Tisk

Dršťky

Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí. Prodávají se čištěné, omyté a blanšírované (předvařené), někdy i vařené. Koupíme-li dršťky syrové, je nutno je opakovaně promývat a velmi dlouho a pomalu vařit. Ke klasické úpravě patří zadělávané dušené dršťky. Nejznámějším receptem je však určitě dršťková polévka.


Další pojmy slovníku:

  • Bílý pepř

    Bílé kuličky pepře pocházejí ze stejné rostliny jako kuličky černého pepře, opět se jedná o plody pepřovníku. Rozdíl v barvě spočívá v tom, že...

  • Podmáslí

    Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním...

  • Fagara

    Je to zejména v Americe a západní Evropě používaný jiný název pro sečuánský pepř. Sečuánský pepř jsou sušené plody ze stromu pocházejícího z Asie....

  • Pumelo

    Je to citrusový plod původem z Asie. Je ze všech citrusových plodů největší, jeho průměr je 15-25 cm a hmotnost dosahuje 1-2 kg. Jinak má pumelo...

  • Pšeničná mouka hladká

     Při mletí potravinářské pšenice se hladké mouky dosáhne mletím hrubších částic zrna najemno a konečným prosátím. Hladká mouka je hladká na...

Recepty s "Dršťky":

  • Dršťková polévka

    Nejlépe se to dělá v koupených již vypraných a spracovaných dršťkách je to bez námahy. Jinak je vaříme v půl hodiny, vodu pak slijeme a dáme do...



Nové příspěvky