Tisk článku

Drobenkové koláče

Co je to drobenka, ví každý, kdo pekl alespoň někdy koláče. Je to mouka smíchaná s cukrem a tukem tak, že tvoří hrudky. Používá se především na povrchové posypání koláčů před pečením, ale, zvláště v anglosaských zemích, také jako těsto pod různé náplně. Drobenkový koláč je křehký, většinou nízký a základní recept lze různě upravovat.

Drobenkové koláče

Drobenka a její základ

Na drobenku používáme polohrubou nebo dokonce i hrubou mouku, hladká mouka se příliš váže s tukem a vytváří velké hrudky. Jako tuk používáme máslo nebo rostlinný tuk, nejčastěji je to Hera. Tuk můžeme také dávat půl na půl. Cukr je vhodnější moučkový. Poměry jednotlivých surovin se liší podle druhu receptu, zda bude výsledné drobenkové těsto tučnější či méně tučné. Nejobvyklejší je poměr 1 díl tuku, 1 díl cukru a 2,5 dílu mouky. Na koláč do kulaté formy tak potřebujeme 10 dkg tuku, 10 dkg cukru a 25 dkg mouky.

Drobenka a její zpracování

Příprava drobenky má dvě varianty :

  1. Podle první varianty na drobenku prosijeme mouku na vál, přidáme cukr a tuk, který jsme předtím nechali trochu, ale opravdu jen trochu změknout, aby se lépe zpracovával. Pak špičkami prstů rozmělňujeme tuk a současně jej mícháme s moukou a cukrem. Pracujeme rychle, aby se tuk nerozehříval. Hotová drobenka je sypká a tvoří malé hrudky. Přidáváme-li podle receptu vejce, tak jej rozklepneme do hotové drobenky, propracujeme a znovu rozdrobíme.
  2. Druhá varianta je příprava drobenky za tepla tak, že v kastrolu rozehřejeme tuk a do rozpuštěného tuku pak přisypeme mouku a cukr. Cukr v tomto případě dáváme spíše krupicový. Při mírné teplotě za stálého míchání uděláme sušší drobenku. Z hotové drobenky pak větší část rozprostřeme na vymazaný plech, poklademe náplní a zasypeme zbývající částí drobenky.

Drobenka a další ingredience

Základní suroviny můžeme podle receptu nebo podle vlastní chuti upravit přidáním :

  • kakaa: Drobenka tak bude mít tmavší barvu a chuť kakaa.
  • strouhanými ořechy nebo mandlemi: Drobenka získá ořechovou příchuť.
  • strouhaným kokosem: Drobenka bude chutnat po kokosu a kokos pečením krásně voní. Koláč pečeme jen dorůžova, přepálený kokos by nikomu nechutnal.
  • skořicí: Pro chuť i vůni, hodí se především k jablečné náplni.

Drobenkové těsto a jeho varianty

Ne vždy chceme použít drobenku na celý koláč. Pak můžeme postupovat tak, že si oddělíme drobenku na zasypání náplně a hlavní část drobenky už můžeme nastavit mlékem nebo vodou a do těsta přidat i prášek do pečiva. Toto těsto pak musíme vyválet na vále nebo jiným způsobem rozprostřít na plech. Výhodou tohoto způsobu je, že si drobenku připravíme současně s těstem. Koláč je drobenkový už jen napůl a podobný můžeme připravit i jednodušším způsobem a to tak, že všechny základní suroviny i s tekutinou rozmixujeme nebo zpracujeme šlehačem. Pak už těsto jen dopracujeme na vále. Z těsta pak oddělíme menší část a necháme ji v mrazničce zcela ztuhnout. Těsto na spodní část zatím necháme odležet v ledničce, je pak alespoň křehčí. Pak je rozválíme, vložíme do pekáče, překryjeme náplní a zmrazenou část na povrch koláče nastrouháme.

Drobenkové koláče a náplně

Náplně do drobenkových koláčů mohou být různé podle možností a samozřejmě chuti. Může to být ochucený tvaroh samotný nebo smíchaný s hustým pudinkem, spařený a dochucený mletý mák, různé zavařeniny a především ovoce. Z ovoce se hodí především jablka strouhaná na plátky nebo na nudličky či krájená na kostky. Mohou být i krátce podušená. Podobně můžeme postupovat i s hruškami, borůvkami a dalším ovocem. Ovoce můžeme také míchat jak s tvarohem, tak s mákem. Obě suroviny, zvláště mák, zachytí šťávu z ovoce. Všechny náplně můžeme ještě doplňovat rozinkami, sekanými ořechy nebo jinými dochucujícími ingrediencemi.

Drobenkové koláče a jejich pečení

Koláče pečeme na hlubším plechu vymazaném tukem nebo vyloženém pečícím papírem. Plech pod toto těsto nikdy nevysypáváme moukou. Menší objemy těsta pečeme v dortové nebo koláčové formě, kterou předem upravíme stejným způsobem jako plech. Plech s těstem vkládáme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut při 200°C dorůžova. Dbáme především na to, aby těsto bylo dobře upečené odspoda. Upečený koláč necháme vychladnout a krájíme na různě velké kostky nebo řezy.
 





Příspěvky ke článku: Drobenkové koláče

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky