalijte do nasekané čokolády a míchejte. Vytvoříte tak hladkou polevu, kterou následně nalijte na studený pokrm. 
  • Nechte přes noc chladit a podávejte.

Tvarohový kousek dezertu s čokoládovou polevou, podávaný s čerstvými jahodami.
zdroj: thatskinnychickcanbake.com

Rádi vám poradíme s výběrem vestavné trouby do vaší kuchyně. Podívejte se, které modely jsme si našem testu zmínili čím jsou výjimečné.

Proč jsou dorty kulaté?

Ačkoli lze tento dezert péct prakticky v jakémkoliv tvaru, ten nejoblíbenější tvar je kulatý. 

Existuje několik teorií, proč jsou v receptech na dorty doporučovány kulaté formy.

Obecně platí, že v minulosti byly dezerty vyráběny ručně a tvarovaly se do kulatých koulí. Při pečení se koule přirozeně roztekla do stran a pokrm tak dostal kulatý tvar. 

Ve starověku zase byly tyto pochoutky pečeny kulaté proto, že kruh symbolizoval cyklickou povahu života a také připomínal tvar slunce (zdroj života) a měsíce. Toto může být také vysvětlením, proč se dorty pečou k narozeninám. 

Komentáře
  1. Nepečený jahodový dort s kakaem – katastrofa. Dcera + ohřátá šlehačka + nespecifikovaný typ želatiny + Maskar z POLNÉ to vše v mixéru = v mžiku asi 1/2kg utlučeného másla v kaluži podmáslí. Nepoučená dcera to zkusila znovu s timž výsledkem.

  2. Krtkův dort – absolutní tragédie. Tak tomu říkám parodie na recept, kdo ho psal, automechanik? Korpus – nic, nula, zero… aka za stálého míchání vlejeme do hajzlu. Ve forme těsto tak tak zakrylo dno, Po 35 minutách v troubě naskocilo o neskutecne 3 milimetry! Takže vydlabat ho je absolutne nemožné. Navíc, i podle fotky jde videt, ze dort má v průměru rozhodne min, jak 26 cm, takže velikost formy úplně nevhodná a navíc opravdu nechapu, kam nacpat těch 6 banánu? Radsi si nedomyslim, co s nimi delal autor(ka) receptu…
    Takže dekuju za moznost vyhodit prachy a k tomu jako bonus strávit hodinu u plotny.. teď letim do kauflandu koupit aspon větrník, ať tchýni muzu donyst něco sladkyho na oslavu narozenin.
    #díkačau

    1. Dobrý den, taková zkušenost nás mrzí. Snad se to příště povede vše lépe a bude chutnat i tchýni. 🙂

    2. no jestli jste to nechala dělat neskušenou dceru tak jste trošku ťuk ťku a když vám korpus po 35 minutách se zvednul jen o 3 milimetry tak buď jste měla rozbytou troubu a nebo vám to dcera dala na špatný stupeň

  3. Čokoládový dort – po uvedených 25-ti minutách je stále řídké těsto! Musí být chyba v množství sypkých surovin.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X