Tisk článku

Drobné moučníky z listového těsta

Listové těsto není jen dobrým základem pro řezy a záviny s různými náplněmi. Dají se z něj připravit i menší, tvarované moučníky, připomínající zákusky. I tyto menší zákusky z listového těsta jsou velmi rychle upečené a přitom poskytují řadu možností ke změnám. Vybírat můžeme z mnoha receptů nebo podle vlastní fantazie vytvářet vlastní obměny podle zdrojů surovin k plnění nebo zdobení.

Drobné moučníky z listového těsta

 Listové těsto

Listové těsto se běžně nabízí téměř ve všech potravinářských obchodech chlazené nebo mražené. Je to výhoda, protože příprava listového těsta prováděná tak, jak to má být, je několikerým převalováním časově velmi náročná. Pokud však nemáme rádi kupované těsto, pak si je buď připravíme klasickým způsobem sami nebo zvolíme některou jednodušší domácí variantu, která toto těsto úspěšně nahrazuje.

Tvarování listového těsta

Listové těsto musíme v každém případě rozválet. Mražené musíme nechat povolit, ale to jistě není třeba zdůrazňovat. Sílu plátu volíme podle druhu moučníku, většinou rozvalujeme na sílu asi půl centimetru. Pak těsto krájíme ostrým nožem nebo rádlem na různé tvary, například :

  • čtverce, obdélníky nebo jiné tvary a to i vykrajované tvořítkem: Z takto nakrájených tvarů pečeme různé plněné taštičky, kapsičky nebo koláčky. S vhodnou náplní je lze péct i neuzavřené. Můžeme je upéct i prázdné a plnit až po upečení, kdy slabší tvary lze i spojovat.
  • pruhy na závin: Z naplněného a stočeného závinu, který ještě před pečením nakrájíme na rovné řezy nebo trojúhelníkové řezy. Rovné řezy položené na plech naplocho pečeme jako šneky.
  • tvary do formiček: Listové těsto se dobře peče na trubičkových formičkách, kde z překrývajících se proužků vytvarujeme a upečeme trubičku nebo z obdélníku šáteček. Do košíčků nebo báboviček pak vykrajujeme kolečka. Tvary pečené ve formičkách většinou plníme až po upečení.

Náplň do listového těsta

Náplně do listového těsta se liší podle toho, zda těsto budeme s náplní již péct nebo upečené tvary budeme plnit až po upečení.

Náplň k pečení

K plnění do listového těsta se hodí spíše tužší náplň, která může být libovolná. Vždy však musíme zajistit, aby náplň nevytékala. Proto se nejlépe hodí ořechové směsi, rozinky nebo zahuštěné čokoládové krémy typu Nutelly a podobně zahuštěné zavařeniny.Ale může to být i tvaroh nebo uvařené pudinky různých chutí. Z ovoce jsou vhodné druhy, které nepouští příliš mnoho šťávy. Využít se dají i krájená jablka, broskve nebo meruňky, které jen naskládáme na vykrojený tvar.

Náplň do upečených tvarů

Bez náplně upečené tvary se plní o něco jednodušeji a hlavně rychleji. Můžeme je plnit různými jednoduchými krémy z tvarohu a pudinku nebo s použitím másla a dochucených, případně obarvených kakaem nebo jiným přípravkem. To platí zejména pro trubičky, šátečky a košíčky. Ještě jednodušší je využití ušlehané šlehačky, kterou jen doplníme čerstvým nebo okapaným kompotovaným ovocem. Tou můžeme plnit již zmíněné tvary pečené za pomoci formiček nebo jednoduché vykrájené plátky. Po naplnění už jen dozdobíme strouhanou čokoládou nebo čokoládovými hoblinkami, sekanými ořechy, mandlovými lupínky, drobnými bonbonky a podobným zdobením. Můžeme využít i zdobení polevou, zvláště pak jen rozehřátými nitkami čokoládové polevy.

Pečení listového těsta

Listové těsto je třeba péci při vyšší teplotě. Proto je vkládáme zásadně do dobře vyhřáté trouby a pečeme zhruba při 220-230°C. Správné pečení listového těsta je velmi důležitou součástí přípravy. Při nedostatečně vyhřáté troubě nebo s nižší teplotou při pečení se těsto špatně peče a tuk v něm obsažený prýští ven. Upečené je pak příliš tvrdé a málo chutné. Správně upečené je křehké a jednotlivé vrstvy by měly být skutečně vidět, neboli-lístkovat. Doba pečení se liší podle tvaru, síly těsta a náplně, ale většinou stačí 10-15 minut. Pečeme na vymazaném plechu nebo na plechu vyloženém pečícím papírem. Někdy se také doporučuje plech předem vypláchnout studenou vodou, protože při tvořící se páře je těsto nadýchanější a křehčí. Před pečením můžeme těsto potřít slazenou vodou, mlékem, rozšlehaným vejcem, případně ještě posypat strouhanými ořechy nebo hrubým krystalovým cukrem.
 





Příspěvky ke článku: Drobné moučníky z listového těsta

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky