Tisk článku

Dušená slepice

Slepici známe většinou jako velmi dobrou surovinu na polévku a v tom případě ji jednoduše uvaříme, vhodné maso obereme do polévky a to bývá celé využití slepice. Ale slepici můžeme také péct nebo zapékat, ale i dusit. Slepice je na dušení velmi vhodná, protože v tom případě se k ní přidávají další suroviny, které konečné jídlo zpestří a dochutí. Pokud jí dáme dostatečný čas na podušení, tak bývá slepice měkká a maso není vysušené pečením.

Dušená slepice

Slepice a její příprava

Slepici kupujeme většinou mraženou a to buď celou nebo porce z větších slepic. Musíme ji proto nejdříve nechat rozmrznout. Měla by mít dost času na pozvolné rozmrznutí, aby se šťáva vsakovala zpět do masa. Nejvhodnější je její umístění do chladničky, kde postupně povolí i při nízké teplotě. Koupené slepice jsou sice již vykuchané a očištěné od peří, ale přesto ji prohlédneme, případné zbytky odstraníme a připravíme ji k úpravě.

Slepice k dušení

Slepici většinou nedusíme celou, ale rozporcujeme ji na čtvrtky. Můžeme také postupovat tak, že celou slepici nejdříve povaříme do poloměkka a teprve potom ji rozporcujeme. Tak nám zbude vývar na podlévání, případně i na polévku a slepice je mnohem dříve upravená. Povařenou slepici můžeme také daleko snadněji alespoň částečně, případně zcela vykostit. Pak už slepici upravujeme podle vybraného receptu. Pro dušení ji vždy nejdříve trochu opečeme, podlijeme a dusíme doměkka, během dušení podle potřeby podléváme. Dusit ji můžeme pod pokličkou v hrnci na sporáku nebo v troubě, vždy však dostatečně podlitou. Do trouby se hodí především tehdy, kdy ji připravujeme bez omáčky, jen s trochou šťávy, protože ji před dokončením můžeme nechat odkrýt a zapéct do kůrky.

Dušená slepice a koření

Dušenou slepici můžeme připravit s mnoha druhy koření, kořenících směsí nebo tekutých kořenících přípravků. Kromě soli používáme především :

  • koření a kořenící směsi:
    • mletá sladká paprika: Na guláše ze slepice, na oblíbenou slepici na paprice a při chuťově výraznějších, hodně kořeněných receptech.
    • mletý pepř: Používáme v menším množství k dochucení.
    • kari koření: Použijeme buď samostatně nebo ve směsi s dalším kořením.
    • bobkový list, nové koření a celý pepř: Jsou nezbytné při přípravě slepice na divoko nebo na způsob svíčkové omáčky.
    • další koření: Používáme je individuálně v malém množství podle receptu. Patří sem například muškátový oříšek nebo květ, majoránka, oregano, tymián a jiné koření.
    • kořenící směsi: Tyto směsi si buď připravíme sami, ale častěji si je asi koupíme podle vlastního výběru. Patří sem především Vegety s různou příchutí, kořenící směsi na guláš nebo na rajskou omáčku a další.
  • kořenící přípravky: 
    • hořčice: Plnotučnou hořčicí nebo jinými druhy hořčice u některých receptů dochucujeme.
    • rajský protlak: Ze slepice je dobrá rajská omáčka a rajský protlak je jednou z hlavních ingrediencí, pokud nepoužijeme čerstvá nebo sterilovaná rajčata.
    • kečup: Kečupem dochucujeme některá jídla s menším množstvím šťávy.
  • tekuté kořenící přípravky:
    • polévkové koření
    • sójová omáčka
    • worcesterová omáčka
    • další různé tekuté kořenící přípravky

Dušená slepice a další suroviny

K jemnému masu slepice se hodí řada dalších ingrediencí, která jídlo ze slepice obohatí o další chutě a rozšíří možnosti v počtu receptů. V první řadě je to zřejmě smetana a to jak sladká, tak zakysaná, která zjemní každé jídlo ze slepice. Někdy místo smetany stačí kousek másla nebo plnotučné mléko. Podobné je to i se sýry, i když u dušené slepice je používáme spíše jenom na posypání hotového jídla. Velmi dobrou ingrediencí k dušené slepici jsou houby. Spolu se slepicí však často používáme zeleninu. U omáček především kořenovou zeleninu, papriky, rajčata a nezbytnou cibuli, někdy i česnek. I k dušené slepici se hodí květák, brokolice, pórek, kapusta, zelí sladké i kysané, fazolky, hrášek a jiná méně obvyklá zelenina. Kromě zeleniny to může být i ovoce, především jablka nebo jiné dostatečně šťavnaté ovoce. Méně tučnou slepici můžeme špikovat nebo k ní jenom přidat kousek slaniny, případně ji můžeme doplnit i jinou uzeninou, játry nebo kousky jiného masa.

Dušená slepice a přílohy

K dušené slepici se hodí všechny přílohy. Ke slepici s omáčkou to mohou být knedlíky, noky, dušená rýže a různé druhy vařených těstovin. Slepici připravenou spíše s přírodní šťávou podáváme s brambory nebo bramborovou kaší, ale hodí se k ní i kuskus a samozřejmě také těstoviny nebo dušená rýže.
 





Příspěvky ke článku: Dušená slepice

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky