Vynikající recepty na zapékané fazole v těch nejlepších variantách. Vyzkoušejte je všechny!

Jak připravit fazole, aby chutnaly celé rodině?

Jak dodat do jídelníčku více vlákniny a bílkovin?

Řešením mohou být naše recepty na zapečené fazole!

Vyzkoušejte naše varianty s vejci, masem či zeleninou.

Zapékané fazole s vejcem a sýrem

Připravte si snídani z vajec zase trochu jinak! Tento recept je skvělý jako rychlá snídaně, skvěle zasytí a navíc si pochutnáte.

INGREDIENCE

  • 1/4 šálku konzervovaných fazolí dle výběru
  • 2 – 3 lžíce salsy nebo rajčatové omáčky
  • 1/4 šálku sýra dle výběru, nastrouhaného
  • 1 vejce
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvé nebo sušené bylinky dle výběru (volitelně na ozdobení)

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Do ramekinu lehce potřeného máslem nebo olejem navrstvěte ingredience v pořadí podle seznamu výše.
  • Přidejte sůl, pepř nebo jiné koření či bylinky podle chuti.
  • Ramekiny položte na plech a pečte 10-15 minut, dokud nejsou hotové.
  • Dobrou chuť!
Zapečený ramekin s vejci, fazolemi a sýrem, ozdobený čerstvou bazalkou.
www.shewearsmanyhats.com

Vyzkoušejte i našich 5 nejlepších receptů na zapékaná vajíčka nejen k snídani. Jsou rychlé, vydatné, jednoduché a navíc chuťově naprosto luxusní.

Pečená kuřecí prsa s bílými fazolemi a žampiony

Vynikající a jednoduchý recept, který vám během náročného pracovního týdne přijde vhod. Pečené žampiony, slaninka, bílé fazole a kuřecí maso s čerstvými bylinkami provoní vaši kuchyň a celá rodina se bude olizovat!

INGREDIENCE

  • 125 g prorostlé slaniny, nakrájené
  • 6 šalotek, rozpůlených
  • 3 rozdrcené stroužky česneku
  • ¾ lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • ¾ lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • 200 ml bílého vína
  • 300 g nakrájených žampionů
  • 1 konzerva bílých fazolí
  • 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí, každé prso nakrájejte na dvě části

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Do zapékací mísy dejte nakrájenou slaninu, rozpůlenou šalotku, prolisovaný česnek, tymián a rozmarýn.
  • Pokapejte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.
  • Vložte do trouby na 20 minut (v polovině promíchejte).
  • Vyjměte z trouby a promíchejte.
  • V tento okamžik měla být slanina trochu křupavá a šalotka začne měknout.
  • Přidejte nakrájené žampiony, bílé fazole a víno, promíchejte a vraťte na 10 minut do trouby.
  • Vyjměte z trouby, přidejte kuřecí prsa a promíchejte.
  • Vložte zpět do trouby a pečte 20 – 30 minut, dokud není kuře propečené, v polovině promíchejte.
  • Užijte si to!
Pečené žampiony, slaninka, bílé fazole a kuřecí maso s čerstvými bylinkami v zapékací míse.
www.pointedkitchen.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Zapečené fazole s klobásou

Sytý a hřejivý recept, který je jednoduchý na přípravu a navíc božsky chutná! Kombinace fazolí a klobás se prostě neomrzí.

INGREDIENCE

  • 600 g zralých cherry rajčat různé barvy
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g focaccie
  • 660 g konzervovaných bílých fazolí
  • 12 klobásek chipolata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 180ºC.
  • Cherry rajčata rozpůlte, česnek oloupejte a nakrájejte najemno a focacciu natrhejte na kousky o velikosti sousta.
  • Vše vložte do pekáčku o rozměrech 30 x 35 cm, přidejte fazole a šťávu z nich, pokapejte 1 lžící olivového oleje a červeného vinného octa, přidejte kapku vody a vše promíchejte.
  • Každou chipolatu rozpůlte a pak je náhodně rozmístěte po směsi a lehce je zatlačte do fazolí a rajčat.
  • Pečte 45 minut, nebo dokud vše nezezlátne.
Zapékané bílé fazole s klobásou v zapékací míse.
www.jamieoliver.com

Zapékané fazole s kukuřicí a cuketou

Tak tohle je naprostá delikatesa! Můžete použít fazole z konzervy, ale ještě lépe dušené fazole, které zredukujete v jejich vlastním aromatickém vývaru.

INGREDIENCE

Na fazole:       

  • 3 šálky vařených černých fazolí, s tekutinou  
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 chipotle v adobo omáčce, bez semínek a nasekaná (volitelně)
  • sůl dle chuti
  • 1 lžička chilli (nebo více podle chuti)

Na cuketu:       

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje       
  • ½ šálku nasekané cibule
  • sůl podle chuti
  • 2 stroužky česneku, lisované
  • 700 g cukety, nakrájené na plátky silné asi 0,5 cm
  • ½ až 1 lžička oregana

 Na kukuřici:

  • 2 šálky kukuřičných zrn (čerstvých nebo mražených)      
  • 1 a ¼ šálku mléka
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • ¼ hrnku kukuřičné mouky nebo polenty
  • sůl dle chuti
  • ½ šálku strouhaného sýra pecorino
  • ¼ šálku rozdrobené fety
  • 1 lžíce másla nebo extra panenského olivového oleje

