Tisk článku

Dukátové buchtičky

Jedním ze sladkých jídel, kterým pohrdne jen velmi málo strávníků, jsou dukátové buchtičky. Jde o pokrm oblíbený především mezi dětmi, ale rádi si jej dají i dospělí. Dukátové buchtičky můžeme podávat jako hlavní chod po vydatnější polévce nebo v menším množství jako moučník.

Dukátové buchtičky

Dukátové buchtičky a těsto

Buchtičky, které jsou základní součástí tohoto jídla by měly být z kynutého těsta. Samozřejmě, v rychlosti se dají nahradit i piškoty nebo sušenkami, ale to je prostě náhradní jídlo, nikoliv dukátové buchtičky. Dnes se buchtičky dají v pekárnách i jiných obchodech koupit jako polotovar a i tak může být základní surovina vyřešena. Komu nevadí pečení a má přiměřené množství času, upeče si buchtičky domácí. Pokud buchtičky zbudou, dají se velmi dobře zmrazit a použít rozmrazené a trochu rozpečené při vhodné příležitosti třeba jenom jako dezert nebo rychlá svačina či lehká večeře pro děti.

Dukátové buchtičky a příprava těsta

Na buchtičky zaděláme kynuté těsto z polohrubé mouky, droždí, mléka, žloutků, trochy cukru a másla nebo rostlinného tuku. Pro chuť těsta přidáme i špetku soli. Polohrubá mouka není podmínka, někdo má raději mouku hladkou, která při pečení více nabývá. Takže ji lze za polohrubou zaměnit nebo dát obě mouky půl na půl. Hrubá mouka se k pečení hodí méně. Množství mouky volíme podle toho, kolik porcí budeme potřebovat. Nejčastější objem je 50 dkg mouky, ke kterému potřebujeme cca 2,5 dkg droždí, což je něco více než polovina kostky. Těsto zaděláváme zcela klasicky, to znamená, že droždí rozdrobíme do důlku v mouce nebo zvlášť do mističky, posypeme trochou cukru a mouky a zalijeme teplým mlékem. Jakmile kvásek vzejde, což je tehdy, když zdvojnásobí svůj objem, tak jej zpracujeme společně s ostatními surovinami do hladkého a pružného těsta. Buchtičky se tvarují spíše menší, takže nejlepší a nejrychlejší je, když si uděláme váleček a z něho pak nožem odkrajujeme dílky. Ty lehce zakulatíme a skládáme na vymaštěný plech těsně vedle sebe, aby vyběhly do výšky. Mezi sebou je promastíme máslem, aby se příliš nespekly dohromady. Na plechu je necháme ještě chvíli kynout, pak je v předehřáté troubě upečeme. Buchtičky podáváme ještě teplé, takže je vhodné mít po jejich upečení již připravený krém na přelití.

Dukátové buchtičky a krém

Starší kuchařky si možná ještě pamatují, že se buchtičky podávaly s krémem nazývaným šodó nebo se žloutkovým krémem. Oba tyto krémy byly o něco pracnější a vyžadovaly o něco více zkušeností, protože krém se musel zručně míchat a včas odstavit, aby u něj nedošlo k varu. Příprava krému se zrychlila s podáváním pudinkových krémů z mléka a pudinkového prášku.

Šodó k dukátovým buchtičkám

Pod názvem šodó se skrývá vinná pěna připravená se žloutky a cukrem. Tato pěna se dělá tak, že se do vína vsype cukr a nechá se rozpustit. Pak se víno s přidanými žloutky zahřívá ve vodní lázni. Přitom je třeba šodó stále míchat až do doby, kdy víno napění a začne houstnout. Víno s vejci pění skutečně hodně, takže pokud bychom to chtěli vyzkoušet, je třeba mít vyšší nádobu. Po zahoustnutí ihned odstavíme, pěna se nesmí vařit. Také ihned podáváme, protože stáním by napěnění opadlo.

Žloutkový krém k dukátovým buchtičkám

Je to jednoduchý vařený krém z mléka, žloutků a trochy škrobové moučky bramborové nebo kukuřičné. Na půllitr mléka dáváme 2 žloutky a lžíci moučky. Postupujeme tak, že trochu mléka odlijeme a rozmícháme v něm škrobovou moučku a žloutky. Zbytek mléka uvedeme do varu a do něj vlijeme rozmíchanou směs. Za stálého míchání ji necháme zahoustnout, přidáme cukr a pak ihned odstavíme. Krém se nesmí vařit. Hotový krém můžeme dochutit pro dospělé rumem nebo rumovou trestí. Místo této příchuti můžeme dát citronovou nebo pomerančovou šťávu, vanilku, vanilkový cukr nebo několik kapek vanilkové tresti. Bílky od spotřebovaných žloutků buď využijeme při jiné příležitosti nebo z nich ušleháme sníh a těsně před podáváním jej vmícháme do krému.

Pudinkový krém k dukátovým buchtičkám

Je to jednoduchý a hojně využívaný postup vaření krému. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, který osladíme, případně dochutíme a použijeme na přelití. Aby byl krém řidší, tak dáváme na 1 prášek zhruba o 1 dl více mléka. Mléko na tento krém můžeme trochu ředit vodou, ovocnou šťávou z kompotu nebo ovocnou šťávou připravenou ze sirupu. Jako pudinkový prášek se nejvíce používá vanilkový, ale nic nebrání tomu, aby se použily i jiné příchutě. Pudinkový krém buď jen sladíme nebo jej dochutíme citronovou či pomerančovou šťávou, několika kapkami trestě podle vlastního výběru. Při podávání můžeme krém dozdobit kousky ovoce, trochou čokolády nebo jemně poprášit kakaem.
 





Příspěvky ke článku: Dukátové buchtičky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...