Tisk článku

Falešné pomazánky

Ne, nejde o žádné náhražky pomazánky jako takové, ale pouze o pomazánky, které na pohled vypadají a někdy i chutnají zcela jinak než by měly podle surovin, ze kterých jsou připraveny. Záměna surovin jim rozhodně neubírá na přitažlivosti, ale právě naopak, ještě zpestřuje už tak široký sortiment pomazánek.

Falešné pomazánky

Falešné pomazánky a suroviny

Je nasnadě, že tyto suroviny není možné vyjmenovat. K záměně se však velmi často používají méně nákladné druhy surovin, aby pomazánka byla úspornější, dále pak některé druhy zelenin, které vyhovují barevností. Chuťového efektu se pak dociluje kořením a dochucujícímí přípravky. Ke všem těmto pomazánkám můžeme ještě kromě hlavních surovin přidávat i sýry, vejce či uzeninu nebo trochu masa. Falešných pomazánek je celá řada, protože suroviny se dají mezi sebou různě kombinovat. Mezi nejobvyklejší a nejoblíbenější patří zřejmě následující tři pomazánky :

  • mozečková pomazánka falešná
  • humrová pomazánka falešná
  • masová pomazánka falešná

Mozečková pomazánka falešná

Je to jedna z nejoblíbenějších pomazánek, kde mozeček nahrazují nejrůznější suroviny. Přidávají se k na tuku orestované cibulce a doplňují vejci. Po ztuhnutí vajec a dochucení se pomazánka může podávat teplá nebo po vychladnutí studená. Mozeček může nahradit například :

  • droždí: Dáváme je osmaženou jemně nakrájenou cibuli, necháme je rozpustit a krátce je i smažíme, dokud nezačne růžovět a vonět. Pak zalijeme vejci a dochucujeme kořením.
  • paštika: Na osmažené cibulce rozpustíme paštiku s libovolnou příchutí, doplníme vejci a dokořeníme
  • luštěniny: Hodí se vařené fazole, které rozmixujeme a postupujeme stejným způsobem jako u předcházejících surovin. Dochutit můžeme mletou paprikou, kari kořením, kečupem nebo hořčicí.
  • zelenina: Dá se využívat řada druhů zeleniny, musíme je však předem nebo při přípravě pomazánky podusit doměkka. Zeleninu krájíme vždy nadrobno nebo strouháme. Takto můžeme připravit pomazánku z brokolice, květáku, ředkviček, kapusty, cukety nebo patisonu, jemně nakrájených paprik včetně rajčat, pórku, mrkve nebo celeru. Dobrá je i pomazánka z jemně nakrájeného většího množství cibule, dochucená česnekem a kečupem. Hodí se i různé vhodné směsi zeleniny.

Humrová pomazánka falešná

Další z oblíbených falešných pomazánek. Křehké humří maso nahrazujeme většinou rybím filé, které musíme předem podusit doměkka. Samozřejmě lze využít i jiný druh ryby, ale musíme se zbavit kostí a rovněž ji předem tepelně upravit. Nechceme-li vařit filé, dají se využít i sardinky nebo jiný druh ryb konzervovaných v oleji. Podušené filé či jiný druh ryb nebo rybičky z konzervy rozmělníme a doplňujeme podle chuti například nadrobno nasekanou povařenou nebo sterilovanou zeleninou, cibulí, jablkem, ořechy, mrkví nebo vařenými vejci. Pomazánku spojujeme jemnou majonézou, kterou můžeme nastavit kysanou smetanou nebo jogurtem. Ke kořenění používáme především sůl a pepř, dochucujeme citronovou šťávou.

Masová pomazánka falešná

Falešné masové pomazánky většinou připravujeme z jiných surovin než zrovna z masa Ale pro chuť můžeme samozřejmě přidat i kousek masa nebo uzeniny, někdy stačí i kousek slaniny. Snažíme se je doplnit i zeleninou a co nejlépe dochutit a podávat je můžeme teplé i studené. Na tyto pomazánky se často využívají především :

  • fazole: Předem uvařené fazole rozmixujeme s kouskem slaniny nebo vařeného uzeného masa a dochutíme zeleninou, kořením a můžeme přidat i trochu kečupu či zakápnout worcesterskou omáčkou či podobným kořenícím přípravkem.
  • čočka: Umletá nebo rozmixovaná čočka po dochucení solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem chutná jako jaternicový prejt.
  • brambory: Prolisované nebo nastrouhané brambory po výrazném dochucení mohou připomínat tatarský biftek.
  • paštika nebo měkká uzenina: Z obou rozmělněných druhů uzenářských výrobků se také dobře napodobují masové tatarské bifteky. Kořeníme podle chuti.

Přílohy k falešným pomazánkám

Pomazánky mažeme na různé druhy bílého i tmavého pečiva včetně celozrnných druhů. Pečivo krájíme na úhledné plátky, podle potřeby je i opečeme nebo osmažíme, s některými pomazánkami můžeme i zapékat. Zdobíme podle možností čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
 





Příspěvky ke článku: Falešné pomazánky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky