Pět variací na drobenkový koláč

Ovocné koláče s drobenkou miluje snad každý sladkomilec. Jsou jednoduché na přípravu, díky ovoci jsou krásně vláčné a drobenka jim dodá sladkou křupavost.

Základ přípravy drobenky spočívá na třech ingrediencích: mouka, tuk a cukr. Mouku používáme spíše polohrubou. Jako tuk volíme máslo nebo Heru. Cukr spíše moučkový, ale ani krystalem nic nezkazíte. Ideální poměr těchto surovin je: 1 díl tuku, 1 díl cukru a 2,5 dílu mouky.

Tato základní drobenka na koláč se může dle chuti doplnit o další ingredience. Nejčastěji kakao, mletá skořice, strouhaný kokos, strouhané ořechy nebo mandle.

Některé recepty na drobenkové koláče mohou drobenkou nahradit i celé koláčové těsto. Část drobenky tu poslouží jako spodní základ koláče, zbytkem se zasype ovoce. Tuto variantu můžete vyzkoušet podle našeho receptu na rybízový koláč s drobenkou.

Ovoce do koláčů volíme podle naší chuti a sezóny. Mimo sezónu používáme mražené nebo kompotované ovoce, ale pozor aby nebylo příliš vodnaté. Recepty na koláče s drobenkou jsou celkem univerzální a tak můžete jednotlivé druhy ovoce zaměňovat.

Rebarborový koláč s drobenkou

INGREDIENCE (na drobenku)

  • 1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky
  • 1/3 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 6 lžic změklého másla

INGREDIENCE (na koláč)

  • 1 hrnek = 240ml
  • 110g změklého másla
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 3/4 hrnku jogurtu
  • 1/4 šálku mléka se smetanou (půl na půl)
  • 4 velké stonky rebarbory (krájené cca na 1cm)
  • 1 lžíce cukru

POSTUP

  1. Smícháme ingredience na drobenku a prsty ji důkladně prohněteme, až se začne drobit. Odložíme stranou.
  2. Předehřejte troubu na 180°C . Připravíme si plech asi 20x20cm a vytřeme ho kouskem másla.
  3. V míse utřeme máslo s cukrem (ruční šlehač nám ušetří práci), přidáme rozklepnutá vejce a pomalu vmícháváme do utřeného másla. Nakonec zapracujeme vanilkový extrakt.
  4. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Nakrájenou rebarboru promíchejte se lžíci cukru a dejte bokem. Smíchejte jogurt spolu s mlékem a smetanou.
  5. Do mísy s rozetřeným máslem pomocí mixéru na nízké otáčky začneme přimíchávat střídavě mouku a jogurt s mlékem. Přimícháváme střídavě po částech a vždy důkladně propracujeme. Těsto máme hotové.
  6. Na plech nalijeme polovinu těsta a na něj naskládáme kostky rebarbory. Zalijeme druhou polovinou těsta a posypeme drobenkou. Pečeme 50-60 min do zlatohnědé barvy. Pomocí špejle se přesvědčíme, zda je koláč hotový i uvnitř. Necháme 1 hodinu vychladnout a můžeme rebarborový koláč s drobenkou podávat.

Hotový recept na rebarborový koláčZdroj: bojongourmet.com

Meruňkový koláč s drobenkou

INGREDIENCE (na drobenku)

  • 1 hrnek = 240ml
  • 1/2 hrnku másla
  • 3/4 hrnku + 2 lžíce hladké mouky
  • 2/3 hrnku mandlové moučky
  • 1/2 hrnku + 1 lžíce cukru
  • špetka soli

INGREDIENCE (na koláč)

  • 1/2 hrnku + 1 lžíce měkkého marcipánu
  • 1 hrnek + 2 lžíce cukru
  • 3/4 hrnku másla
  • 1 a 1/2 hrnku + 2 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžíce kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  •  velká vejce
  • 8-10 meruněk

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte pečící formu, o průměru cca 20 cm, máslem.
  2. Nemáte-li mandlovou moučku, vyrobte si ji sami. Jsou to v podstatě mandle umleté na jemno. Použít můžete loupané i neloupané mandle. Vložte je do mlýnku na kávu a jemně umelte. Pouze dávejte pozor, abyste je nepomlely příliš, uvolnil by se z nich olej a my potřebujeme, aby moučka z mandlí byla suchá.
  3. Na drobenku vložíme do mísy změklé máslo a prohněteme ručním hnětačem (nebo dáme do kuchyňského robota), až získáme krémovou konzistenci másla. poté přidáme prosátou mouku, mandlovou moučku, cukru a sůl. Mícháme nebo hněteme dokud vše není rovnoměrně zapracované. Nepotřebujeme jemnou směs, naopak jsou žádoucí hrudečky (drobky), které nám na koláči vytvoří tu pravou křupavou krustu.
  4. Na koláčové těsto budeme také potřebovat hnětač nebo ideálně kuchyňský robot. Vložíme do mísy marcipán, který hněteme na pomalé otáčky, dokud není marcipán rozdrobený na kousky. Přidáme cukr, zvýšíme otáčky a zapracujeme cukr do marcipánu tak, abychom nikde neměli žádné hrudky. Zase ztlumte otáčky a začněte postupně přimíchávat mouku, prášek do pečiva sůl a vejce. Zvyšte otáčky a promíchejte dokud není směs konzistentní.
  5. Těsto přemístěte do pečící formy. Naskládejte na něj půlené meruňky (šlupkou dolů) a celé posypte drobenkou. V této fázi můžete formu překrýt potravinářskou fólií a dát ji do lednice. Druhý den ji před pečením nechte 45min při pokojové teplotě.
  6. Jinak pečeme koláč asi 1h. Koláč asi po 45. minutě začněte kontrolovat, každá trouba peče jinak. Drobenka by měla mít zlatohnědou barvu. Při zkoušce špejlí se snažte ji zapíchnout mimo meruňku, ta by mohla zkreslit stav propečení. Tak a meruňkový koláč s drobenkou je hotový. Dobrou chuť.