POSTUP

  • Zahřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Dvoulitrovou zapékací mísu vymažte olejem nebo máslem.
  • Na velké, těžké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni a přidejte kmín a chilli.
  • Restujte za stálého míchání asi minutu, dokud koření nezačne prskat.
  • Přidejte fazole a případně chipotle.
  • Fazole restujte (i s tekutinou) za stálého míchání a rozmačkávání zadní stranou lžíce, dokud nezhoustnou a na dně pánve nevytvoří tenkou kůrku.
  • Tu promíchejte a vmíchejte do fazolí.
  • Vařte, dokud fazole nejsou husté, ale ne příliš suché, asi 10 minut.
  • Fazole ochutnejte a případně dosolte.
  • Rozprostřete v rovnoměrné vrstvě do zapékací mísy.
  • Vyčistěte a osušte pánev.
  • Zahřejte na středním plameni a přidejte olivový olej.
  • Přidejte cibuli a restujte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
  • Přidejte špetku soli a česnek a restujte za stálého míchání, dokud se česnek nerozvoní, asi 30 sekund.
  • Nakonec přidejte cuketu, oregano, sůl a pepř a mírně zvyšte teplotu.
  • Vařte za častého míchání, dokud nebude cuketa měkká, 5 až 10 minut.
  • Ochutnejte a případně dokořeňte.
  • Rozložte v rovnoměrné vrstvě na fazole.
  • V hrnci smíchejte kukuřici a mléko a přiveďte k varu.
  • Vařte 5 minut, dokud kukuřice nezměkne.
  • Vmíchejte kukuřičnou mouku a chilli, přidejte sůl podle chuti a dále vařte, dokud směs nezhoustne, 3 až 5 minut.
  • Vmíchejte nastrouhaný sýr pecorino.
  • Sundejte z ohně a rozprostřete v rovnoměrné vrstvě na cuketu.
  • Vršek posypte rozdrobenou fetou.
  • Potřete máslem nebo pokapejte olejem.
  • Vložte do trouby a pečte 25 minut, dokud sýr lehce nezhnědne.
  • Podávejte horké nebo teplé.
Fazole pečené s cuketou a kukuřicí v zapékací míse.
www.cooking.nytimes.com

Z fazolí se dá připravit spoustu různých dobrot. Vyzkoušejte tentokrát naše recepty na fazolový guláš 7x jinak! Máme pro vás variantu pro vegany, mexickou, ale i pořádně vydatnou s klobásou či uzeným kolenem.

Mexické pečené fazole se zeleninou

Tato mexická pochoutka z fazolí,  brambor, papriky, rajčat, cukety a žamiponů je úžasně vydatná a je skvělou večeři, kterou zvládnete hravě připravit i o všedním dni.

INGREDIENCE

  • 3 velké brambory, nakrájené na kousky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 červená paprika, nakrájená na kousky
  • 8 středních žampionů, nakrájených na čtvrtky
  • 1 střední cuketa, nakrájená na kousky
  • 400 g konzervovaných fazolí, scezených
  • 400 g nakrájených rajčat v plechovce
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička chilli prášku
  • sůl
  • černý pepř
  • 75 g sýra čedar, strouhaného
  • čerstvý koriandr, k podávání (volitelně)

POSTUP

  • Nakrájené brambory promíchejte s trochou oleje a rozložte je do velkého pekáčku.
  • Pečte při 190 °C, po dobu asi 45 minut, v polovině promíchejte, nebo dokud nejsou téměř uvařené a nezačnou křupavět.
  • Do misky přidejte všechnu zeleninu spolu s fazolemi, rajčaty v konzervě a kořením.
  • Bohatě okořeňte a promíchejte.
  • Vraťte do trouby na dalších 30 minut, dokud zelenina nezměkne a rajčata nevytvoří bohatou omáčku.
  • Posypte strouhaným sýrem a pečte dalších 15 minut, dokud se sýr nerozpustí.
  • Podávejte podle potřeby ozdobené čerstvým koriandrem.
Zapékané fazole se zeleninou na talíři, ozdobené koriandrem.
www.easycheesyvegetarian.com

Jak správně uvařit fazole?

  1. Fazole namočíme na několik hodin do studené vody, aby změkl jejich tvrdý obal.
  2. Nejčastěji odmáčíme přes noc.
  3. Všechny luštěniny pro zapékání musíme předem uvařit.
  4. Zde je relativní hlavní nevýhoda luštěnin, protože jejich vaření trvá poměrně dlouhou dobu.
  5. Fazole vaříme vždy v nadbytku vody, to znamená, že jsou nejen zcela zatopeny, ale voda je musí o několik cm přesahovat.
  6. Během varu je nemícháme, nejvýše s hrncem trochu zatřeseme.
  7. Také je před vařením nebo během varu nesolíme, to uděláme až při zpracovávání změklých a uvařených luštěnin.

Připravili jsme si pro vás obsáhlý článek o fazolích. Překvapí vás svými zdravotními benefity i možnostmi využití v kuchyni. Víte, jaké druhy fazolí existují? Či jak se skladují?
To vše a mnohem více se u nás dozvíte!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X