Tisk článku

Důležité vitamíny a kde je hledat

Jako vitamíny jsou označovány látky, které jsou v malém množství nezbytné pro naše zdraví a nacházíme je v naší smíšené stravě. Z vitamínů, které jsou pro náš organismus nejdůležitější, jich dnes uvádíme pět.

Důležité vitamíny a kde je hledat

Druhy vitamínů

Ke každému z níže uvedených základních vitamínů je připojena informace, v kterých hlavních potravinách je najdeme. Recepty na zpracování surovin obsahujících příslušné vitamíny můžete najít v jednotlivých rubrikách A-Z receptů.

Vitamín A

Vitamín A posiluje zrak, ochraňuje sliznici a pokožku, dobře působí i na růst vlasů. Je obsažen v tuku, máslu, sýrech a vejcích. Ze zeleniny si jej naše tělo dokáže vyrobit z karotenu, který se nachází ve špenátu, v kapustě, rajčatech, hlávkovém salátu. V ovoci je karoten obsažen zejména v meruňkách. U zelenin je karotenu v zevních listech větší množství než ve vnitřních. Vitamín A je rozpustný v tucích, proto například při dušení mrkve nebo jiné zeleniny, přidáváme alespoň malé množství tuku. Vitamín A se poškozuje dlouhým ohříváním, proto volíme rychlejší úpravu a podávání čerstvých, ne ohřívaných pokrmů.

Vitamín B1

Vitamín B1 je velmi potřebný pro správnou činnost nervové soustavy. V potravě ho získáváme z droždí, hrachu, vepřového masa, ledvinek, ovesných vloček, obilnin a tmavého chleba. U obilnin je obsažen těsně pod slupkou obilných zrn, proto se snažíme využívat celozrnné mouky, která je v tomto směru vitamínově bohatší než vymílaná mouka. Vitamín B1 je rozpustný ve vodě a vůči teplu je poměrně odolný.

Vitamín B2

Vitamín B2 tvoří tkáně. Je obsažen v mléce, obilninách, čerstvém mase, vejcích, zelí, kapustě špenátu, zeleném hrášku a jiných zeleninách. Dále vitamín B2 najdeme v čerstvých houbách, játrech a ledvinkách.

Vitamín C

Vitamín C snižuje únavu, zvyšuje odolnost proti infekčním nákazám a zlepšuje hojení ran. Velmi důležitý je tím, že snižuje riziko kornatěni cév. Obsažen je především v ovoci a zelenině, nejvíce vitamínu C je v citrusových plodech. Bohatým zdrojem vitamínu C jsou ale také syrové papriky, šťáva z rajčat a částečně i zelí. Snažíme se proto využít sezónních vlivů, kdy je ovoce i zelenina čerstvé a nepříliš dlouho skladované a podáváme je v syrovém stavu, pokud možno co nejčastěji. Ovoce i zeleninu čistíme a krájíme pouze nerezovými nástroji a pracujeme rychle, abychom oba druhy nevystavovali oxidaci a tím snížení obsahu vitamínu. Ze stejných důvodů při tepelné úpravě volíme šetrnější postupy.

Vitamín D

Vitamín D pomáhá při stavbě kostí a napomáhá správnému hospodaření našeho těla s vápníkem. Vitamín D najdeme v rybím tuku, mořských rybách, mléku, máslu a vejcích. Mořské ryby doplňují naši stravu také jódem.

Rady na závěr

Jistě není možné každý připravovaný pokrm přepočítávat na denní potřebnou dávku vitamínů. Je ale jistě možné snažit se o co nejpestřejší složení stravy jak pro dospělé, tak pro děti. Dostatek důležitého vitamínu C pak zajistíme přídavky k hlavním denním pokrmům. Může to být syrové ovoce nebo zelenina, upravená jako zeleninová obloha či salát, zelené natě na pomazánky nebo ovocné nebo zeleninové nápoje.
 





Příspěvky ke článku: Důležité vitamíny a kde je hledat

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky