Co je/jsou Fazole

Fazole patří mezi luštěniny, protože k jídlu slouží jejich semena vyloupaná neboli vyluštěná z lusků. Jsou důležitou a výživnou potravinou, protože obsahují mnoho bílkovin, cukrů a vitamínů, především skupiny B. Fazol je jako rostlina rozšířen po celém světě, jeho pěstování omezují pouze klimatické podmínky, protože se jedná o teplomilnou rostlinu. Pěstuje se v mnoha druzích a fazolová semena různých tvarů a barev jsou součástí mnoha národních kuchyní. U nás se používají fazole bílé nebo barevné, u nichž převažuje hnědá barva. Jako všechny luštěniny je vhodné je před vařením namáčet. Vaří se z nich polévky, podávají se jako příloha, mohou být součástí různých omáček nebo zapékaných jídel. Zcela nebo částečně mohou nahradit maso u některých smažených jídel, například karbanátků. Celé nebo rozmělněné se používají i do salátů a pomazánek. Pro urychlení přípravy se prodávají fazole již sterilované samotné nebo v různých omáčkách.