Hotový recept na meruňkový koláč s drobenkouZdroj: fancyfoodfancy.wordpress.com

Rybízový koláč s drobenkou

INGREDIENCE (na drobenku)

  • 1 hrnek = 240ml
  • 1 hrnek + 5 lžic rozpuštěného másla
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3/4 lžičky soli
  • 2 velké žloutky
  • 3 hrnky + 3 lžíce hladké mouky

INGREDIENCE (na rybízový toping)

  • 2 a 1/2 hrnku čerstvého nebo mraženého rybízu
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1/4 hrnku vody

POSTUP

  1. Větší plech vyložte pečícím papírem. Ve střední míse rozmíchejte dohladka máslo, cukr, sůl a žloutky. Přidejte mouku a řádně promíchejte, dokud se směs nepropojí.
  2. 2 hrnky drobenkové směsi dejte na plech s pečícím papírem a rovnoměrně je rozetřete po celém plechu. Plech dejte do lednice, chlad způsobí to, že nám směs příliš nenabude a dole na koláči budeme mít tenkou křupavou krustičku. Zbytek směsi dejte bokem, tu požijeme nahoru jako drobenku.
  3. Troubu si zatím předehřejeme na 160°C. V hrnci na sporáku smícháme rybíz, vodu a cukr a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a na mírném ohni vaříme asi 8 minut. Vypneme sporák a necháme rybíz vychladnout.
  4. Zatím vyndáme plech z lednice a dáme ho na 20 minut do vyhřáté trouby. Strany by měly být do světle hněda. Plech vytáhneme z trouby a zvýšíme teplotu na 180°C. Na plech rozmístíme rovnoměrně povařený rybíz a zasypeme zbylou drobenkou. Vrátíme zpět do trouby a pečeme 25 minut. Drobenka by měla být světle hnědá.
  5. Plech vytáhneme z trouby a vynikající rybízový koláč s drobenkou je na světě. Před krájením jej necháme vychladnout.

Hotový recept na rybízový koláč s drobenkou

Zdroj: hercupofjoy.com

Jahodový koláč s drobenkou

INGREDIENCE (na koláč)

  • 1 hrnek = 240ml
  • 1/3 hrnku změklého másla
  • 1/2 hrnku cukr krystal
  • 1 velké vejce
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrnku jahod na plátky

INGREDIENCE (na drobenku)

  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukr krystal
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180°C  vyložte plech (cca 20x20cm) pečícím papírem nebo vymažte máslem. V míse si vyšleháme máslo s cukrem, až bude pěkně nadýchané. Můžeme ručně, ale mixér nám ušetří čas a ruku.
  2. Přidejte vejce a pokračujte v míchání. Snižte otáčky mixéru a pomalu přidávejte mouku, sůl, jedlou sodu a kypřící prášek. Vše důkladně promícháme. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a vanilkový extrakt a vmícháme tak, aby se vše hezky propojilo.
  3. Směs přemístěte na plech a rovnoměrně ji rozložte po celém plechu, nahoru naskládejte plátky jahod.
  4. Na drobenku si smícháme mouku, cukr, hnědý cukr, sůl a skořici. Promícháme a směs zalijeme máslem. Mícháme vidličkou, poté můžeme i prsty propracovávat, dokud nám nevznikne hrudkovitá drobenka.
  5. Drobenkou posypeme jahody na plechu a dáme péct. Pečeme 30-38 minut. Zda je koláč hotový zkoušíme uprostřed zapíchnutím špejle.
  6. Jahodový koláč s drobenkou vytáhneme z trouby a necháme alespoň 20 minut vychladnout, pak můžeme pokrájet a servírovat.

Hotový recept na jahodový koláč s drobenkou

Zdroj: grandbaby-cakes.com

Borůvkový koláč s drobenkou

INGREDIENCE

  • 140g změklého másla
  • 250g cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 175ml jogurtu
  • 250g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 225g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 375ml drobenky

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Koláčovou formu nebo plech vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Utřete máslo s cukrem, abys bylo pěkně vláčné a nadýchané. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Přidejte jogurt, mouku, kypřící prášek a jedlou sodu. Jemně míchejte, dokud se vše nespojí dohromady.  Těsto bude hodně husté.
  3. Směs rovnoměrně rozprostřete na plech a posypte borůvkami. Na něj nasypte drobenku. Tu si připravíte z másla, cukru a mouky.
  4. Pečeme 50-60 minut dozlatova. Borůvkový koláč s drobenkou vytáhneme z trouby a před krájením ho necháme alespoň 15 minut vychladnout.

Hotový recept na borůvkový koláč

Zdroj: tinnedtomatoes.com

U těchto typů koláčů není vhodné vyspávat plech moukou, raději použijte pečící papír nebo jen vymažte tukem.

Koláče s drobenkou vždy vkládáme do předem předehřáté trouby a dbáme hlavně na propečení zespoda.

Zda je koláč hotový zjistíme testem špejlí. Doprostřed koláče zapíchneme špejli, pokud je těsto hotové, špejle bude suchá a můžeme plech z trouby vyndat.

yzkoušejte i další koláče z ovoce, třeba vynikající Koláč s hroznovým vínem a tvarohem.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *