Snadné recepty na ovocné džusy vyrobené v pohodlí domova. Inspirujte se!

Také vás občas přepadne chuť na dobrý ovocný nápoj, ale ty kupované vám nechutnají?

Proč si jej tedy nepřipravíte ze svých nejoblíbenějších ingrediencí?

Vyzkoušejte naše zajímavé recepty na domácí džus, které se vám budou jistě hodit.

Užijte si to!

Domácí jablkový džus

O jablkách se říká, že jsou elixírem mládí, ale také šťavnatou lékárnou. Hodí se na mošty, džemy, kompoty, čaje a v neposlední řadě i do džusů. Víte o něčem lahodnějším než je čerstvý jablečný džus, navíc vyrobený doma?

Ingredience

  • 200 g cukru krupice
  • 1,5 – 2 kg jablek
  • 1/2 lžičky kyseliny citrónové
  • minerální či stolní voda na ředění

Postup

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, stopek a případných nedokonalostí (tzv. bubák atd.).
  2. Potom je nakrájíme na drobné kousky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou.
  3. Nemusí jí být moc, aby jablka zbytečně neplavala.
  4. Na středním ohni necháme dusit doměkka a hned pak rozmixujeme, ideálně tyčovým mixérem.
  5. Rozmixovaná jablka dáme na síto a ještě propasírujeme.
  6. Do nádoby k propasírovaným jablkům přisypeme cukr, kyselinu citronovou a důkladně promícháme, aby se vše rozpustilo.
  7. Pokud se vám bude zdát džus málo sladký či kyselý, dochuťte ho cukrem nebo kyselinou.
  8. Jakmile máme hotovo, což znamená rozmícháno, naplníme džus do lahví, které musíme opravdu pečlivě uzavřít a vložíme je do hrnce.
  9. Zalijeme teplou vodou a 20 minut sterilujeme.
  10. Pokud máte hrnec na zavařování, použijte jej.
  11. Předtím, než budeme jablečný džus podávat, musíme ho ještě zředit minerální nebo stolní vodou.
  12. Množství je individuální, podle toho, jak silný má džus být.
Džus z jablek nalitý ve sklenici, která je položena vedle čerstvých jablek.
www.minnetonkaorchards.com

Máte doma jablka a nevíte co s nimi? Nebo máte chuť upéct si něco ke kávě? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na jablečnou buchtu, kterou zvládnete upéct, i když v pečení nejste úplně zběhlí.

Multivitamínový džus

Zdravé a dobré, přesně takové jsou domácí džusy a mnoho z nás jim dává přednost před tunou sladkostí, které nás lákají k hříchu. Opravdovou bombou je tzv. mulťák, tedy multivitaminový džus, na který použijete takové ingredience, jež jsou přímo nadupané zdraví prospěšnými látkami.

Ingredience

  • 60 g mrkve
  • 1 kg jablek (ideálně zelená odrůda)
  • 1 větší grapefruit
  • 2 pomeranče
  • 1 banán
  • šťáva z 1 chemicky neošetřeného citronu

Postup

  1. Jablka i mrkev očistíme, nakrájíme na středně velké kostky a dáme vařit, dokud se úplně nerozvaří.
  2. Oloupeme grapefruit, pomeranč i banán, rozkrájíme a hodíme do mixovací nádoby rozmixovat.
  3. Uvařenou mrkev s jablky necháme vychladnout a pak směs slijeme.
  4. Přilijeme 1 litr vychlazené vody, kterou jsme si předtím převařili a znovu důkladně rozmixujeme.
  5. Nakonec přelijeme do čistých skleněných lahví, a co nejdůkladněji uzavřeme.
  6. Kdo chce, může si je i zavařit, podobně jako kompoty.
Džus z mrkve, jablek, grepu, pomerančů a citronu rozlitý ve sklenicích, které jsou položeny vedle různých druhů čerstvého ovoce.
www.food.ndtv.com

Domácí džus z pomerančů a mrkve

Kombinace pomeranče s mrkví je lahodná a pro naše zdraví velmi prospěšná. Příprava džusu je snadná a pochutná si celá rodina. Je určen k rychlé spotřebě, takže se ho snažte zkonzumovat během pár dnů, což není v domácnosti s malými dětmi žádný problém.

Ingredience

  • 1 kg mrkve
  • 3 středně velké pomeranče
  • 1 kg cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce kyseliny citronové
  • 1 láhev citrónového sirupu
  • 12 l vody

Postup

  1. Mrkev očistíme, nakrájíme na menší kousky a vhodíme do hrnce.
  2. Pomeranče důkladně omyjeme a rozkrájíme i s kůrou.
  3. Každý kousek musíme zbavit případných pecek.
  4. Přidáme do hrnce, kde už máme mrkev a zasypeme cukrem s kyselinou citronovou.
  5. Nakonec přilijeme 2 litry vody, postavíme na sporák a na středním ohni vaříme do změknutí.
  6. Jakmile máme dovařeno, odstavíme hrnec stranou a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme.
  7. Vezmeme větší hrnec, do kterého se vejde 10 litrů vody, kterou převaříme a necháme vychladnout.
  8. Po vychladnutí do ní přidáme rozmixovanou směs, přilijeme celou lahev citronového sirupu (může být i pomerančový), promícháme a necháme vychladit.
Pomerančovo-mrkvový džus nalitý ve sklenici, která je položena vedle čerstvé mrkve a pomerančů.
www.foodnetwork.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na osvěžující studené nápoje, které můžete připravit nejen sobě, ale i dětem a návštěvám.

Broskvový džus

Co je víc než zralá, čerstvá, šťavnatá broskev? Džus z ní připraven! Je vynikající smíchaný s perlivou vodou, můžete ho však použít třeba i do míchaných alkoholických drinků nebo ho popíjet jen tak samotný.

Ingredience

  • 8 čerstvých broskví
  • šťáva z 1 citrónu
  • v případě potřeby přidejte 8-12 lžic cukru podle chuti
  • 4 šálky vody

Postup

  1. Naplníme velký hrnec vodou a přivedeme k varu.
  2. Očistíme broskve a na spodní straně každé broskve vykrojíme „X“ (usnadňuje to pozdější loupání).
  3. Vložíme broskve do vody a vaříme 1 minutu.
  4. Vyjmeme broskve z hrnce a vložíme je do velké mísy naplněné ledovou vodou, abychom zastavili proces vaření.
  5. Když broskve dostatečně vychladnou, oloupeme je, rozkrojíme napůl a odstraníme pecku.
  6. Do mixéru přidáme dvě broskve najednou a přidáme 1 šálek vody.
  7. Necháme mixér běžet na maximum, dokud nebudeme mít broskvovou šťávu.
  8. Nalijeme ji do jemného síta a stěrkou vytlačíme co nejvíce tekutiny.
  9. Přecezenou šťávu dáme do hrnce.
  10. Opakujeme ještě 3x.
  11. Do šťávy přidáme v případě potřeby citronovou šťávu a cukr a přivedeme k varu.
  12. Jakmile se šťáva vyvaří, stáhneme ji z plotny a necháme vychladnout.
  13. Po vychladnutí nalijeme do vzduchotěsných nádob (například zavařovací sklenice) a uložíme je do lednice, dokud nebudeme připraveni je použít.
  14. Vzniklý džus se dá také zmrazit nebo zavařit pro pozdější použití.
Džus z broskví rozlitý v lahvích, před kterými jsou položeny čerstvé broskve.
www.rockymountaincooking.com

Citronový džus s mrkví a pomeranči

Citron dokáže osvěžit, dodá tělu spoustu vitaminů, a když se zkombinuje ještě s dalšími ingrediencemi, chutná džus naprosto úžasně. Navíc vás jistě potěší, že se nemusí nijak složitě vařit.

Ingredience

  • 2 velké pomeranče
  • 3 citrony
  • 2 středně velké mrkve
  • 8 lžiček kyseliny citronové
  • 1 kg cukru
  • 11 l převařené vody

Postup

  1. Pomeranče i citrony důkladně omyjeme, zvlášť pokud nemáme k dispozici chemicky neošetřené plody.
  2. Citrony oloupeme, respektive z nich kůru opatrně okrájíme a spolu s celými pomeranči (i s kůrou) nakrájíme na kostičky.
  3. Mrkev očistíme, pokrájíme na kolečka či kostičky, přidáme k ovoci, zasypeme kyselinou citronovou, promícháme a necháme do druhého dne odstát.
  4. Následující den vezmeme tyčový mixér, vše pečlivě rozmixujeme a přecedíme přes síto (nebo cedník, záleží co má člověk po ruce).
  5. Nakonec vezmeme zbývajících 10 litrů vody, rozpustíme v ní všechen cukr, přidáme rozmixovanou směs, zamícháme, vychladíme a můžeme podávat.
Džus z citronů, mrkví a pomerančů nalitý ve sklenici.
www.marthastewart.com

Vyzkoušejte také naše recepty na detoxikační smoothie, které pomohou očistit váš organismus a dodají tělu potřebnou energii.

A jaký ovocný džus je ten vás NEJ? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X