Tisk článku

Dušené krůtí maso

Krůtu celou nebo její jednotlivé části nejčastěji pečeme samostatně nebo s nádivkou. Z krůtích prsou jsou vynikající minutky nebo klasické smažené řízky. Tím však možnosti tepelné úpravy krůtího masa nekončí, protože krůtí maso je výborné i dušené. Při správném postupu získáme jistotu, že bude maso krásně měkké a vhodnými přísadami může být takové jídlo pokaždé jiné.

Dušené krůtí maso

Krůtí maso a příprava před dušením

Před dušením je vhodné krůtí maso alespoň částečně nebo ještě lépe celé vykostit. Kosti se dají vyvařit v tlakovém hrnci a pak použít jako vývar na podlévání. Vykostěné maso pak krájíme na plátky nebo na menší kousky. Podle vybraného receptu je pak buď jen osolíme nebo doplníme i kořením. Před dušením je vhodné maso nejdříve opéci na tuku ze všech stran, pak teprve podlít tekutinou a dusit.

Dušené krůtí maso a ingredience

Krůtí maso, zvláště z prsou je velmi jemné, málo tučné a chuťově poměrně nevýrazné. Proto je možné jej různě kořenit, používat dochucující přípravky, jako je kečup, hořčice a kořenící omáčky a především doplňovat nebo plnit dalšími surovinami. Mezi ně patří například houby, jiné maso, játra či uzenina, ovoce nebo zelenina. Přidáváme je podle jejich charakteru buď na začátku dušení nebo v jeho průběhu. Při dušení podléváme nejčastěji vývarem, případně horkou vodou, ale lze použít i víno nebo pivo či jinou tekutinu. Na závěr ještě můžeme pokrm zjemnit sladkou nebo zakysanou smetanou a při podávání jej posypat sýrem či zelenými natěmi.

Krůtí maso s houbami

Ke krůtímu masu můžeme přidávat téměř celoročně dostupné žampiony nebo hlívu ústřičnou. V houbařské sezóně se dají využít lesní houby. Z nich se hodí především světlejší a tvrdší houby, jako jsou pravé hřiby nebo klouzky. Jemně nakrájené houby dusíme společně s masem, případně někdy i zvlášť a takto připravovaná jídla se hodí doplnit smetanou. Kořeníme je podle chuti. Můžeme jen mírně a připravit tak jemné jídlo nebo využít tzv. divoké koření a pak můžeme podávat chuťově výraznější jídlo. Pro tuto úpravu se mohou použít i nakládané houby.

Krůtí maso s uzeninou

Uzenina může u krůtího masa posloužit jako chuťový doplněk, případně nastavit menší objem krůtího masa. Hodí se jak šunka nebo jemné salámy či párky, tak i poněkud chuťově výraznější uzenina. Za uzeninu můžeme v tomto případě považovat i anglickou nebo běžnou slaninu, se kterou méně tučné krůtí maso připravujeme.

Krůtí maso s ovocem

I ovoce se u dušeného krůtího masa uplatní. Jako vždy jsou to především jablka, ale vhodné jsou i meruňky, broskve, švestky a z dováženého ovoce banány nebo citrusy. Pokud není k dispozici ovoce čerstvé, tak se dá použít i ovoce kompotované, mražené nebo sušené. Kompotované ovoce nám poskytuje i výhodu použití nálevu na podlévání.

Krůtí maso se zeleninou

Zelenina čerstvá, mražená i nakládaná poskytuje nepřebernou řadu možností k doplnění a ovlivnění chuti dušeného krůtího masa. Přidáváme samostatné druhy nebo z nich vytváříme zeleninové směsi. Mezi nejčastěji používané druhy patří :

  • cibule a česnek: Cibulí ovlivňujeme především chuť a většinou se bez ní neobejde základ dušeného masa, česnek používáme pro dochucení a to v míře, která lahodí naší chuti a která se hodí k receptu.
  • papriky a rajčata: Čerstvé papriky se hodí vždy a dobře vypadá, když použijeme vícebarevné, často je také kombinujeme s rajčaty. Rajčata přidáváme většinou spařená, oloupaná a nakrájená na kostičky.
  • pórek: Přidáváme jej nakrájený na kolečka a většinou jen bílou část, i když použít můžeme i nadrobno nakrájenou zelenou část.
  • fazolky a hrášek: Fazolkové lusky doplněné kysanou smetanou jsou velmi dobrým doplňkem krůtího masa a podobně jako fazolky i hrášek se může podusit s krůtím masem. Délku dušení přizpůsobíme tomu, zda používáme čerstvý, mražený nebo sterilovaný hrášek.
  • květák a brokolice: Obojí používáme rozebrané na růžičky a přidáváme až v průběhu dušení nebo podusíme zvlášť.
  • kořenová zelenina: Sem patří mrkev, celer a petržel. Můžeme je používat samostatně nebo s jinou zeleninou, ale největší využití mají tehdy, pokud krůtí maso připravujeme na způsob svíčkové.

Dušené krůtí maso a příloha

Krůtí maso můžeme po dušení připravit s omáčkou, pak podáváme třeba i jemné knedlíky nebo noky. K dušenému masu s přírodní šťávou se hodí různě upravené brambory nebo dušená rýže, případně i kuskus. K pikantnějším úpravám můžeme podávat i hranolky nebo krokety.
 





Příspěvky ke článku: Dušené krůtí maso

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky