Tisk článku

Dušené masové nudličky

Chcete poměrně rychle uvařit masové jídlo? Máte doma koření, kousek uzeniny nebo sýra, houby, zeleninu či ovoce ? Pak určitě uspějete s některým z receptů na masové nudličky, které lze dusit v kastrole na plotně, v pekáčku v troubě nebo pro skutečné zrychlení v tlakovém hrnci. Receptů na výběr je nepřeberné množství, zapojit můžete i vlastní fantazii při dodržení základních zásad.

Dušené masové nudličky

Výběr masa

Masové nudličky můžeme připravovat jak z kvalitnějších druhů masa, u hovězího především z roštěnce, u vepřového z kotlety nebo kýty, tak i z těch ostatních, kam patří například zadní hovězí nebo vepřová plec. Dalo by se použít i přední hovězí, ale tam pak raději krájíme maso na kostky, aby se nerozpadalo na vlákna. Vepřový bůček je na dušení příliš tučný, ten si ponecháme na pečení. Samozřejmě můžeme využít kuřecí a krůtí maso či vykostěného králíka. S rybím masem musíme zacházet opět opatrně, aby se při dušení nerozpadlo.

Příprava masa

Maso předem omyjeme, osušíme, zbavíme případných nežádoucích blan, tučných okrajů a nakrájíme je přes vlákno na nudličky asi 1-2 x 4 cm. Maso pak osolíme, okořeníme a promícháme. Můžeme je předem i marinovat několik hodin nebo do druhého dne v některé z vhodných marinád, maso tím zkřehne a je dříve měkké.

Další suroviny k masovým nudličkám

Další suroviny k přípravě masových nudliček:

  • koření: Lze použít koření všeho druhu, včetně kořenících přípravků nebo dochucovadel jako je kečup, hořčice, kořenící omáčky.
  • uzenina: Do základu na dušení používáme slaninu, jako přídavek k masu pak šunku, párky nebo různé druhy klobás.
  • houby: Nejvhodnější je přidávat houby již předem podušené.
  • zelenina: Ze zeleniny používáme samozřejmě cibuli a na dochucení pak česnek. Kromě toho lze použít téměř všechny druhy zeleniny. Mezi nejčastější patří kořenová zelenina, papriky, rajčata, cuketa, květák nebo brokolice, zelí a kapusta. K dušeným masovým nudličkám lze využít i konzervovanou zeleninu.
  • ovoce: Nejvíce se hodí jablka, ale mohou to být i meruňky, švestky a hroznové víno. Ovoce používáme čerstvé nebo kompotované.

Dušení masa

Připravené masové nudličky krátce osmahneme na rozehřátém tuku, aby se maso zatáhlo, což poznáme tak, že maso zbělá. Na dušení je neopékáme do kůrky. Maso podlijeme a můžeme přidávat další ingredience. Přidáváme je postupně tak, aby se vše dodusilo společně s masem. Na podlévání používáme masový vývar nebo jen horkou vodu. Obojí můžeme nahradit bílým i červeným vínem, mlékem nebo smetanou. Zajímavou chuť získáme při použití kompotovaného ovoce nebo konzervované zeleniny, kdy nálevem maso podléváme. Podléváme vždy jen mírně, nejvýše do poloviny vrstvy masa. Dusíme na plotně v běžném hrnci při mírné teplotě nebo v hrnci tlakovém a potřebná doba do změknutí se odvíjí od druhu masa. Dusit lze i v troubě v pekáči, což má tu výhodu, že dušení probíhá zvolna. Hotové jídlo dochutíme podle potřeby a pro ozdobu nebo chuť je můžeme sypat strouhaným sýrem, zelenými natěmi, nudličkami šunky, kroužky cibule nebo jiné zeleniny.

Přílohy k masovým nudličkám

Podle druhu a především chuti můžeme použít brambory v různých úpravách včetně smažených hranolků, dušenou rýži, kuskus a hodí se i těstoviny.
 





Příspěvky ke článku: Dušené masové nudličky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...
  • Hmmmm...
    Jak dlouho a na kolik stupňů to mam péct? ?? O tom tu není nic napsáno. .. mam elektrickou...