Tisk

Fazole

Fazole patří mezi luštěniny, protože k jídlu slouží jejich semena vyloupaná neboli vyluštěná z lusků. Jsou důležitou a výživnou potravinou, protože obsahují mnoho bílkovin, cukrů a vitamínů, především skupiny B. Fazol je jako rostlina rozšířen po celém světě, jeho pěstování omezují pouze klimatické podmínky, protože se jedná o teplomilnou rostlinu. Pěstuje se v mnoha druzích a fazolová semena různých tvarů a barev jsou součástí mnoha národních kuchyní. U nás se používají fazole bílé nebo barevné, u nichž převažuje hnědá barva. Jako všechny luštěniny je vhodné je před vařením namáčet. Vaří se z nich polévky, podávají se jako příloha, mohou být součástí různých omáček nebo zapékaných jídel. Zcela nebo částečně mohou nahradit maso u některých smažených jídel, například karbanátků. Celé nebo rozmělněné se používají i do salátů a pomazánek. Pro urychlení přípravy se prodávají fazole již sterilované samotné nebo v různých omáčkách. 


Další pojmy slovníku:

  • Pumelo

    Je to citrusový plod původem z Asie. Je ze všech citrusových plodů největší, jeho průměr je 15-25 cm a hmotnost dosahuje 1-2 kg. Jinak má pumelo...

  • Vepřová panenka

    Vepřová panenka je nejkvalitnější kus masa z vepře. Jedná se o pruh masa uložený podél páteře a bývá prodávána samostatně nebo jako součást...

  • Pekanové ořechy

    Pekanové ořechy jsou plody stromu z názvem ořechovec pekanový. Ačkoliv jsou příbuzné s vlašským ořechem, pocházejí ze Severní Ameriky, kde jsou...

  • Yzop lékařský

    Yzop je vytrvalá teplomilná rostlina, která se někdy využívá jako léčivka, ale své použití má i v kuchyni. Používají se čerstvé nebo sušené lístky,...

  • Pasírování

    Pasírování je prolisování suroviny přes síto s otvory o různé hustotě tak, aby sítem prošly jemné části. Hrubší a nežádoucí části jako jsou části...

Recepty s "Fazole":

  • Bramborový guláš s fazolemi

    Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme jíšku. V hrnci v troše oleje rozpustíme mletou papriku, zalijeme studenou vodou a...

  • Smetanová fazolová polévka

    Suché fazole propláchneme na noc namočíme do studené vody. Druhý den přidáme bobkový list a vaříme ve vodě, v níž jsou fazole namočené. Z tuku a...

  • Fazole na paprice

    fazole přebereme , očistíme a vložíme do hrnce ze studenou vodou. Necháme je do druhého dne namočené, pak je hned uvaříme do měkkka. Na másle nebo...

  • Fazolový salát s jogurt. marinádou

    Den předem namočené fazole scedíme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a vaříme asi 2 hodiny doměkka. Fazole scedíme a necháme vychladnout. Salám...

  • Fazole na paprice

    Namočené fazole uvaříme doměkka. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme, okořeníme paprikou, zalijeme vývarem z...



Nové příspěvky