Tisk

Fazole

Fazole patří mezi luštěniny, protože k jídlu slouží jejich semena vyloupaná neboli vyluštěná z lusků. Jsou důležitou a výživnou potravinou, protože obsahují mnoho bílkovin, cukrů a vitamínů, především skupiny B. Fazol je jako rostlina rozšířen po celém světě, jeho pěstování omezují pouze klimatické podmínky, protože se jedná o teplomilnou rostlinu. Pěstuje se v mnoha druzích a fazolová semena různých tvarů a barev jsou součástí mnoha národních kuchyní. U nás se používají fazole bílé nebo barevné, u nichž převažuje hnědá barva. Jako všechny luštěniny je vhodné je před vařením namáčet. Vaří se z nich polévky, podávají se jako příloha, mohou být součástí různých omáček nebo zapékaných jídel. Zcela nebo částečně mohou nahradit maso u některých smažených jídel, například karbanátků. Celé nebo rozmělněné se používají i do salátů a pomazánek. Pro urychlení přípravy se prodávají fazole již sterilované samotné nebo v různých omáčkách. 


Další pojmy slovníku:

  • Otruby

    Otruby jsou produktem, který zbývá po vymletí mouky. Skládají se z částic slupek, klíčků a zrn. Dělí se na hrubé a jemné, podle toho při kterém...

  • Long drink

    Long drink je název pro druh alkoholického míchaného nápoje, koktejlu, který by se měl konzumovat nejméně 30 minut. Je tedy určen na popíjení a...

  • Kaše

    Kaše je prastaré jídlo, jehož původ asi není možné vystopovat a dnes i těžko určíme, kolik druhů kaší se kdy vařilo. Dlouhou dobu byly základem...

  • Hořčičné semínko

    Je velmi staré a známé koření z jednoleté hořčice žluté, která se pěstuje i u nás a je příbuzná s řepkou olejkou. Semeno hořčice je kulaté, žluté a...

  • Feta

    Řecký sýr vyráběný z ovčího a kozího mléka, občas se připravuje i ze směsi obou. Sýr zraje ve slaném roztoku vody a syrovátky několik měsíců, pak...

Recepty s "Fazole":

  • Těstovinový salát

    Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě, prolijeme vodou a smícháme s 1 lžící olivového oleje. Cibuli oloupeme, posekáme najemno a osmahneme...

  • Fazolové karbanátky

    Namočené fazole uvaříme doměkka. Potom je rozmixujeme na kaši, smícháme s nastrouhanými brambory, jedním vejcem a trochou strouhanky. Osolíme,...

  • Fazolová krémová polévka

    Fazole v cedníku propláchneme, zalijeme je studenou vodou a necháme přes noc namočené. Druhý den je i s vodou, ve které se máčely, uvedeme do varu,...

  • Fazolová polévka s kysaným zelím

    Den předem namočené fazole uvaříme doměkka. Vývar z fazolí scedíme do hrnce na polévku a doplníme jej na cca 1,5 l vývarem nebo vodou s kostkou...

  • Zeleninový hrnec s uzeninou.

    Zeleninový hrnec s uzeninou. Nejprve si nakrájíme zeleninu, cibuli na drobno, žampióny na plátky, papriky na proužky, brambory a cuketu na kostičky a mrkev nastrouháme na hrubé...



Nové příspěvky