Tisk

Fazole

Fazole patří mezi luštěniny, protože k jídlu slouží jejich semena vyloupaná neboli vyluštěná z lusků. Jsou důležitou a výživnou potravinou, protože obsahují mnoho bílkovin, cukrů a vitamínů, především skupiny B. Fazol je jako rostlina rozšířen po celém světě, jeho pěstování omezují pouze klimatické podmínky, protože se jedná o teplomilnou rostlinu. Pěstuje se v mnoha druzích a fazolová semena různých tvarů a barev jsou součástí mnoha národních kuchyní. U nás se používají fazole bílé nebo barevné, u nichž převažuje hnědá barva. Jako všechny luštěniny je vhodné je před vařením namáčet. Vaří se z nich polévky, podávají se jako příloha, mohou být součástí různých omáček nebo zapékaných jídel. Zcela nebo částečně mohou nahradit maso u některých smažených jídel, například karbanátků. Celé nebo rozmělněné se používají i do salátů a pomazánek. Pro urychlení přípravy se prodávají fazole již sterilované samotné nebo v různých omáčkách. 


Další pojmy slovníku:

  • Gratinování

    Francouzský termín " au gratin" znamená zapečený, z toho vyplývá, že gratinování je český výraz pro zapékané pokrmy. Zapékají se nejen...

  • Kardamom

    Kardamom je po šafránu a vanilce třetím nejdražším kořením na světě. Toto indické koření se získává z jemně mletých malých semen lusků, jež jsou...

  • En Papillote

    Francouzský název "En Papillote" znamená v překladu "v pergamenu". Je to způsob kuchyňské úpravy, kdy se jídlo pečlivě zabalí...

  • Brojler

    Původně se název brojler využíval pro kuřata v rychlém výkrmu, určená pro jatečné účely. V současnosti se tímto pojmem míní obecně zvířata...

  • Arašídové máslo

    Arašídové máslo je vlastně pomazánka, které se máslo říká zřejmě proto, že je snadno roztíratelná, podobně jako máslo. Vyrábí se drcením sušených...

Recepty s "Fazole":

  • Fazolová polévka s kapiemi

    Namočené fazole uvaříme doměkka a scedíme. Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostičky nakrájené kapie,...

  • Fazolová polévka

    Z tuku a mouky připravíme světlou jišku, zalijeme ji pak studenou vodou a mlékem, přidáme na kostičky nakrájené brambory, masox, pepř, a vaříme. Za...

  • Bramborový guláš s fazolemi

    Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme jíšku. V hrnci v troše oleje rozpustíme mletou papriku, zalijeme studenou vodou a...

  • Zapékané fazole

    Fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den fazole spolu s uzeným i vepřovým bůčkem dáme vařit. Voda má přesahovat fazole asi o 6 cm a var musí být...

  • Ostrá zelňačka

    Zeleninu a maso pokrájíme, okořeníme a vaříme doměkka. Do hotové polévky přidáme sterilované fazole a 2 (i více) stroužky utřeného česneku. Můžeme...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...