Tisk

En Papillote

Francouzský název "En Papillote" znamená v překladu "v pergamenu". Je to způsob kuchyňské úpravy, kdy se jídlo pečlivě zabalí do potravinářského papíru z celulózy, voskového papíru nebo hliníkové fólie a pak se peče. U nás se takto připravují jídla v hliníkové fólii - alobalu. V uzavřeném balíčku se udržuje vlhkost, která může pocházet přímo z použitých surovin nebo se do balíčku přidává malé množství tekutiny, jako voda, pivo nebo víno, případně jogurt, kečup, řídká hořčice nebo různě ochucená zálivka. Nejčastěji se tento způsob vaření používá u drůbeže nebo ryb, ale lze tak připravovat i jiné druhy masa. Použití koření a dalších dochucujících přísad závisí na zvoleném receptu a na vlastní chuti. Před podáváním se balíček samozřejmě rozbalí.


Další pojmy slovníku:

  • Konfitování

    Konfitování je způsob úpravy masa, který spočívá v jeho velmi pomalé tepelné úpravě. Název napovídá, že je převzat z francouzštiny a že se jedná o...

  • Sýr cottage

    Název sýra cottage pochází z angličtiny, kde se tak nazývá domácí tvarohový sýr. Tvarohovým sýrem sýr cottage také je a vyrábí se v řadě různých...

  • Černý pepř mletý

    Tmavé a svraskalé kuličky pepře se melou na jemný prášek, kterým se koření řada různých pokrmů. Mletý pepř se vyrábí i průmyslově a v mleté formě...

  • Hrášek

    Drobnější kulaté zelené hrášky se získávají z nezralých dřeňových hrachů, které se pro tyto účely pěstují. Zelený hrášek, nazývaný také cukrový...

  • Macerace

    Macerací se nazývá postup, při kterém se potraviny máčí v tekutině, aby změkly, případně, aby se zbavily nežádoucího pachu. Tak se třeba máčí...

Recepty s "En Papillote":

  • Tvarohové palačinky

    V mléce rozmícháme cukr, sůl, vejce, rozetřený tvaroh a mouku. Na pánvi na rozehřátém oleji upečeme tenké palačinky, které naplníme marmeládou a...

  • Masový salát s celerem

    Uvařený a vychladlý celer nakrájíme na plátky, uvařené maso na nudličky. Jablka i mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Papriku nakrájíme na tenké...

  • Koprová polévka s vejcem

    Syrové brambory nakrájíme na malé kostičky a vaříme v osolené vodě s kmínem. K poloměkkým bramborám přilijeme mlékos rozmíchanou moukou a dobře...

  • Pekelné kuře

    V oleji nebo másle promícháme všechno koření, prolisovaný česnek a sůl. Kuře očistíme, omyjeme, osušíme a potřeme směsí. Necháme několik hodin...

  • Grilovaná rajčata

    Rajčata nahoře nařízneme do hvězdy, ale nedokrojíme. Smícháme majoránku, strouhaný sýr, tavený sýr, sůl, bazalku a pepř a vzniklou pastou vytřeme...



Nové příspěvky