Tisk

Extra virgin olivový olej (Panenský olivový olej)

Olivový olej prodávaný pod značkou Extra virgin (extra panenský) patří k nejkvalitnějším stolním olejům. Je vyráběn z prvního lisování oliv a bývají použity jen prvotřídní čerstvě dozrálé plody. Lisuje se zásadně za studena a jenom mechanickými postupy. Většinou má nazelenalou barvu, ale barva olivového oleje je vždy odvozena od zralosti oliv. Chuť olivového oleje je mírně nahořklá a lehce palčivá. Nepoužívá se k vaření, ale výhradně v syrovém stavu do salátových zálivek nebo k ochucení různých jídel. Pro obsah vitamínu E a nenasycených mastných kyselin je olivový olej považován za velmi prospěšný zdraví. 


Další pojmy slovníku:

  • Konfitování

    Konfitování je způsob úpravy masa, který spočívá v jeho velmi pomalé tepelné úpravě. Název napovídá, že je převzat z francouzštiny a že se jedná o...

  • Rybí filé

    Rybí filé je všeobecný název pro části mořských ryb. Většinou se jedná o některý z druhů tresky. Ryby jsou již očištěné a prodávané jako řezy...

  • Odvar z bylin

    Jak z názvu vyplývá, odvar se získává vařením. Používá se především v případě připravování nápojů z tvrdých částí bylin, jako jsou kořeny nebo kůra...

  • Cukr Demerara

    Je to nerafinovaný, granulovaný hnědý cukr vyrobený z extraktu cukrové třtiny, Pochází z kolonie kolonie Demerara v Guayaně, po níž je pojmenován,...

  • Miňonky

    Miňonky nejsou jen známé malé oplatky s čokoládou. Jedná se o název pro ozdobené pečivo, který se u nás neujal a byl nahrazen jednodušším, i když...



Nové příspěvky