Tisk

Dršťky

Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí. Prodávají se čištěné, omyté a blanšírované (předvařené), někdy i vařené. Koupíme-li dršťky syrové, je nutno je opakovaně promývat a velmi dlouho a pomalu vařit. Ke klasické úpravě patří zadělávané dušené dršťky. Nejznámějším receptem je však určitě dršťková polévka.


Další pojmy slovníku:

  • Tataki

    Jedná se o způsob přípravy rybího nebo i jiného masa používaný sice v japonské kuchyni již od 19. století, ale převzatý z evropského způsobu...

  • Bobkový list

    Jsou to kožovité listy vavřínu, teplomilného stálezeleného stromku, který roste po celé středozemní oblasti, i když původně pochází z Asie. Používá...

  • Parmská šunka

    Parmská šunka je syrová šunka vynikající kvality, která se pod názvem prosciutto crudo konzervuje v Langhiranu u Parmy v Itálii. Význam názvu...

  • Šalvěj lékařská

    Známá rostlina severního Středozemí má plstnaté listy, silně aromatickou vůni a kořennou chuť. Barva listů, chuť a vůně jsou u různých druhů...

  • Konkase (Concasse)

    Konkase je termín z francouzštiny, který znamená nasekanou, rozmačkanou nebo rozmixovanou základní surovinu. Většinou se jedná o zeleninu....

Recepty s "Dršťky":

  • Dršťková polévka

    Nejlépe se to dělá v koupených již vypraných a spracovaných dršťkách je to bez námahy. Jinak je vaříme v půl hodiny, vodu pak slijeme a dáme do...



Nové příspěvky