Tisk

Extra virgin olivový olej (Panenský olivový olej)

Olivový olej prodávaný pod značkou Extra virgin (extra panenský) patří k nejkvalitnějším stolním olejům. Je vyráběn z prvního lisování oliv a bývají použity jen prvotřídní čerstvě dozrálé plody. Lisuje se zásadně za studena a jenom mechanickými postupy. Většinou má nazelenalou barvu, ale barva olivového oleje je vždy odvozena od zralosti oliv. Chuť olivového oleje je mírně nahořklá a lehce palčivá. Nepoužívá se k vaření, ale výhradně v syrovém stavu do salátových zálivek nebo k ochucení různých jídel. Pro obsah vitamínu E a nenasycených mastných kyselin je olivový olej považován za velmi prospěšný zdraví. 


Další pojmy slovníku:

  • Pudinkový prášek

    Pudinkový prášek je vyráběn ze škrobové moučky, která zajišťuje tuhnutí pudinku po uvaření a zchladnutí. Pudinkový prášek je již obohacen o...

  • Vepřová panenka

    Vepřová panenka je nejkvalitnější kus masa z vepře. Jedná se o pruh masa uložený podél páteře a bývá prodávána samostatně nebo jako součást...

  • Čokoláda

    Čokoláda a kakao se připravují z plodů mexického stromu kakaovníku (Theobroma cacao), které obsahují 20-30 bílých semen. Z fermentovaných, sušených...

  • Řepkový olej

    Řepkový olej se vyrábí ze semen řepky olejné a jedná se o jeden z nejpoužívanějších olejů u nás. V potravinářském průmyslu je využíván pro výrobu...

  • Anýz

    Bylinka pěstovaná i u nás jako domácí koření. Používají se drobná sušená semínka podobná kmínu. Mají vonnou a sladkou chuť. Mletý anýz se přidává...



Nové příspěvky